Ο Ραφαέλ Κορέα , ένας εκ των ηγετών της Λατινοαμερικάνικης αριστεράς, σχολιάζει την απόφαση Βρετανικού δικαστηρίου για την έκδοση Τζ. Ασάνζ στις ΗΠΑ


Επιμέλεια Κωστας Ησυχος

Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού, σχολιάζοντας στα ΜΜΕ την πρόσφατη απόφαση της Βρετανικής δικαιοσύνης σχετικά με την απόφαση να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Τζ. Ασάνζ δήλωσε τα εξής : «Με τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά από την υπόθεση Τζ. Ασάνζ , θέλουν να αποθαρρύνουν άλλους δημοσιογράφους να αποκαλύψουν εγκλήματα πολέμου. Η δίωξη σε βάρος του Τζούλιαν είναι μια μεγαλειώδης απάτη» , υποστήριξε.

«Είναι τόσο παράδοξο το γεγονός ότι κατά τον γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπράχθηκε μια τρομερή επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα ενός δημοσιογράφου – για την «αμαρτία» του πει την αλήθεια», είπε σε συνέντευξή του ο Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος κυβέρνησε τον Ισημερινό μεταξύ 2007 και 2017. στο RT Spanish.

Βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή ότι ο συνιδρυτής του WikiLeaks θα μπορούσε να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου καταζητείται με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Υπό το «πηδάλιο» του Ασάνζ, το WikiLeaks δημοσίευσε πλήθος απόρρητων υλικών για τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου ενός ανατριχιαστικού βίντεο με αμερικανικά ελικόπτερα να πυροβολούν, δολοφονώντας αμάχους στη Βαγδάτη το 2007.

«Οι εγκληματίες πολέμου διώκουν αυτόν που τους κατήγγειλε», είπε ο Κορέα, απορρίπτοντας την υπόθεση εναντίον του Ασάνζ ως «απόλυτη υποκρισία».

Αν ο Ασάνζ είχε αποκαλύψει τα μυστικά της Κίνας, της Ρωσίας ή των αριστερών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησής μου, θα είχε επαινεθεί κ βραβευθεί από τον διεθνή Τύπο, θα είχε τιμηθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και το βρετανικό κοινοβούλιο. Επειδή όμως οι ενέργειές του ήταν ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ, της ηγεμονικής χώρας, χαρακτηρίστηκε εγκληματίας.

Ο Κορέα είπε ότι ο στόχος της δίωξης ήταν να τρομάξει τους άλλους ώστε «κανείς άλλος να μην τολμήσει να καταγγείλει τα μυστικά των μεγάλων δυνάμεων». Υποστήριξε ότι τα εγκλήματα πολέμου δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως προστατευόμενα κρατικά μυστικά. «Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει γι’ αυτούς. Τέτοια εγκλήματα πρέπει να τιμωρούνται με παραδειγματικό τρόπο.