ΔΕΚΕΜΡΒΗΣ 2008-2022: 14 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΥΧΑΙΑ

Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Κορκονεα, σε συνεργασία με τον επίσης ειδικό φρουρό Σαραλιώτη, το Δεκέμβρη του 2008, αποτέλεσε την θρυαλλίδα της πρώτης μεγάλης έκρηξης της νεολαίας, μετά την συστημική κρίση που είχε ξεσπάσει λίγους μήνες πριν, στις ΗΠΑ για να περάσει άμεσα στην Ευρώπη. Η καταδίκη του λαού και ιδίως της νέας γενιάς στην ανεργία και τη φτώχεια, αλλά και η όξυνση της καταστολής και της καταπίεσης ήταν το υπόστρωμα της μεγάλης εξέγερσης του Δεκέμβρη του ‘08. Η αστυνομοκρατία και η αστυνομική βία παροξύνονται με την ανοχή της αστικής δικαιοσύνης, αφού η αστυνομία έχει πάρει το ελεύθερο να ανοίγει πυρ. Αυτό φάνηκε και από το χθεσινό σοκαριστικό πυροβολισμό στο κεφάλι του 16χρονου Ρομ Κώστα Φραγκούλη(!), ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη πάλι από άνδρες της ΔΙΑΣ αλλά και δυο χρόνια μετά από το βασανισμό και τη δολοφονία από την αστυνομία του αγωνιστή Βασίλη Μάγγου.
Σήμερα, μετά από μια δεκαετία κρίσης, μνημονίων και λιτότητας, το μέλλον του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας φαίνεται ακόμα χειρότερο σε σχέση με το 2008. Το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και του μισθού αποτελούν κανονικότητα για την νεολαία και τον κόσμο της δουλειάς. Η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια τσακίζει το λαό με τους λογαριασμούς και τα σούπερ μάρκετ να αποτελούν καθημερινό εφιάλτη. Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί ο θάνατος μαθητή στις Σέρρες, από έκρηξη του λεβητοστασίου του δημοτικού του σχολείου. Η εκπαίδευση και το δημόσιο πανεπιστήμιο χτυπιούνται οδηγώντας νέους και νέες στην ανεργία και με κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ενώ το φοιτητικό κίνημα είναι στο στόχαστρο, με αποκορύφωμα τα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία.
Γινόμαστε μάρτυρες συνεχούς επίθεσης στις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, με τον περιορισμό και το χτύπημα των διαδηλώσεων, την επίθεση στην απεργία, τη βιομηχανία διώξεων αγωνιστών/τριών, το βαθύ κράτος δεκάδων χιλιάδων παρακολουθήσεων με την ΕΥΠ αλλά και ιδιωτικό λογισμικό που αποκαλύπτεται ότι είχε στήσει η κυβέρνηση για να ρυθμίζει τις εξελίξεις.
Αυτή η πολιτική καταστολής εξασκείται με ιδιαίτερο μένος απέναντι στη νεολαία οδηγώντας σε δεκάδες σοβαρότατους τραυματισμούς φοιτητών και φοιτητριών, ακόμη και την διάλυση της συναυλίας στο ΑΠΘ και υπήρχαν πάνω από 5000 άνθρωποι, με δολοφονική βία.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαμορφώνει για την σημερινή αλλά και την τότε νεολαία που σήμερα αποτελεί τον κορμό του κόσμου της δουλειάς, μια πραγματικότητα φτώχειας και αυταρχισμού. 14 χρόνια μετά τον Δεκέμβρη του ‘08 οι σφαίρες στοχεύουν ακόμα την νεολαία, όπως και η πολιτική και οικονομική εξουσία στοχεύουν στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα ολόκληρου του λαού. Το μήνυμα του Δεκέμβρη του ‘08 είναι ζωντανό και έχει άμεση επικαιρότητα όταν γκρεμίζονται πόρτες σπιτιών για τους πλειστηριασμούς, όταν τα ΜΑΤ στρατοπεδεύουν στα πανεπιστήμια, όταν το 8ωρο καταργείται και όταν ο μισθός δεν φτάνει, όταν η κυβέρνηση κάνει την καταστολή καθημερινότητα.
Οργανωμένα, μαζικά και δυναμικά να τιμήσουμε με αγώνα τους νεκρούς μας, να ακουστεί ξανά το σύνθημα «στις τράπεζες λεφτά, στην νεολαία σφαίρες» για να υψωθεί φραγμός στην πολιτική της φτώχειας και της καταστολής.

Όλοι και Όλες στη διαδήλωση της 6ης Δεκέμβρη 2022 στα Προπύλαια στις 18:30
Αριστερές Οργανώσεις και Συλλογικότητες του εργατικού-λαϊκού κινήματος