ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο βασιλιάς είναι γυμνός! Η κυβέρνηση της λιτότητας και της παράδοσης της φύσης στα κερδοσκοπικά συμφέροντα έχει αφήσει τη χώρα στο έλεος των πυρκαγιών

Ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή καταστροφή. Όλη η Ελλάδα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό και έχουν καεί πάνω από 227.000 στρέμματα δάσους ή πυκνής βλάστησης. Η Αττική, η Εύβοια, η Μεσσηνία, η Ηλεία, τα Γρεβενά, η Φωκίδα, η Χαλκιδική, το Κιλκίς, η Κως, η Ρόδος, η Λακωνία, η Κρήτη, η Αχαΐα, η Κορινθία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς καμία ντροπή, περιφέρεται ως θίασος και αλληλοσυγχαίρεται, ενώ ο λαός μαζεύει ότι απόμεινε από τα καμένα ζώα, τα σπίτια και την περιουσία του.

Σε λίγες μόνο ημέρες, οι δασικές εκτάσεις στην Αττική σχεδόν εξαφανίστηκαν και καίγεται τμήμα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, όταν ήδη βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Πελοπόννησο χάνονται ολόκληρα δάση, χωριά καίγονται. Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κινδυνεύει να τυλιχτεί στις φλόγες και έχει ήδη υποστεί σοβαρή υποβάθμιση από την καταστροφή όλης της γύρω περιοχής. Μόνο στην Εύβοια έως την 6/8 έχουν καεί 70.000 στρέμματα εκ των οποίων πάνω από 30.000 είναι δάσος, περιλαμβανομένων προστατευόμενων περιοχών Natura. Η ζημιά των ζωικών πληθυσμών και των πουλιών που ενδημούν στα ελληνικά δάση αποσταθεροποιεί μακροπρόθεσμα τα πληττόμενα οικοσυστήματα.

Την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός, με δηλωμένα 36 ακίνητα στο Πόθεν Έσχες, δηλώνει ότι «τα σπίτια ξαναγίνονται», οι ζημιές του λαού είναι ανυπολόγιστες. Σπίτια, επιχειρήσεις, ζώα, καλλιέργειες και περιουσίες έχουν γίνει στάχτη. Το πενιχρό βοήθημα των 600 ευρώ που έσπευσε να ανακοινώσει η κυβέρνηση επουδενί δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστούν έστω και οι άμεσες ανάγκες των πυρόπληκτων, πολλώ μάλλον οι μακροπρόθεσμες, όταν ολόκληρες περιοχές, που στηρίζονται στις καλλιέργειες ή τις κτηνοτροφικές μονάδες, έχουν καταστραφεί παραγωγικά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ευθύνη για το έγκλημα σε βάρος που περιβάλλοντος και του λαού μας. Αποκλειστική απασχόληση του κρατικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ημέρες των πυρκαγιών είναι η εκκένωση χωριών και οικισμών χωρίς να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά έστω μια από τις εστίες φωτιάς. Δεν τους απασχολούν οι επιπτώσεις στις ζωές των κατοίκων, ούτε η τεράστια καταστροφή του περιβάλλοντος που θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, αλλά και της υγείας των πολιτών, λόγω της επιβάρυνσης του κλίματος και της εξαφάνισης του πρασίνου και του οξυγόνου. Μια τέτοιας έκτασης καταστροφή δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενες περιβαλλοντικές κρίσεις, αφού από τη μία επιτείνει το πρόβλημα της υπερθέρμανσης, και συνεπώς τον κίνδυνο για νέες πυρκαγιές και από την άλλη καταστρέφει το ριζικό σύστημα των δέντρων στις δασικές περιοχές, δηλαδή τη φυσική αντιπλημμυρική προστασία σε καιρούς έντονων βροχοπτώσεων.

Η κυβέρνηση συνέχισε τη διαχρονική πολιτική υποβάθμισης του κρατικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας των προηγούμενων, νεοφιλελεύθερων, κυβερνήσεων και την επιδείνωσε. Τα μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας άφησαν τις υπηρεσίες πυρόσβεσης και δασοπροστασίας στη χώρα μας τσακισμένες, χωρίς προσωπικό και υποδομές. Μια ζεστή μεσογειακή χώρα με πάγιο πρόβλημα πυρκαγιών και δασική κάλυψη, είναι εντελώς ανοχύρωτη, χωρίς πυροσβέστες, χωρίς επαρκή οχήματα ή εναέρια μέσα. Ακόμη και  αυτά που υπάρχουν είναι απαρχαιωμένα, και σχεδόν τα μισά αεροπλάνα πάνω από 45 ετών. Οι πυροσβέστες, με μέσο όρο ηλικίας άνω των 40 ετών, δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, όταν εργάζονται εποχιακά ή λαμβάνουν, ιδίως εκτός αντιπυρικής περιόδου, μισθούς πείνας.

Ίδια ή και χειρότερη είναι η κατάσταση στη δασοπροστασία και την πρόληψη, που έχουν διαχρονικά υποβαθμιστεί λόγω του διαχωρισμού της υπηρεσίας που έχει την ευθύνη της (δασική υπηρεσία) από την πυρόσβεση. Οι ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό που να έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί έναν προληπτικό σχεδιασμό προστασίας των δασικών εκτάσεων, με βάση τη γεωμορφολογία και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και τις κλιματικές εξελίξεις, με προληπτικό καθαρισμό, οδήγησαν σήμερα σε τεράστιες πυρκαγιές, που τροφοδοτούνται και επεκτείνονται από τη διαθέσιμη καύσιμη ύλη ξηρών φυσικών υπολειμμάτων λόγω της ανομβρίας και του καύσωνα.

Αποκαλύφθηκε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, όταν δια στόματος του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκε ότι σε πάνω από 80 εστίες φωτιάς σε όλη τη χώρα επιχειρούσαν μόνο 766 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 520 στη Βαρυμπόμπη. Η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού είναι τέτοια, που αναγκάστηκαν να αφήσουν ουσιαστικά τις φωτιές στην Εύβοια και την Πελοπόννησο ανεξέλεγκτες, να καίνε μέχρι να συναντήσουν φυσικά όρια όπως τη θάλασσα, επικεντρώνοντας τα ελάχιστα διαθέσιμα μέσα στην Αττική. Αλλά μέχρι κι εκεί η φωτιά αναζωπυρώνεται διαρκώς, καίγοντας ολόκληρους οικισμούς χωρίς μάλιστα να ευνοείται από δυνατούς ανέμους. Είναι ενδεικτικό ότι ο ασύλληπτα μικρός αριθμός των εκπαιδευμένων πυροσβεστών που επιχειρούσαν στη χώρα είναι περισσότερο από έξι φορές μικρότερος από αυτόν που ο Χρυσοχοΐδης διέθεσε σε αστυνομικούς μόνο την 6η Δεκέμβρη στο κέντρο της Αθήνας για να συλλαμβάνουν τους πολίτες που άφηναν ένα λουλούδι στο μνημείο ενός νεκρού παιδιού.

Αυτές είναι οι εγκληματικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Χρήματα για την καταστολή και τον αυταρχισμό, για την εύνοια των ΜΜΕ και δώρα εκατομμυρίων στους ιδιώτες, προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών, ειδικών φρουρών και συνοριοφυλάκων, δισεκατομμύρια σε πολεμικό εξοπλισμό. Ακόμη και στην καρδιά της επικίνδυνης για πυρκαγιές αντιπυρικής περιόδου, η κυβέρνηση απασχολήθηκε με το να προχωρήσει τις προσλήψεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία – Ο.Π.Π.Ι., ένα σώμα που για να αστυνομεύει τους φοιτητές και τα πανεπιστήμια θα δεσμεύσει πάνω από 30.000.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έστω και τώρα να συνετιστούν, και να ανακατευθύνουν αυτά τα χρήματα στη στήριξη των πυρόπληκτων και την αποκατάσταση των καμένων δασών.

Η αδιαφορία τους για την περιβαλλοντική καταστροφή είναι απολύτως ταυτόσημη με την περιβαλλοντοκτόνα πολιτική τους. Είναι αυτή η κυβέρνηση που ψήφισε τον επαίσχυντο αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη, που καταργεί την προστασία των δασών και περιοχών υψηλής αξίας όπως οι περιοχές Natura, επιτρέποντας βιομηχανικές, εξορυκτικές ή κατασκευαστικές δραστηριότητες υψηλής όχλησης των σπάνιων οικοσυστημάτων και βιοποικιλοτήτων, κάνοντας δυνητικά όλες τις βουνοκορφές ένα τεράστιο γυμνό πεδίο αιολικών και ΑΠΕ. Τεράστια συμφέροντα βιομηχανικών και ενεργειακών κολοσσών, τουριστικά μεγαθήρια, αυτοί που λυσσαλέα στηρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εποφθαλμιούν τις καμένες εκτάσεις που πλέον έχουν απελευθερωθεί από το εμπόδιο του δασικού χαρακτηρισμού, για τις «επενδύσεις» και την κερδοφορία τους. Τα σχέδια είναι γνωστά τόσο για την Αττική και το δάσος Τατοϊου, όσο και για την Εύβοια και ολόκληρη τη χώρα.

Αυτή η πολιτική, στην Ελλάδα και παγκοσμίως, είναι υπεύθυνη για την κλιματική κρίση που εντείνεται. Είναι η ώρα οι λαοί και οι κοινωνίες να αγωνιστούν για τη ζωή τους και να αντιπαρατεθούν ανοιχτά με την παράδοση του περιβάλλοντος σε κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα, με το αχόρταγο νεοφιλελεύθερο μοντέλο της οικονομίας, με την ενεργειακή σπατάλη και την ασύδοτη ατμοσφαιρική και περιβαλλοντική ρύπανση που προκαλούν οι βιομηχανικοί πολυεθνικοί κολοσσοί, με το κυρίαρχο παραγωγικό και καταναλωτικό πρότυπο της εξάντλησης των φυσικών πόρων μέχρι τέλους, αυτό της εντατικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, της αποψίλωσης των δασών, μέχρι και αυτών που κρατάνε ολόκληρο τον πλανήτη στη ζωή, όπως του Αμαζονίου. Είναι αυτό το μοντέλο ανάπτυξης για τα κέρδη των λιγοστών που θα κάνει τον πλανήτη μη βιώσιμο και έχει οδηγήσει στην δραματική αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε παράλογα επίπεδα, στη Μεσόγειο αλλά και παντού, όπως με τον καύσωνα 49,6 βαθμών κελσίου στον Καναδά.

Η Λαϊκή Ενότητα θα διαθέσει όλες της τις δυνάμεις για τη στήριξη των πυρόπληκτων στο πλάι του κύματος αλληλεγγύης φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών.

Καλούμε τους κοινωνικούς φορείς, εργατικά σωματεία, τη νεολαία, το αυτοδιοικητικό κίνημα, τις κινήσεις πολιτών, να συστρατευτούν σε έναν αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και των υπηρεσιών που έχουν θετικό πρόσημο για τις ανάγκες της κοινωνίας.

  • Να αποδεσμευτούν χρήματα από την αστυνομία, την καταστολή και τους εξοπλισμούς, και να ανακατευθυνθούν στην δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση.
  • Να ακυρωθεί η διαδικασία πρόσληψης ειδικών φρουρών για την πανεπιστημιακή αστυνομία και να δοθεί το σχετικό κονδύλι στην ανακούφιση των πυρόπληκτων και την αποκατάσταση των καμένων.
  • Να ενισχυθούν με προσλήψεις και εξοπλισμό η υπηρεσία πυρόσβεσης και η δασική υπηρεσία, και να αναδιοργανωθεί ο αντιπυρικός κρατικός μηχανισμός με ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης και έμφαση στην πρόληψη.
  • Άμεση κήρυξη των καμένων αναδασωτέων χωρίς εξαιρέσεις και πλήρη απαγόρευση επιχειρηματικών επεμβάσεων.