ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΥ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ (ν. 4519/2018)

Θεσσαλονίκη 19/8/2021

Εκτός από τα διόδια στους δρόμους που «τρώνε» ακόμη και το ένα τρίτο του κατώτερου μισθού για τη μετακίνηση π.χ. Θεσσαλονίκη-Αθήνα, εκτός από τις περιβαλλοντοκτόνες ρυθμίσεις για το κτίσιμο ξενοδοχειακών μονάδων στις ακτές που σταδιακά τις καθιστούν απρόσιτες ή πανάκριβες στα πλατιά λαϊκά στρώματα, ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα και μια ΚΥΑ, η οποία με περισσή λεπτομέρεια ορίζει εισιτήριο για πεζούς, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες κτλ. σε όσους επισκέπτονται τον Όλυμπο.

Στη διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ισχυρίζεται ότι η σχετική ΚΥΑ είναι υπό διαβούλευση και δεν είναι ακόμη ώριμο σχέδιο απόφασης. Παρακάτω όμως, με απόλυτη σαφήνεια, αναφέρει ότι: «Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων».

Η πρόθεση λοιπόν επιβολής εισιτηρίου παραμένει, και μάλιστα στηρίζεται στο ν. 4519/2018 για τους  Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών, που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα αναφέρει:

ΑΡΘΡΟ 4 (για τις αρμοδιότητες των Φ.Δ.Π.Π.)

δ) η ανεύρεση, διασφάλιση και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την προώθηση νέων τοπικών αναπτυξιακών προτύπων και δράσεων,

ΑΘΡΟ 8   (για τους πόρους των Φ.Δ.Π.Π.)

ε) έσοδα από τις δραστηριότητές τους που είναι σύμφωνες με τους σκοπούς τους, συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων από προϊόντα που παράγουν ή εκμεταλλεύονται, εισιτήρια, ξεναγήσεις ομάδων επισκεπτών και άλλες οικοτουριστικές δραστηριότητες, έντυπες ή ηλεκτρονικές εκδόσεις, πώληση υλικών, προβολή και εκμετάλλευση οπτικοακουστικού υλικού και, γενικότερα, από την εκμετάλλευση και προβολή του προστατευτέου αντικειμένου…..

Παρά τη ζοφερή κατάσταση με την πανδημία, τις πυρκαγιές, η Ν.Δ. ακάθεκτη, με υποδειγματική προσήλωση και ταχύτητα, συνεχίζει την καταστροφική επιβολή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, πολιτικές που δυστυχώς τήρησαν απαρέγκλιτα όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις διαχρονικά, υποκλινόμενες σε Ε.Ε. και ΔΝΤ, όπως φαίνεται και από τον παραπάνω νόμο.

Έτσι, εκτός από το ξεπούλημα στο ιδιωτικό κεφάλαιο των λιμανιών, αεροδρομίων, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του νερού κ.ά. συνεχίζεται και το πλιάτσικο στις ακτές, τα δάση, των οποίων την αναδάσωση, άρα και την διαχείριση προτίθενται να αναθέσουν σε «χορηγούς», τις προστατευόμενες περιοχές που θα πρέπει να πληρώνουμε για να τις επισκεπτόμαστε και ουκ έστιν τέλος.

Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπως έπραξε και στο παρελθόν, με την ανάδειξη του ζητήματος της υποθήκευσης στους «δανειστές» των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, αλλά και δασικών περιοχών όπως το Σέιχ-Σου από το ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και τώρα, θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στη συγκρότηση ενός ισχυρού κοινωνικού κινήματος, για να βάλει φραγμό στην ασύδοτη καταστροφή του περιβάλλοντος, στην ιδιωτικοποίηση ζωτικών φυσικών πυρήνων, στην εμπορευματοποίηση ακόμη και των προστατευομένων περιοχών και την επακόλουθη αποξένωσή τους από τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Γιατί δε θέλουμε να γίνουν οι ζωές και οι κόποι μας αποκαϊδια στην κυριολεξία, γιατί δε θέλουμε ένα αύριο με τους ορίζοντες μαύρους από τους καπνούς, γιατί «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός»!

Το Γραφείο Τύπου

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ