Άνθρακες ο θησαυρός η πολυδιαφημισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από όσο ήταν πριν 11 χρόνια πριν παρά την τεράστια αύξηση της ακρίβειας.

Η πολυδιαφημισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού από 1/5/2022 είναι ψίχουλα και ήδη έχει λεηλατηθεί από την ακρίβεια και την έκρηξη των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης.
Η αύξηση , η οποία είναι 1,6 ευρώ την ημέρα{μικτά} και ανεβάζει τον μηνιαίο μισθό στα 713 ευρώ (614,65) καθαρά, πρέπει να καλύψει την αύξηση κατά 79,3% στο ηλεκτρικό ρεύμα , 68,3% στο φυσικό αέριο και 58,5% στο πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα {σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο} το 77% του πληθυσμού να δυσκολεύεται να πληρώσει τους μηνιαίους λογαριασμούς του.
Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, παρά την θριαμβολογία από τα ΜΜΕ, εξακολουθεί να είναι μικρότερος από όσο ήταν 11 πριν (751 ευρώ).
Η ακρίβεια και η διατήρηση του κατώτατου μισθού σε πολύ χαμηλά επίπεδα προστίθεται στην πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην κατάργηση του 8ωρου, στις απλήρωτες υπερωρίες, στην επιβολή των ευέλικτων μορφών εργασίας, που μειώνουν το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων.
Η ανακοίνωση μάλιστα της αύξησης από τον πρωθυπουργό ως διάγγελμα καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, με δεδομένο ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να γίνεται με υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μετά από διαπραγμάτευση φορέων εργαζομένων και εργοδοτών, διαδικασία, που καταργήθηκε το 2012 επί ΝΔ. Αυτή την κατάργηση την διατήρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ και εξακολουθεί να ισχύει και τώρα, δίνοντας την δυνατότητα στον πρωθυπουργό να κάνει διαγγέλματα παρουσιάζοντας ως παροχή – φιλανθρωπία τα ψίχουλα που δίνει.
Η κοροϊδία όμως και οι προπαγανδιστικές κορόνες δεν πείθουν τον ελληνικό λαό.
Απαιτείται:
Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και από εκεί και πέρα η διαμόρφωση του με συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργατικών και εργοδοτικών φορέων.
Η αποκατάσταση από τη μνημονιακή κατεδάφισή τους των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ουσιαστική αύξηση των μισθών, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων και η χορήγηση αυτή την περίοδο της εκτίναξης της ακρίβειας Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ)
Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας με δραστική μείωση των τιμών σε όλα τα είδη και θέσπιση πλαφόν στη διαμόρφωσή τους, κυρίως, σε αυτά που είναι αναγκαία για την διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών.
Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους θα επιβάλλουν την υλοποίηση τους.