Ζητάμε  συγγνώμη

Με αφορμή την κριτική που ακούστηκε για τις ανακοινώσεις των κομμάτων της Αριστεράς  για τον θάνατο του Βοσκόπουλου, για το αν όφειλαν να βγάλουν ανακοίνωση και να τον χαρακτηρίσουν λαϊκό καλλιτέχνη, και επειδή αρκετοί συμφωνούμε με τις ανακοινώσεις των κομμάτων  (και χωρίς να είμαστε θαυμαστές του) αισθανόμαστε την ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί δεν γνωρίζουμε τι είναι αυθεντικό λαϊκό και προσβάλλουμε επιπλέον  την αισθητική της Αριστεράς.

Ζητάμε συγγνώμη, εκ μέρους των πατεράδων μας,  γιατί δεν είναι αυθεντική λαϊκή συμπεριφορά και πολιτισμός  που μας μεγάλωσαν με Θεοδωράκη, Καζαντζίδη αλλά και Βοσκόπουλο.

Ζητάμε συγγνώμη, εκ μέρους τους, γιατί δεν είναι αυθεντική λαϊκή συμπεριφορά και πολιτισμός  που εκτός από το Ζ του Γαβρά που μας έβαλαν να δούμε , μας τραβολογούσαν  την Κυριακή πρωί στους κινηματογράφους της  Γερμανίας, να δούμε το «Καρδιά μου πάψε να πονάς» με την Μάρθα Βούρτση.

Ζητάμε συγγνώμη, εκ μέρους τους, που εκτός από το «Μεγάλο μας Τσίρκο» μας πήγαν να δούμε και επιθεώρηση με τον Βουτσά.

Ζητάμε συγγνώμη , εκ μέρους τους, που το πρωί μας έτρεχαν στις πορείες και το βράδυ δεν άκουγαν μόνο Μίκη αλλά γλεντούσαν μαζί με τους άλλους αριστερούς (και όχι μόνο) μετανάστες όλων των «φυλών του Ισραήλ» με τραγούδια του Βοσκόπουλου και  Αγγελόπουλου.

Ζητάμε και εμείς οι ίδιοι συγγνώμη, που εκτός από την Επίδαυρο, πήγαμε παρέα και είδαμε και ακούσαμε, Στράτο , Βοσκόπουλο, Αγγελόπουλο, Καφάση, Ζαγοραίο ( για να αναφερθώ μόνο σε μερικούς που  έχουν φύγει).

Ζητάμε και ο ίδιοι συγγνώμη, που φεύγαμε από τα γραφεία του κόμματος τρέχοντας να προλάβουμε την παράσταση «Μήδεια»  αλλά πηγαίναμε τρέχοντας να προλάβουμε να  ακούσουμε και  Καρρά, Τερζή, Μελά. Που  εκτός από το ότι πήγαμε με ενθουσιασμό να δούμε  τον χορευτή Μπαρίσνικοφ, τρέχαμε να προλάβουμε να δούμε στην τηλεόραση και  τον «χορευτή» Μαραντόνα.  Όλα αυτά δεν είναι αυθεντικά λαϊκά και προπαντός δεν συνάδουν με την αισθητική της Αριστεράς.

Ζητάμε επι πλέον συγγνώμη που στα οικογενειακά και φιλικά γλέντια και κοινωνικές χαρές, πίνουμε και χορεύουμε και με τέτοια τραγούδια που δεν είναι στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού και προπαντός  δεν συνάδουν με την αριστερά.

Ζητάμε συγγνώμη τέλος που είδαμε με τα παιδιά μας την «Συνοικία το Όνειρο» και κλάψαμε,  αλλά είδαμε και γελάσαμε και γελάμε  με τον Βέγγο και τον Βουτσά. Που έχουν ακούσει και ακούνε (εκτός από τα δικά τους ακούσματα)  Καζαντζίδη, Βοσκόπουλο, Ζαγοραίο, Αγγελόπουλο.

Ξέρουμε όλα τα παραπάνω δεν είναι στοιχεία αυθεντικού λαϊκού πολιτισμού και δεν συνάδουν με τις πολιτιστικές αξίες της Αριστεράς και η αποδοχή  τους είναι μια από τις βασικές αιτίες που δεν έχει βρει χαΐρι η Αριστερά σε τούτο τον τόπο, που δεν έχει επαφή με τα λαϊκά στρώματα. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη.

Όλοι εμείς που ευθυνόμαστε για τα παραπάνω, είμαστε διαθέσιμοι να πάρουμε μαθήματα για το τι είναι αυθεντικός λαϊκός πολιτισμός για να τιμήσουμε  και τις πολιτιστικές αξίες της Αριστεράς. Μαθήματα από όλους εκείνους που γνωρίζουν τι είναι αυθεντικό λαϊκό και βρίσκονται αποδεδειγμένα μέσα στον λαό, που τους έχει αγκαλιάσει και αποδεχτεί, ανθρώπινα και πολιτικά, και δεν τους βλέπει ως αποστειρωμένους, ανέραστους και  γραφικούς.

Και πάλι ζητάμε συγνώμη.

Νίκος Βρυώνης μέλος της Κ.Ε. Αρ. Ρεύματος (ΛΑΕ)