Δήλωση της Διεθνούς Επιτροπής  «Φίλων της Κριμαίας»

                    «Στο όνομα της αλήθειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης»

Τα τελευταία χρόνια, μήνες και εβδομάδες έχουμε χαρακτηριστεί από μια περιθωριακή ομάδα Ουκρανών, δημοσιογράφων και, δυστυχώς, από μια ισχυρή μειονότητα κυρίως ακραίων  δεξιών και ναζιστών πολιτικών στην Ουκρανία ως περιθωριακά «πολιτικά πρόσωπα», « ξένοι πράκτορες», και τα λοιπά. Ονομαστικά πλέον στοχοποιήθηκαν στο Ουκρανικο κοινοβούλιο απο ακροδεξιές και ναζιστικες ομάδες, ο Γραμματέας, πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακιας, Ίαν Τσαρνουγκορσκι, Κωστας Ησυχος, αναπλ. Γραμματέας και πρώην Έλληνας υπουργός, Στ. Βαλντενμπεργι,  αναπλ. Γραμματέας,  Ιταλός περιφερειακός σύμβουλος, και Άμπντελ Μεσσαουδι, επισης αναπλ γραμματέας της Διεθνούς επιτροπής και πρωην βουλευτής της Τυνησίας.

Αυτές οι λεκτικές επιθέσεις και πρακτικές που συνεχώς μας συκοφαντούν, που τελευταία έφτασαν και στο Ουκρανικό  κοινοβούλιο, δεν εξυπηρετούν τους δρόμους του διαλόγου και της ειρήνης. Είμαστε πολύ περήφανοι που υπηρετούμε τις φωνές της ειρήνης και του διαλόγου. Είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε πολύ σκληρά, ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την ανθρωπότητα, σε περιόδους εξαιρετικά επικίνδυνης πανδημίας που παρουσιάζουν την ουκρανική πολιτική απάνθρωπων κυρώσεων απέναντι στους πολιτες στην Κριμαία, χρησιμοποιούν τα επικίνδυνα όπλα κυρώσεων σε πολλές μορφές, ακόμη και σε απλή αλλά τόσο σημαντική ανθρώπινη ανάγκη όπως την υδροτηση της Κριμαιας. Οι κυρώσεις που αυξάνονται συνεχώς στο περιεχόμενο και την ένταση είναι ενάντια στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και κάθε αναγκαια ανθρώπινη αλληλεπίδραση στον σημερινό κόσμο.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αυτές οι απάνθρωπες πολιτικές είναι αντίθετες με τις επιθυμίες και τις πεποιθήσεις των λαών σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα μεταξύ γειτόνων. Είναι στιγμές σαν αυτές που η ανθρωπότητα πρέπει να έρθει μαζί για να ξεπεράσει πρωτοφανή γεγονότα όπως το covid-19.

Γέφυρες, δρόμοι ανθρώπινης συνδεσιμότητας, αλληλεγγύη μέσω της επιστήμης , του πολιτισμού, του εμπορίου, του τουρισμού, μεταξύ άλλων, οι καθημερινές πρακτικές είναι ο μόνος τρόπος για τη μείωση των εντάσεων, την υπονόμευση του ρατσισμού, την εξόντωση ιδεών μίσους όπως ο ναζισμός και φασισμός, ένας πραγματικά επικίνδυνος «ιός» που έχει φέρει μόνο δάκρυα και αίμα στα θύματά του.

Αποτελούμαστε από εκπροσώπους σε περισσότερες από 30 χώρες, συνεχώς αναπτυσσόμενοι στο πνεύμα της φιλίας και αδελφικών ιδανικών μεταξύ όλων των λαών.

Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε, αλλά δεν θα υιοθετήσουμε τις ίδιες μεθόδους των επιτιθέμενων μας. Δεν είναι στην πολιτική μας κουλτούρα , στις ηθικές μας αξίες και στις πολιτιστικές μας πεποιθήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανθρώπινη «σύνθεση» μας έχει διαφορετικό χρώμα, θρησκεία,  και πολιτικό υπόβαθρο. Αυτό που ενώνει τις αξίες μας είναι απλώς η έννοια και η ουσία του αγώνα κατά της αδικίας, του ρατσισμού και του ναζισμού.

Έχουμε δει τη δύναμη και το επίμονο έργο του λαού της Κριμαίας μέσω των επισκέψεών μας στη χερσόνησο της Κριμαίας,  μια πραγματικά μοναδική κοινωνία που πριν από 6 χρόνια αποφάσισε μέσω μιας μαζικής συμμετοχής σε ενα αποφασιστικο και δημοκρατικο δημοψήφισμα που αποφάσισε να ενώσει το μέλλον της  με τη Ρωσική Ομοσπονδία σε καιρούς της διάλυσης της ουκρανικής συνταγματικότητας μέσω του «πραξικοπήματος Μαϊντάν». Το παρόν σύνταγμα της Κριμαίας, οι παρόντες νόμοι προστατεύουν όλες τις θρησκευτικές μειονότητες, είτε εθνικές,  είτε γλωσσικές ή πολιτιστικές. Στη σημερινή απίστευτη πλανητική σύγχυση των ανθρώπινων αξιών, αυτή η πραγματικότητα μας προσφέρει ένα παράδειγμα κοινωνικής δικαιοσύνης, ειρηνικής συνύπαρξης, διατήρησης εθιμων ανα των αιώνωνγια όλους τους πολίτες της Κριμαίας εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ελπίζουμε στο εγγύς μέλλον να διεξαχθούν συναντήσεις, δημοκρατικός διάλογος με πολιτισμένο τρόπο εντός της Ουκρανίας, συνεντεύξεις  τύπου (όταν αρθούν οι απαγορεύσεις ειςοδου μας), ώστε να συμβάλουμε στον αναγκαίο τερματισμό του βάναυσες , παράνομες  εντός του διεθνούς δικαίου κυρώσεων που τιμωρει απλους απλών πολιτικές . Αυτή τη στιγμή είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές οι πολιτικές είναι αντίθετες με την επιθυμία της πλειοψηφίας του ουκρανικού λαού, μια πολιτική που δημιουργεί και εντείνει τις διατάσεις , τα τείχη των «γκέτο», τα στρατόπεδα πολέμου και τους πολιτικούς που υπηρετούν αυτες τις « αξίες»..

Είτε μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας είτε όχι, είμαστε πραγματικά τυχεροί  στην εξυπηρέτηση ιδεών, χιλιάδων ετών που δημιούργησαν και διατηρούν έναν ανθρώπινο, ιστορικό και πολιτιστικό θησαυρό όπως την Κριμαία. Η Μαύρη Θάλασσα γνώρισε τρομερούς πολέμους και απίστευτα ανθρώπινα δεινά. Τέλος, επέζησε από τον ηρωισμό του λαού της και τον κόκκινου στρατου εναντια στο ναζιστικο ολοκαυτώμα. Η Μαύρη Θάλασσα υπήρξε επίσης ένα ιστορικό πλαίσιο για χιλιάδες χρόνια πολιτιστικής ανταλλαγής, μια γέφυρα της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και συνεννόησης μέσω της ειρηνικής συνύπαρξης. Ας διατηρήσουμε και αναπτύξουμε αυτήν την πλούσια κληρονομιά. Είναι πραγματικά ένα απαραίτητο «αήττητο φάρμακο» ενάντια στον «ιό» του μίσους και του πολέμου. Ελατε  μαζί μας !

* Ίαν Τσαρνουγορσκι , Γεν. Γραμματέας της Διεθουνς Επιτροπής « Φίλων της Κριμαις, πρώην  πρωθυπουργός Σλοβακιας

* Κωστας Ησυχος, αναπλη. Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής , πρώην Έλληνας υπουργός « αναπλ. Γραμματέας  της Διεθνούς επιτροπής Φίλων της Κριμαιας»

* Στ. Βάλτεμπεργκι, αναπλ. γραμματέας της Διεθνούς επιτροπής, Ιταλός αυτοδιοικητικός « αναπλ. γραμματέας της Διεθνούς επιτροπής Φιλων της  Κριμαιας»

* Άμπντελ Μεσσαουντι, αναπλ. γραμματέας της Διεθνούς επιτροπής, πρώην βουλευτής της Τυνησίας  « γραμματέας της Διεθνούς επιτροπής Φίλων της Κριμαιας»
K

* Η παραπάνω δήλωση κατατέθηκε σου ΟΗΕ, απο την μόνιμη Ρωσσικη αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ,  στον ΓΓ, στα μέλη τιυ Σ.Α. οπως επισης στην ειδική επιτροπή « Αρριαν» που ασχολείται με το ζήτημα της Κριμαιας και την συμφωνία του Μινσκ.