Και όμως ο Γ. Τσίπρας έχει δίκιο

Μια συνέντευξη που δόθηκε αποκλειστικά για να κατατεθεί  δημόσια μια πολιτική κυβερνητική πρόταση. Ποια είναι αυτή; Είναι θετικός και πρόθυμος για μια Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ -ΚΙΝΑΛ-(Υγιείς δυνάμεις της) ΝΔ. Δεν έχω καταλάβει τον θόρυβο που δημιούργησε αυτή η απόλυτα λογική και συνεπέστατη πολιτική πρόταση.

Ερμηνείες αυτής της πρότασης που παραπέμπουν σε ζητήματα ατομικού χαρακτήρα περί, ατομικού καιροσκοπισμού, αριβισμού κλπ αδικούν την πολύ σοβαρή πρόταση που έπεσε στο τραπέζι. Άλλωστε τέτοιου είδους ψυχολογικές ερμηνείες  χρειάζονται και την συνδρομή της επιστήμης της Ψυχολογίας και ξεφεύγουν (αυτή τη στιγμή) από την ουσία του θέματος.

Δεν θα σταθούμε ούτε στο πολιτικό επιχείρημα -ερώτημα, πως από την Μαοϊκή αριστερά οδηγείται κάποιος στην εν λόγω πρόταση. Άλλωστε ο αριστερισμός είναι παιδική αρρώστια και με τον κατάλληλο (πολιτικό και κυβερνητικό ) εμβολιασμό ξεπερνιέται.

Θα σταθούμε στην ουσία της πρότασης από ένα νέο πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα χρειαστούν βέβαια ορισμένες διευκρινήσεις στην πρόταση αυτή. Η πρόταση υιοθετεί έναν ιατρικό όρο για να διαχωρίσει τις δυνάμεις εντός της δεξιάς. Μιλάει για «υγιείς» δυνάμεις της ΝΔ , της κεντροδεξιάς.

Με δεδομένο ότι ένας όρος, έστω και δανικός, αν χρησιμοποιείται στην πολιτική, για ένα κόμμα , θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα άλλα κόμματα, θα πρέπει να  ψάξουμε και να διαχωρίσουμε τις υγιείς δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Επειδή όμως δεν αναφέρθηκε στην πρόταση του αυτή σε έναν τέτοιο διαχωρισμό, λογικά θεωρεί ότι όλες οι δυνάμεις εντός ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ χαίρουν άκρας υγείας.

Τα πιστοποιητικά (πολιτικής )υγείας μοιράστηκαν στη συνέντευξη με την πολιτική πρόταση που κατατέθηκε. Η σιωπή όσων το παρέλαβαν δια της συνέντευξης δείχνει είτε αποδοχή είτε φόβο ότι θα χαρακτηριστούν ως «άρρωστες δυνάμεις» που χρήζουν πολιτικής περίθαλψης η στην χειρότερη ως «ανίατες άρρωστες δυνάμεις» που περιμένουν το πολιτικά μοιραίο. Είναι ένα ερώτημα που η πολιτική απάντηση πρέπει να δοθεί από τους ίδιους.

Η κυβερνητική πολιτική πρόταση είναι ξεκάθαρη, το σκεπτικό είναι ξεκάθαρο και είναι συνεπέστατο με την τακτική και στρατηγική επιλογή περί στροφής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Κέντρο. Ένα κόμμα που φιλοδοξεί να εκφράσει ιδεολογικά και πολιτικά το Κέντρο , πρέπει να μπορεί να συμμαχεί να συνεργάζεται, και να συγκυβερνά αν χρειαστεί, και με τις «υγιείς» δυνάμεις της δεξιάς.

Η συγκεκριμένη πολιτική-κυβερνητική πρόταση, το συγκεκριμένο κυβερνητικό σενάριο, που κατατέθηκε δημόσια  από κορυφαίο στέλεχος ενός κόμματος, δεν μπορεί να  είναι αποτέλεσμα (μόνο) προσωπικών πολιτικών εκτιμήσεων και επιθυμιών. Δεν είναι ζήτημα προσωπικού χαρακτήρα, είναι έκφραση μια ολόκληρης πολιτικής σκέψης και πρότασης, η οποία δεν στηλιτεύτηκε επίσημα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέλος είναι μια πρόταση που ενδεχομένως αποτελεί ένα εναλλακτικό σενάριο του κυρίαρχου πολιτικού και οικονομικού συστήματος διότι όπως αναφέρει στη συνέντευξη του ο  Γ. Τσίπρας , παίζοντας ίσως τον ρόλο του πολιτικού λαγού:

 «Στην Ελλάδα, για να αλλάξουν πράγματα χρειάζεται να υπάρξουν πολιτικές που αναγκαστικά πρέπει να έχουν μια διακομματική συναίνεση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και κομμάτια του δημοκρατικού κέντρου, της δημοκρατικής κεντροδεξιάς. Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με ένα κομμάτι της κεντροδεξιάς που δεν θα είναι με τον κ. Μητσοτάκη. Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις στον χώρο της κεντροδεξιάς για κάτι τέτοιο».

Εν κατακλείδι, στην συνεπέστατη και σοβαρή πρόταση της κυβερνητικής συστράτευσης των «υγειών» δυνάμεων, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα και μια αντιπρόταση των αριστερών, ριζοσπαστικών και προοδευτικών «άρρωστων» δυνάμεων διότι υπάρχει ο κίνδυνος όλο το πολιτικό σύστημα να καταντήσει μια αποστειρωμένη «υγειονομική ζώνη».

 

Νίκος Βρυώνης

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Αριστερού Ρεύματος (ΛΑΕ)