Η χθεσινή μαζικότατη διαδήλωση που καλέστηκε από την Πρωτοβουλία Δικηγόρων – Νομικών, μαζικούς φορείς και ένα μεγάλο εύρος πολιτικών οργανώσεων, μετώπων και κομμάτων της ριζοσπαστικής και ευρύτερης αριστεράς, απέδειξε ότι το ρεύμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της δημοκρατίας παραμένει ισχυρό, παρά την διαρκή όξυνση της καταστολής από την ΝΔ του Μητσοτάκη.

Χιλιάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους εκατοντάδες δικηγόροι, συνδικαλιστές, αιρετοί, η νεολαία, αλλά και προοδευτικοί, δημοκρατικοί πολίτες απαίτησαν από την κυβέρνηση να μην γίνει η Ελλάδα η χώρα όπου, για πρώτη φορά μετά την Θάτσερ, θα υπάρξει νεκρός απεργός πείνας.

Η ΝΔ δεν τόλμησε να χτυπήσει τη διαδήλωση, που έσπασε στην πράξη την τρομοκρατία και την καταστολή.

Η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα, που διεκδικεί ένα απολύτως νόμιμο αίτημα, δηλαδή την εφαρμογή ενός αυταρχικού νόμου και την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, κρέμεται από μία κλωστή. Ήδη χθες ανακοινώθηκε από τους θεράποντες ιατρούς του ότι η υγεία του παρουσίασε σημαντική επιδείνωση. Ο θάνατος ενός κρατουμένου απεργού πείνας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και των μηχανισμών των ΗΠΑ, θα είναι σημείο μη επιστροφής. Θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στην ένταση του αυταρχισμού του κράτους, θα αποτελέσει ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Η χθεσινή διαδήλωση απέδειξε ότι η αποτροπή της απώλειας της ζωής του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι υπόθεση όλων. Ο μόνος δρόμος είναι να γίνει το μαζικό κίνημα η ασπίδα που θα διαφυλάξει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, να συνεχιστούν και να μαζικοποιηθούν οι διαδηλώσεις και να αναγκάσουν την ΝΔ και τους συμμάχους της σε αναδίπλωση.

Αυτή την ύστατη ώρα είναι ιστορική η ευθύνη κάθε δύναμης της αριστεράς, κάθε φορέα του μαζικού κινήματος, κάθε δημοκρατικής δύναμης και πολίτη να υψώσει ανάστημα απέναντι στον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης πριν να είναι αργά. Μίας κυβέρνησης που, με την αλαζονεία της σιδερένιας φτέρνας της καταστολής, κρυμμένη πίσω από τους επιλεκτικούς, δήθεν υγειονομικούς περιορισμούς που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς και από τη μαύρη προπαγάνδα των ΜΜΕ, επιχειρεί με διαρκείς εκτροπές να μετατρέψει την Ελλάδα σε αστυνομικό κράτος, να συντρίψει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, ακόμα και το κράτος δικαίου.

Κανείς δεν έχει πια δικαίωμα να σιωπά. Πολιτικές δυνάμεις, φορείς του μαζικού κινήματος πρέπει να πάρουν έμπρακτη και σαφή θέση, να υποστηρίξουν την άμεση συνέχεια των κινητοποιήσεων και να επιβάλλουν ότι σε αυτή τη μάχη θα κερδίσει η ζωή, η δημοκρατία και οι ελευθερίες.