Μετά από 8 χρόνια ομηρίας, έχοντας υποστεί αυστηρούς περιοριστικούς όρους και μια άδικη βαριά καταδίκη σε πρώτο βαθμό πάνω σε κατασκευασμένες κατηγορίες, ο αγωνιστής φοιτητής, μέλος του ΔΣ της Σχολής ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ, και μέλος της Λαϊκής Ενότητας αθωώθηκε σήμερα από το Εφετείο Πειραιά.

Η αθώωσή του αποκαθιστά την αλήθεια και τη δικαιοσύνη και αποτελεί δικαίωση για τον ίδιο, αλλά και συνολικά για το νεολαιίστικο και αντιφασιστικό κίνημα. Ο Γ. Καλλινάκης συνελήφθη πριν από 8 χρόνια στην παλλαϊκή διαδήλωση στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, μια μέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Μετά τη διάλυση της διαδήλωσης με βροχή χημικών, μηχανοκίνητες ομάδες της ΕΛΑΣ, επιτέθηκαν σε διαδηλωτές ενώ αποχωρούσαν, μεταξύ των οποίων και στο Γιώργο, χτυπώντας τον βάναυσα στο κεφάλι και στο σώμα και συλλαμβάνοντάς τον. Του αποδόθηκαν ψευδείς κακουργηματικές κατηγορίες, με τη συνδρομή του διαβόητου κουκουλονόμου και κρατήθηκε επί επτά χρόνια σε ομηρία, με εξοντωτικούς περιοριστικούς όρους, οι οποίοι δεν άρθηκαν, παρά την μετατροπή των κατηγοριών σε πλημμελήματα μετά την κατάργηση του κουκουλονόμου.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο καταδίκασε το Γιώργο για τα ανυπόστατα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και της αντίστασης, παρά τις ομολογίες ακόμη και των μαρτύρων κατηγορίας αστυνομικών για τη μη εμπλοκή του σε τέτοιες ενέργειες και τα αδιάσειστα στοιχεία για την αθωότητά του. Του επέβαλε δε την βαρύτατη ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με αναστολή, εξαντλώντας τα νόμιμα όρια της σκληρότητας και αυστηρότητας επιμέτρησης ποινών, όταν μάλιστα πριν λίγο καιρό τα ‘πρωτοπαλίκαρα’ της καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ εισέπραξαν πολύ μικρότερες ποινές – χάδια, και πλείστα ελαφρυντικά, για τη συμμετοχή τους στη δολοφονική δράση της ναζιστικής συμμορίας.

Η απόφαση – πρόκληση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου κατέπεσε πανηγυρικά στο Εφετείο που αθώωσε τον αγωνιστή για όλες τις ανυπόστατες κατηγορίες.

Δόθηκε έτσι ένα τέλος στην καταδίωξη ενός νέου που διώχθηκε με κατασκευασμένο κατηγορητήριο μόνο και μόνο γιατί άσκησε το καθήκον κάθε νέου και νέας, να αγωνιστεί ενάντια στη φασιστική απειλή, όταν τα νεοναζιστικά τάγματα της ΧΑ έφτασαν μέχρι και το σημείο μη επιστροφής, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Πρόκειται για άλλη μια εξοργιστική υπόθεση που δείχνει το βαθμό στον οποίο έχουν διαβρωθεί τα θεμελιώδη δικαιώματα στη χώρα μας. Ένας νέος άνθρωπος, εντελώς αθώος, μπορεί να σύρεται στην ασφάλεια, να ταλαιπωρείται επί τόσα χρόνια με τους πιο αυστηρούς περιορισμούς, να επικρέμονται σε βάρος του τόσο βαριές ποινές, πάνω σε προφανώς ψευδείς καταθέσεις αστυνομικών, με μόνο σκοπό την τιμωρία και τον παραδειγματισμό των νέων που προσαγάγουν στο σωρό από διαδηλώσεις. Είναι αυτές οι στημένες υποθέσεις, όπως η περίπτωση του Γ. Καλλινάκη, που έχουν οδηγήσει σήμερα σε συστημικό πρόβλημα παραβίασης δικαιωμάτων και στο σημείο μηδέν στο ζήτημα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στη χώρα μας, όπως έχουν πολλάκις καταγγείλει εγχώριες και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύλλογοι, σωματεία, ενώσεις δικαστών, νομικοί και δικηγόροι. Σε αυτή τη συνθήκη της απόλυτης, δυστοπικής, αυθαιρεσίας, στην οποία δυστυχώς συμπράττουν συχνά και φορείς του δικαστικού μηχανισμού, πρέπει να μπει ένα τέλος μέσα από μαζικούς δημοκρατικούς αγώνες.

Η ιστορική απόφαση καταδίκης της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας της ΧΑ, το ρωμαλέο αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα που αποκάλυψε τη δράση της, με πρωταγωνιστές τους νέους και τις νέες, αποτελούν τις καλύτερες παρακαταθήκες για τη συνέχιση και των σημερινών αγώνων της νεολαίας και της κοινωνίας ενάντια στην καταστολή, τον αυταρχισμό, τη φίμωση, για την κατάρριψη των σκευωριών που στήνονται σε βάρος των αντιφασιστών και αγωνιστών με σκοπό την τρομοκράτησή τους.

Το κύμα αλληλεγγύης στο πρόσωπο του Γιώργου από φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία και κινήματα, πολιτικές οργανώσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς συνέβαλαν καθοριστικά στην αποκάλυψη της υπόθεσης. Κάθε τέτοια δικαίωση, αποτελεί ένα βήμα παραπέρα στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, την καταστολή και την περιστολή των δικαιωμάτων. Δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζουμε τον ενωτικό, μαζικό αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, του δικαιώματος στη διαδήλωση και τη διαμαρτυρία. Για να μπει ένα τέλος στη βιομηχανία διώξεων και ψευδών κατηγορητηρίων, βασανισμών και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που στήνονται στην ασφάλεια με την πλήρη πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης ενάντια σε κοινωνικούς αγωνιστές και αγωνίστριες. Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κεκτημένων που ο λαός έχει κερδίσει με τους αγώνες και το αίμα του.