το ποτήρι έχει ξεχειλίσει

η αστυνομοκρατία θα συντριβεί

η κυβέρνηση θα ηττηθεί

Το Σάββατο 13 Μάρτη χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν σε κάθε γειτονιά της Αττικής, σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Ένα ποτάμι οργής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά, πλημμύρησε τους δρόμους απέναντι στην πρωτοφανή αστυνομοκρατία που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Αστυνομοκρατία στα πάρκα και τις πλατείες που βγαίνουμε να ανασάνουμε μετά από ένα ολόκληρο χρόνο καραντίνας, αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια απέναντι στη φοιτητική νεολαία που αγωνίζεται, αστυνομοκρατία στις πορείες απέναντι στον εχθρό λαό. Ξύλο στο σωρό, μαζικές προσαγωγές και συλλήψεις -πολλές φορές εντελώς ανυποψίαστων πολιτών- και τσουχτερά πρόστιμα, αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης της ΝΔ. Ακόμα και σε πιλοτές πολυκατοικιών εφόρμησαν στη γειτονιά της Νέας Σμύρνης πριν λίγες μέρες, χτυπώντας και συλλαμβάνοντας αθώους πολίτες που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν και να βιντεοσκοπήσουν τα όργια των πραιτοριανών του Χρυσοχοΐδη.

Την ίδια στιγμή τα ΜΜΕ αποσιωπούν και διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα, συκοφαντούν και διαβάλουν αθώους πολίτες, στοχοποιούν αγωνιστές, όταν δε, αποκαλύπτεται η ψευτιά τους, υποβαθμίζουν την αστυνομική βία. 

Αυτή η πρωτοφανής αστυνομική βία και αυθαιρεσία δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Από την πρώτη μέρα η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε τις προθέσεις της και που θέλει να φτάσει. Ποιος ξεχνάει τις επιδρομές στους κινηματογράφους και τις προσαγωγές νέων παιδιών; Ποιος ξεχνάει το σπασμένο σβέρκο του σκηνοθέτη Ινδαρέ που ξυλοκοπήθηκε άγρια μέσα στο ίδιο του το σπίτι; Ποιος ξεχνάει την σκληρή καταστολή της πορείας του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη του 2020; Τα παραδείγματα είναι πολλά και τον τελευταίο καιρό έχουν πληθύνει επικίνδυνα: επιθέσεις σε κατοίκους, συλλήψεις στο σωρό σε κάθε διαμαρτυρία, καταστολή των διαδηλώσεων για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, επίθεση με αύρες στους διαδηλωτές μέχρι και σε δικηγόρους. Το μήνυμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι σαφές: όσοι αγωνίζονται και δεν κάθονται στα αυγά τους θα βιώνουν στο πετσί τους την ωμή καταστολή των σωμάτων ασφαλείας. Θέλουν μια κοινωνία βουβή και τρομοκρατημένη. Αυτή η πολιτική, που καθιστά τον αστυνομικό κυρίαρχο της ζωής μας και του εξασφαλίζει μάλιστα και ασυλία, μιας και κανείς ποτέ δεν τιμωρείται, απελευθερώνει τα πιο άγρια και βίαια ένστικτα των σωμάτων ασφαλείας, που ένα μεγάλο μέρος τους αποτελείται από ένστολους ακροδεξιούς και νεοναζί.

Όλο αυτό το διάστημα οι ανυποχώρητοι αγώνες του λαού μας και μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες έσπασαν στην πράξη την προσπάθεια της κυβέρνησης να απαγορέψει το δικαίωμα της διαμαρτυρίας με πρόσχημα την πανδημία. Είναι αυτοί οι αγώνες που έχουν καταφέρει να αποκαλύψουν στα μάτια και του πιο ανυποψίαστου πολίτη όχι μόνο το αντιδημοκρατικό και αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της.