Νέο προσφυγικό ναυάγιο στην Λέρο: Να μπει φραγμός στις φονικά ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ

Το νέο προσφυγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Λέρου, με εξακριβωμένη ήδη νεκρούς μία γυναίκα και τρία παιδιά  και άλλους πρόσφυγες να χαροπαλεύουν, δείχνει ξεκάθαρα πόσο φονικά ρατσιστικές είναι οι πολιτικές της Ευρώπης – Φρούριο και της κυβέρνησης απέναντι στα θύματα των πολέμων και της ακραίας φτώχειας στον πλανήτη. Δείχνουν επίσης πόσο αυτές οι πολιτικές προωθούν και υποστηρίζουν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, που έχει οδηγήσει σε χιλιάδες πνιγμούς στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο:

Όταν άνθρωποι επιχειρούν να διασχίσουν την θάλασσα μέσα σε βάρκες και μικρά σαπιοκάραβα σε ακραία κακές καιρικές συνθήκες, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, αυτό σημαίνει ότι επιχειρούν μια κίνηση απελπισίας, επειδή πάνω από τις ζωές τους επικρέμεται ένας ακόμα πιο σοβαρός κίνδυνος που απειλεί την επιβίωσή τους στις χώρες προέλευσης ή παραμονής τους. Αυτός ο κίνδυνος δεν δημιουργήθηκε μόνος του. Είναι είτε αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων που υποκίνησαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, είτε  μιας ακραίας φτώχειας που έχει επιβληθεί σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη λόγω της ιμπεριαλιστικής καταλήστευσης των ζωτικών πόρων επιβίωσης ολόκληρων χωρών.

Οι πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ όχι μόνο δεν καταπολεμούν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, αλλά, ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης ανοιχτών και ασφαλών διαδρομών διέλευσης για τους πρόσφυγες και των παράνομων κατά το διεθνές προσφυγικό δίκαιο “επαναπροωθησεων” (pushbacks)που εφαρμόζει κατά κανόνα το λιμενικό με την συνδρομή των δυνάμεων της FRONTEX, τους εξωθούν σε ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση από τους παράνομους διακινητές και σε ακόμη πιο επικίνδυνες διαδρομές, που πολύ συχνά αποβαίνουν μοιραίες.

–        Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και οι συνθήκες του Δουβλίνου που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες

–        Ανοιχτοί και ασφαλείς δίαυλοι διέλευσης για ΟΛΟΥΣ τους πρόσφυγες

–        Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πρόσφυγες, με διασφάλιση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προβλέπουν η Συνθήκη της Γενεύης και το διεθνές προσφυγικό δίκαιο

–        Να βάλουμε φραγμό στις φονικά ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ – Όχι άλλοι νεκροί στο Αιγαίο και στον Έβρο

Το Γραφείο Τύπου 5.2.2023