ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ

Η τρομοκρατία και η καταστολή δεν θα περάσουν.

 ΜΑΤ και ομάδες ΔΙΑΣ προέβησαν μόλις σε προσαγωγές και συλλήψεις φοιτητών στο ΑΠΘ! Το έγκλημα που διέπραξαν; Παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη με βάση τις αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων στην Πρυτανεία του ΑΠΘ για την προπαγάνδιση των αιτημάτων τους για να ανοίξουν, με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, τα πανεπιστήμια που παραμένουν κλειστά εδώ και ένα χρόνο!

Η απάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ, Θ. Παπαϊωάννου απέναντι στους φοιτητές του ιδρύματος του ήταν το αίτημα για αστυνομική παρέμβαση. Αυτή είναι η «δημοκρατική ανάσα» που υπερασπίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ και οι εντεταλμένοι εκπρόσωποί της στα Πανεπιστήμια. Θεωρείται έγκλημα το να βρίσκονται οι φοιτητές στον πανεπιστημιακό χώρο χωρίς την άδεια του Πρύτανη, το να προβαίνουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Το μήνυμα σαφές: όποιος δεν συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική και την πρυτανική αρχή θα συλλαμβάνεται. Η απάντηση στους αγώνες της νεολαίας, αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας που αντιδρά θα είναι οι εισαγγελείς, τα ΜΑΤ, οι συλλήψεις και οι δίκες!

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Θ. Παπαϊωάννου, στέλεχος της ΝΔ η υποψηφιότητα του οποίου για τη θέση του Πρύτανη ανακοινώθηκε σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ, είναι ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα πρυτάνεων που ενεργά στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκεται απέναντι στο νόμο έκτρωμα Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη. Υπερασπίζεται ανοιχτά το νέο νόμο του Υπουργείου Παιδείας, την στιγμή που η Σύγκλητος του ΑΠΘ έχει διατυπώσει τις επιφυλάξεις της. Υπερβαίνει τον θεσμικό του ρόλο, λειτουργώντας υπερθεματίζοντας στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στα πανεπιστήμια.

Αυτά είναι τα πανεπιστήμια που οραματίζεται η ΝΔ του Μητσοτάκη και οι εντεταλμένοι της μέσα στις σχολές. Η ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας, η αστυνομική καταστολή κάθε πολιτικής πρακτικής! Αυτή είναι η δήθεν εγκληματικότητα και η ανομία που θέλουν να πατάξουν!

Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης και των μεμονωμένων εκπροσώπων της μέσα στα πανεπιστήμια δεν θα περάσει. Είναι δικαίωμα των φοιτητών να βρίσκονται στον ζωτικό τους χώρο, το πανεπιστήμιο. Είναι δικαίωμα των Φοιτητικών Συλλόγων να κινητοποιούνται και να αγωνίζονται.

Η τρομοκρατία και η καταστολή δεν θα περάσουν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων φοιτητών.