Η Λαϊκή Ενότητα καταδικάζει τις δικαστικές διώξεις του ομίλου ΟΝΕΧ απέναντι σε πολίτες στη Σύρο οι οποίοι αγωνίζονται για την υγεία τους και για ανθρώπινους όρους διαβίωσης. Από το 2020 έχει ξεκινήσει ένας αγώνας από τοπικούς φορείς του νησιού, με προεξάρχον το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ), σχετικά με την κατάσταση της θάλασσας, τη μόλυνση στην επιφάνειά της και στο βυθό της λόγω εκτεταμένων ναυπηγικών εργασιών.  

Εκκίνηση του αγώνα αποτέλεσε η δημοσίευση από το ΕΛΚΕΘΕ ανάλυσης δείγματος ιζήματος που συνέλεξε η περιβαλλοντική οργάνωση Aegean Rebreath που αποδεικνύει πως στον πυθμένα της θάλασσας της Ερμούπολης υπάρχει υψηλή συγκέντρωση βαρέων μετάλλων με τοξικό φορτίο. Έτσι το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε να ξεκινήσει έρευνα για να εξαχθούν συμπεράσματα και να παρθούν μέτρα. Όσο η έρευνα καθυστερούσε, μέλη του ΠΠΠΣ απέστειλαν ερώτημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεση καταλήγοντας να δέχονται αγωγές από τον όμιλο ΟΝΕΧ για συκοφαντική δυσφήμιση και διαφυγόντα κέρδη αξιώνοντας 3.000.000€!!!  Πρόκειται για την εφαρμογή της γνωστής μεθόδου αγωγών SLAPP (Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού) που στοχεύει στην ηθική και οικονομική εξόντωση των κινημάτων.

Ποια ήταν άραγε η στάση του Υπουργείου Περιβάλλοντος απέναντι σε αυτή τη συνθήκη; Ανακοινώνει ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη εξαγγελία ότι η μελέτη θα ξεκινήσει και πάλι, αλλά αυτή τη φορά με άλλο χρηματοδότη. Ο χρηματοδότης αυτός ακούει στο όνομα ΟΝΕΧ, δηλαδή στον όμιλο που στοχοποιεί με αγωγές όποιον διαφωνεί με τις οικονομικές διαδικασίες στο λιμάνι!  

Η σύνδεση της κυβέρνησης και των πολιτικών της στελεχών με το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο είναι γνωστή. Ωστόσο, η απροκάλυπτη αυτή στάση δεν έχει προηγούμενο. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος κινείται σαν να επιβραβεύει με ανάθεση μελέτης τον όμιλο που μηνύει τους αγωνιστές. Σαν να ‘’χρηματοδοτεί’’ το ίδιο τις διώξεις. Η στοχοποίηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής που μετέρχεται κάθε κατασταλτικό μέσο για να φιμώσει και να τρομοκρατήσει όποιον αντιστέκεται. Οι πρακτικές αυτές υιοθετούνται είτε ευθέως από τις κατασταλτικές δυνάμεις είτε από άλλους μηχανισμούς που κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Η στοχοποίηση των αγωνιστών έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, που φάνηκαν στο νησί όταν ομαδα ατόμων επιτέθηκε με τραμπουκισμούς απέναντι στους αλληλέγγυους πολ΄θιτες που είχαν συγκεντρωθεί για την υποστήριξη του ΠΠΠΣ κατά την ημέρα εκδίκασης των εκδικητικών αγωγών στις 10/12.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος, η θυσία των χώρων πρασίνου και η άρση οποιασδήποτε προστασίας του φυσικού πλούτου αποτελεί βασική πτυχή της νεοφιλελεύθερης οικονομικής επέλασης. Είναι η κατεύθυνση αυτή που συμβάλλει τα μέγιστα για την κλιματική αλλαγή αποδεικνύοντας ότι δεν είναι τυχαίο γεγονός αλλά μια συνέπεια του τρόπου που δομείται η καπιταλιστική παραγωγή σήμερα.  

Βρισκόμαστε δίπλα στους διωκόμενους αγωνιστές από το ΠΠΠΣ στη Σύρο και καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος που σε συνεργασία με την ΟΝΕΧ προσπαθούν με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις να εξοντώσουν όποιον αντιστέκεται.