Αναδημοσιεύουμε το νέο κάλεσμα νομικών και δικηγόρων για την αποτροπή ύπαρξης νεκρού κρατούμενου απεργού πείνας

Μετά τη μαζικότατη συγκέντρωση – διαδήλωση του Σαββάτου 27/2 για την αδιάλλακτη και εξοντωτική πολιτική της κυβέρνησης που απειλεί από ώρα σε ώρα να οδηγήσει στον πρώτο θάνατο κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας στη χώρα, η κυβέρνηση έχει απομείνει μόνη να υποστηρίζει την εξακολούθηση της παραβίασης της νομιμότητας μέχρι το σημείο μη επιστροφής. Ολόκληρη πλέον η αντιπολίτευση, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Πάτρας και Πειραιά, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, διεθνείς οργανισμοί, χιλιάδες νομικοί, γιατροί, επιστήμονες ζητούν από την κυβέρνηση έστω και την ύστατη αυτή ώρα να τηρήσει το νόμο που ψήφισε και να μην φτάσουμε στο αναπότρεπτο.

Όλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης έχουν καταπέσει. Καμία προνομιακή μεταχείριση δεν ζητείται, αλλά αντίθετα να τηρηθεί ο ίδιος αυτός φωτογραφικός νόμος που η ίδια ψήφισε. Άλλωστε, ούτε ο δικαστικός δρόμος είναι προσβάσιμος για το αίτημα του κρατούμενου, αφού η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει στερήσει το δικαίωμα πρόσβασης στο φάκελο και στα κρίσιμα έγγραφα, επικαλούμενη δήθεν λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Συνεπώς, ας πάψουν να βρίσκουν τρόπους δικαιολόγησης ενός προαποφασισμένου θανάτου και ας επανέλθουν στη λογική και τη νομιμότητα.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι επιμένει. Μέχρι την τελευταία ώρα θα επιμείνουμε κι από την πλευρά μας, για να αποτρέψουμε όχι μόνο το θάνατο ενός κρατούμενου που η ζωή του βρίσκεται στα χέρια της Πολιτείας, αλλά συνολικά τον οριστικό εκτροχιασμό της χώρας μας από τις θεμελιώδεις εγγυήσεις του κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται στον πυρήνα του δικαιϊκού μας πολιτισμού.

Νομικοί και δικηγόροι βρεθήκαμε το Σάββατο 27/2 στη πρώτη γραμμή του αγώνα υπεράσπισης του κράτους δικαίου, όπως οφείλουμε βάσει του λειτουργήματός μας και όπως μας υπαγορεύει η συνείδησή μας. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι το τέλος. Καλούμε τους νομικούς, τους πολίτες, και φορείς σε νέα συγκέντρωση τη Δευτέρα 1/3, 6.00 μμ. στο Σύνταγμα.

Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών