Τα πανεπιστήμια και το φοιτητικό κίνημα έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της Υπουργού Κεραμέως. Φοβούνται τον νεολαιίστικο παράγοντα γιατί διδάσκονται από την πείρα των προκατόχων τους: μια σπίθα μπορεί να βάλει φωτιά στον κάμπο των πανεπιστημίων και μια κυβέρνηση να βρεθεί απέναντι σε ένα πανελλαδικό φοιτητικό κίνημα και ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα εναντίωσης στην επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εκπαίδευση.

Η Κεραμέως και η πέμπτη φάλαγγα της εντός των πανεπιστημίων εργάζονται συστηματικά για την πρόληψη απέναντι σε έναν τέτοιο κίνδυνο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το σκηνικό έντασης που χτίζεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Με αιχμή του δόρατος έναν αντιδραστικό Κοσμήτορα, η Κεραμέως σε συνεργασία με τα κυβερνητικά φερέφωνα των ΜΜΕ επιδιώκουν να αμφισβητήσουν ευθέως την δυνατότητα των φοιτητών να λειτουργούν τα συλλογικά τους όργανα και να διεκδικούν μέσα από αυτά.

Η αρχική απόπειρα του Κοσμήτορα της Σχολής ΗΜΜΥ να εκκινήσει πειθαρχική δίωξη φοιτητή για ανάρτηση αφίσας με ενημερωτικό υλικό του Φοιτητικού Συλλόγου έπεσε στο κενό: Ο αυταρχικός παροξυσμός του Κοσμήτορα απαντήθηκε με τη μαζική κινητοποίηση των φοιτητών που οδήγησε στο πάγωμα κάθε διαδικασίας πειθαρχικής δίωξης. Δίπλα τους βρήκαν Φοιτητικούς Συλλόγους από όλη την Ελλάδα, αλλά και Σωματεία και Ομοσπονδίες Εργαζομένων, καθώς και την τοπική Χανιώτικη κοινωνία.

15 ημέρες μετά, η Κεραμέως και οι αντιδραστικοί της σύμμαχοι ξεκίνησαν μια πρωτοφανή επίθεση συκοφάντησης και απόπειρας ποινικοποίησης των Φοιτητικών Συλλόγων: η παράσταση διαμαρτυρίας του Φοιτητικού Συλλόγου βαφτίστηκε «ομηρία του Κοσμήτορα» και ο φοιτητικός σύλλογος «ομάδα φοιτητών», ενώ η Κεραμέως κάλεσε να παρέμβει ο εισαγγελέας για να διερευνήσει την πιθανή τέλεση ποινικών αδικημάτων!

Ξεκινάει έτσι ένας νέος γύρος όπου πλέον η Κεραμέως και τα αντιδραστικά περιθωριακά στοιχεία των πανεπιστημιακών διοικήσεων επιδιώκουν να θέσουν εκτός νόμου τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις πρακτικές συλλογικές διεκδίκησης τους. Σκοπός τους είναι να συκοφαντήσουν τη συλλογική οργάνωση των φοιτητών και να στήσουν σκηνικό έντασης με σκοπό την αναπαραγωγή της κατασκευασμένης αφήγησης περί «ανομίας» στα πανεπιστήμια για να επαναφέρουν το σχέδιο πανεπιστημιακής αστυνομίας, που έχει καθυστερήσει ο αγώνας της νεολαίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Οι αναμνήσεις που ξυπνούν από τέτοιες αυταρχικές πολιτικές είναι δυστυχώς αυτονόητες. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επιστρέψει το Πανεπιστήμιο σε καθεστώτα που ίσχυαν επί Χούντας, όπου ίσχυε απαγόρευση λειτουργίας Φοιτητικών Συλλόγων. Είναι δε εξόφθαλμη η παραβίαση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων όταν η Καραμέως παρακάμπτει ευθέως την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης που ρητά δηλώνει ότι το ζήτημα θεωρείται λήξαν για το ίδρυμα.

Αποτελεί καθήκον των συλλογικών φορέων του κόσμου της εργασίας που βλέπουν να ποινικοποιούνται τα συνδικάτα και η δράση τους από τον Νόμο Χατζηδάκη, να σταθούν δίπλα στο φοιτητικό κίνημα που βάλλεται και στοχοποιείται, με στόχο να νομιμοποιηθεί η εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδή και να εγκατασταθούν τα όργανα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και του κρατικού αυταρχισμού, στα Πανεπιστήμια.

Αποτελεί υποχρέωση της νεολαίας να πλαισιώσει και να μαζικοποιήσει τη δράση των Φοιτητικών Συλλόγων, ώστε να χτιστεί έναν ακατάβλητο μέτωπο που θα μπλοκάρει την απόπειρα αυταρχικού στραγγαλίσματος των Πανεπιστημίων, με αστυνομία, πειθαρχικά και εισαγγελικές παρεμβάσεις.

Εναπόκειται όμως σε κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτού του τόπου που βλέπει να ξυπνούν φαντάσματα του μαύρου παρελθόντος, να γίνει αντηχείο της φωνής των φοιτητών που αποπειράται να συκοφαντήσει και να πνίξει η Κεραμέως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και να συμβάλλει με κάθε τρόπο στον αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ!

ΑΣΠΙΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ “ΣΕΡΙΦΗΣ” ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ