ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΣΑΝ «ΚΟΛΥΒΗΘΡΑ ΤΟΥ ΣΙΛΩΑΜ»

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Ι. Κολοβού, μετά τη βίαιη προσπάθεια έξωσής της από τη μοναδική κατοικία της, για οφειλή 15.000 ευρώ σε τράπεζα και οι δηλώσεις του, συνιστούν –κατά τη γνώμη μου- προκλητικότατη και κυνική προσπάθεια χρησιμοποίησης ενός συγκλονιστικού γεγονότος, προκειμένου να αναστραφεί στη μνήμη μας η πρόσφατη πολιτική πραγματικότητα και να λειτουργήσει αυτό σαν την «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για το ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο.

Με αυτήν την τακτική, που ακολουθούν και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κα Γεροβασίλη που έσπευσε στον τόπο για συμπαράσταση, ο κος Ζαχαριάδης που δηλώνει σε συνεντεύξεις του ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, φιλοδοξούν να πείσουν όσους δε συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, όσους δεν έψαχναν τις λεπτομέρειες στα ψιλά γράμματα των ειδήσεων, ότι την εποχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τέτοιο κακό, όπως οι πλειστηριασμοί α΄ κατοικίας, δεν συνέβαινε.

Όμως, επειδή η λήθη δε βοηθάει τα πλήθη, θα κάνω μια δημόσια προσπάθεια αναδρομής στο πρόσφατο παρελθόν, όπου θα δούμε ότι:

Οι κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη και γιγαντώθηκαν με αφορμή τον πλειστηριασμό της πρώτης και μοναδικής κατοικίας, 86 τ.μ., του Μιχάλη Π., που είχε πολυμελή οικογένεια (4 παιδιά) με δύο άτομα ΑμεΑ στην οικογένεια, χωρίς εισοδήματα. Ο συγκεκριμένος συμπολίτης μας και η οικογένειά του αντιμετώπισαν 4 δικαστήρια και 3 πλειστηριασμούς σε διάστημα λίγων μηνών το 2016, κατά το οποίο υπέστη ο ίδιος και έμφραγμα, εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης που βίωνε.

Κατά τη διάρκεια των πολύμηνων κινητοποιήσεών μας, επειδή σαν ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣ/ΚΗΣ ενημερωνόμασταν λεπτομερώς για όλους τους πλειστηριασμούς που γίνονταν, προκειμένου να μην σταματήσουμε πλειστηριασμούς μεγάλων ακίνητων περιουσιών, εντοπίσαμε και καταγγείλαμε δημόσια, πάρα πολλούς πλειστηριασμούς πρώτων και μοναδικών κατοικιών, 50 τ.μ., 60 τ.μ., 80 τ.μ., φτωχών οικογενειών, κυρίως από τις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης, πολλούς από τους οποίους αποτρέψαμε.

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς, τα δικαστήρια της χώρας γέμισαν, κατόπιν εντολής του αρμόδιου Υπουργού, από ΜΑΤ, όσοι διαμαρτυρόμασταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με γκλόμπς,  δακρυγόνα,  βίαιες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής, με συλλήψεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, προκειμένου, όπως δήλωνε ο τότε αρμόδιος Υπουργός κ.Κοντονής, να γίνονται ακώλυτα και ταχύτερα περισσότεροι πλειστηριασμοί, σύμφωνα με τη μνημονιακή τους δέσμευση (άρθρα 59 και 60 του 4ου μνημονίου), ζήτημα που προκάλεσε πολύμηνες απεργίες και αποχές από τους πλειστηριασμούς των συμβολαιογραφικών συλλόγων όλης της χώρας, πλην του Συμβολαιογραφικού συλλόγου Αττικής Πειραιά, οι οποίοι δεν ήθελαν να αναλάβουν την ευθύνη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ούτε και της προμήθειάς της, η οποία, θυμίζω πάλι, «έσπασε» σε τόσα τμήματα όσα και οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι της χώρας, προκειμένου να μη γίνει δημόσιος διαγωνισμός, αλλά να αγοραστεί με ανάθεση.

Στις 22/12/2017, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε στη Βουλή το λεγόμενο «ιδιώνυμο» για τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, δηλαδή την ποινικοποίηση με αυτεπάγγελτες διώξεις όσων αντιστέκονταν στους πλειστηριασμούς. Είναι χαρακτηριστική των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ η αναφορά στην «αιτιολογική έκθεση» της τροπολογίας, ότι οι ρυθμίσεις της «υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος, που αποσκοπούν στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας, μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσων ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας κεφαλαιοποίησης τραπεζών».

Στη βάση και του ιδιώνυμου, δεκάδες συναγωνιστές ενάντια στους πλειστηριασμούς, μεταξύ των οποίων πάρα πολλά μέλη και στελέχη της Λαϊκής Ενότητας, σέρνονται  όλα αυτά τα χρόνια στα δικαστήρια, αντιμετωπίζοντας πληθώρα αδικημάτων και πιθανότητα καταδίκης ή άλλων συνεπειών στην επαγγελματική ζωή τους.

Θα περίμενα λοιπόν, στη συνάντηση αυτή, να υπάρξει τουλάχιστον μια στοιχειώδης υπενθύμιση στον κ. Τσίπρα, για όσα, τόσα πολλά και τόσο βαρύνουσας σημασίας, έπραξε όταν ήταν κυβέρνηση, σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών και της λαϊκής κατοικίας και επαγγελματικής στέγης.

Περιμένω επίσης, στις δίκες που έπονται, σε βάρος αυτών που έδωσαν τις μάχες για να μην γίνονται τα σπίτια (όχι τα δικά τους, αλλά των λαϊκών νοικοκυριών) αθύρματα των τραπεζών και των funds, να βρίσκονται για συμπαράσταση και όλοι αυτοί που ήταν προχθές, και πολύ σωστά, έξω από το σπίτι της Ι. Κολοβού, αλλά και η ίδια η παθούσα.

Από το ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, δεν περιμένω δυστυχώς, ούτε ευθιξία, ούτε να ζητήσουν συγνώμη, όχι μόνον από τους συμπολίτες μας για όσα επώδυνα μέτρα τους επέβαλαν με τις μνημονιακές πολιτικές που εφάρμοσαν, αλλά ούτε κι από την Αριστερά, την οποία εξέθεσαν και συνεχίζουν να εκθέτουν με την τυχοδιωκτική και εθελόδουλη πολιτική τους, σκοτώνοντας την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στις καρδιές των χειμαζόμενων συνανθρώπων μας.

ΣΟΥΛΤΑΝΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ