Σύνοδος Πρυτάνεων με ΜΑΤ και καταστολή

Τα ΜΑΤ επιτίθενται απροκάλυπτα με χημικά και ξύλο σε φοιτητές, για να διαλύσουν την προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας των Φοιτητικών Συλλόγων στην Σύνοδο Πρυτάνεων. Η πολιτική της κυβέρνησης για την εκπαίδευση είναι στρωμένη με καταστολή και βία, η νεολαία ανάγεται σε εχθρό και τα ΜΑΤ σε σύμμαχο.
Σήμερα, 18/12, τελευταία μέρα των εργασιών της Συνόδου Πρυτάνεων στο Λαύριο, όπου θα παραβρεθεί και η Υπουργός Νίκη Κεραμέως, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα έχουν πάρει αποφάσεις να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας για να εκφράσουν τα αιτήματά τους και την εναντίωση στον νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, αλλά και στο φημολογούμενο νέο νόμο – πλαίσιο.
Η αντιμετώπιση της κυβέρνησης και της Υπουργού της απέναντι στην νεολαία δεν είναι άλλη παρά ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, έχει δοθεί εντολή να αποκλειστούν με αστυνομικά μπλόκα οι δρόμοι για να εμποδιστει η πρόσβαση στο Λαύριο και στο σημείο που διεξάγεται η σύνοδος. Δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα, καθώς «η αστυνομία δήλωσε πως δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο Λαύριο, διότι διεξάγεται η Σύνοδος Πρυτάνεων και με εντολή απαγορεύεται η παρουσία φοιτητών στο Λαύριο, γιατί αναμένονται επεισόδια». Βαφτίζονται οι κινητοποιήσεις των ΦΣ επεισόδια, επειδή σπάνε το κλίμα της συναίνεσης, επιχειρώντας να σπείρουν την τρομοκρατία στο φοιτητικό κίνημα. Η δήλωση αυτή αποτελεί μια στυγνή προειδοποίηση για τις κατασταλτικές επιθέσεις ενάντια στους Φοιτητικούς Συλλόγους σε περίπτωση που δεν υποκύψουν στους εκβιασμούς. Δεν δίστασαν να κάνουν πράξη τις απειλές, αφού τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους εκατοντάδες φοιτητές που προσπαθούν να προσεγγίσουν τον χώρο που διεξάγεται η Σύνοδος.
Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση έφτασαν στο πρωτοφανές σημείο να δώσουν εντολή για face control στη διέλευση αυτοκινήτων και πεζών, προκειμένου να απαγορεύσουν την προσέγγιση των Φοιτητικών Συλλόγων στη Σύνοδο. Αποφασίζουν και διατάζουν τον αποκλεισμό μιας ολόκληρης περιοχής για να «απαγορεύσουν» στο φοιτητικό κίνημα να εκφραστεί, να αντιδράσει, και να διεκδικήσει. Έχουν εξαπολύσει αστυνομικούς με πολιτικά να παρακολουθούν τους εκατοντάδες φοιτητές. Με στημένα επικοινωνιακά τρικ, όπως συνηθίζουν, προσπαθούν να αποκρύψουν οποιαδήποτε δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για την εκπαίδευση και το πρόσωπο της Νίκης Κεραμέως – της πλέον μη επιθυμητής Υπουργού του κυβερνητικού σχήματος – εξαφανίζοντας τις αντιδράσεις των φορέων που πλήττονται από αυτήν.
Για ακόμη μία φορά, αποδεικνύεται πώς στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της Ν. Κεραμέως είναι η νεολαία. Προσπαθεί να κάμψει το φοιτητικό κίνημα με διαγραφές, με πειθαρχικά (πρόσφατο το αίτημα της Υπουργού για εισαγγελική παρέμβαση στο Πολυτεχνείο Κρήτης ενάντια σε κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων και συνδικαλιστικές πρακτικές) με την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το παζλ έρχεται να συμπληρώσει η εξαγγελία για την αποστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία, οδηγώντας με βεβαιότητα τους εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές, μελλοντικούς αποφοίτους σε εργασιακές συνθήκες που θυμίζουν μεσαίωνα. Αυτό είναι το «όραμα» της κυβέρνησης για το πανεπιστήμιο του 2030! Αστυνομία και καταστολή στο πανεπιστήμιο, μπλόκα και ΜΑΤ στους δρόμους. Ευθύνη φέρει και η Πρυτανεία του ΕΜΠ, που προεδρεύει στην παρούσα Σύνοδο, και δη ο Πρύτανης Μπουντουβής, που ανέχεται αν δεν έχει συμβάλλει και ο ίδιος, την αστυνομοκρατία του Υπουργείου Παιδείας. Που απαγορεύει την παρουσία και την παρέμβαση των Φοιτητικών Συλλόγων στην Σύνοδο. Όταν μάλιστα, οι προθέσεις της κυβέρνησης για τον έλεγχο του καθηγητικού σώματος είναι ξεκάθαρες με την ίδρυση ΣΙ και την εισαγωγή manager στα πανεπιστήμια.
Να απομακρυνθούν τώρα οι αστυνομικές δυνάμεις.
Να επιτραπεί στους Φοιτητικούς Συλλόγους να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας τους.
Το φοιτητικό κίνημα δεν πρόκειται να υποκύψει στους εκβιασμούς.
Η νεολαία για ακόμη μια φορά θα χαράξει τον κινηματικό δρόμο της σύγκρουσης και της ανυπακοής ενάντια στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.