Αναίτια επίθεση και βία της αστυνομίας στη διαδήλωση για την ενεργειακή φτώχεια

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση επέλεξε την απρόκλητη αστυνομική βία προκειμένου να καταστείλει την μαζική διαδήλωση συνδικάτων, φορέων και πολιτικών οργανώσεων την Παρασκευή 7 Οκτώβρη για την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια που μαστίζει τα λαϊκά στρώματα.
Από την αρχή της διαδήλωσης, κι ενώ το σώμα των διαδηλωτών ήταν ογκώδες, η αστυνομία είχε ασφυκτική παρουσία μην επιτρέποντας στην διαδήλωση να αναπτυχθεί ομαλά στο δρόμο. Εντελώς απρόκλητα η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές και προέβη σε ασύστολη ρίψη χημικών, δακρυγόνων και ξυλοδαρμό διαδηλωτών, επιχειρώντας να διαλύσει με τη βία μια εν εξελίξει διαδήλωση για να σπείρει την τρομοκρατία, να αποτρέψει την μαζική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή και την ολοκλήρωση της διαδήλωσης στα γραφεία της ΕΕ. Θέλουν να τσακίσουν κάθε φωνή που στοχοποιεί τους πολιτικούς υπευθύνους για τις  πολιτικές που χαρίζουν δισεκατομμύρια στους ενεργειακούς κολοσσούς και προδιαγράφουν φτώχεια και κρύο για τους λαούς. Παρά την καταστολή και την ασφυκτική ατμόσφαιρα, η πορεία ανασυγκροτήθηκε και ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια.

Έχει καταστεί προφανές ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία και τον αντιδημοκρατικό νόμο για τις διαδηλώσεις προκειμένου να θέσει στο γύψο και να απαγορεύσει στην ουσία το δικαίωμα στη διαδήλωση και τη διαμαρτυρία. Όπως και σε προηγούμενες πορείες φοιτητών κι εργαζομένων, έτσι και τώρα εφαρμόζει το νόμο αυτό με τρόπο που αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της, που είναι η πλήρης κατάλυση του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι και ουσιαστικά ως ένα εργαλείο απαγόρευσης κάθε κοινωνικής αντίδρασης για τις πολιτικές που εφαρμόζει. Πολιτικές που δεν έχουν καμία κοινωνική νομιμοποίηση, παρά μόνο επιβάλλονται με τη φίμωση, την καταστολή, τη βιομηχανία αναίτιων συλλήψεων και τη βία.
Προαναγγέλλει, έτσι, τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να αντιμετωπίσει μέσα στο σκληρό χειμώνα που έρχεται κάθε διεκδίκηση για ελάχιστη προστασία των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας και την ενεργειακής κρίσης. Ενισχύσεις και εκατομμύρια για τους κερδοσκόπους ιδιώτες της ενεργειακής αγοράς για να κερδοφορούν σε καιρό κρίσης, πλήρης εγκατάλειψη για το λαό, που καλείται με μισθούς πείνας να  αντιμετωπίσει το τρομακτικό κόστος επιβίωσης και να ζεστάνει το σπίτι του.

Τα συνδικάτα και τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς, και όλες οι δυνάμεις της αριστεράς οφείλουν να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης και προστασίας του λαού μπροστά την προοπτική της μαζικής φτώχειας. Αλλά και για να προασπιστούν το δικαίωμα στη διαδήλωση το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει στο στόχαστρο ακριβώς για να μην αναπτύσσονται αγώνες που θα διεκδικούν ανατροπή της αντικοινωνικής πολιτικής της.
Για τα κρίσιμα αυτά ζητήματα επιβίωσης του λαού είναι από καιρό αναγκαία η πλατιά συστράτευση κάθε δύναμης της αριστεράς και πρωτίστως όλων των δυνάμεων του εργατικού και κοινωνικού κινήματος σε ενωτικές κα μετωπικές πρωτοβουλίες. Καμία διαφωνία δεν θα έπρεπε να στέκεται εμπόδιο στην συγκρότηση αυτής της πλατιάς αγωνιστικής συστράτευσης για τα στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πρόσβαση σε ζωτικά αγαθά, ρεύμα και ενέργεια για κάθε νοικοκυριό, την διεκδίκηση αυξήσεων των μισθών, το πάγωμα των πλειστηριασμών και της επίθεσης στη λαϊκή κατοικία και περιουσία, την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών.
Με ενότητα και αποφασιστικότητα μπορούμε να βάλουμε εμπόδιο στην προοπτική που η κυβέρνηση και τα συμφέροντα των ισχυρών ετοιμάζουν για το λαό. Η Λαϊκή Ενότητα θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις σε μια τέτοια κατεύθυνση ενότητας και διεκδίκησης.

Το Γραφείο Τύπου 9.10.2022