Η μεταχείριση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος πραγματοποιεί από τις 8/1/2021 απεργία πείνας στις φυλακές Δομοκού, διεκδικώντας το δικαίωμα του να επαναμεταχθεί στις αγροτικές φυλακές Βόλου, ή αλλιώς στον Κορυδαλλό,  όπως και ο τελευταίος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ορίζει, είναι παράνομη και κατάφωρα εκδικητική.  Δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με το κράτος δικαίου που υποτίθεται ότι διέπει τον νομικό μας πολιτισμό και απειλεί τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων: Παγιώνει πολιτικές αυθαίρετης προσωποπαγούς άνισης αντιμετώπισης των φυλακισμένων κατά το δοκούν των σωφρονιστικών και διωκτικών αρχών, που ελέγχονται από την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα απειλείται,  λόγω και της προχωρημένης ηλικίας του, αλλά  και των απεργιών πείνας στις οποίες εξαναγκάστηκε να καταφύγει κατά τα 18 χρόνια της κράτησης του, καθώς τα δικαιώματα του παραβιάστηκαν  κατ’ εξακολούθηση:

Αν και θεμελίωσε δικαίωμα άδειας από το 2010, το στερήθηκε αδικαιολόγητα επί επτά συνεχή χρόνια. Αν και δεν παραβίασε καμία υποχρέωση κατά τις άδειες που του χορηγήθηκαν μεταξύ του 2017 και 2019, δικαιώνοντας απόλυτα τους έξι διαφορετικούς εισαγγελικούς λειτουργούς που υπέγραψαν τη χορήγησή τους, εντελώς αυθαίρετα στερήθηκε και πάλι από τον Μάρτιο του 2019 το δικαίωμα της άδειας. Αν και η μεταγωγή του στις αγροτικές φυλακές του Βόλου δεν διατάραξε σε τίποτα την έκτιση της ποινής του και δεν του αποδόθηκε κανένα πειθαρχικής ή άλλης φύσης παράπτωμα, η κυβέρνηση μεθόδευσε την ψήφιση φωτογραφικής διάταξης για την απομάκρυνσή του από τις αγροτικές φυλακές και την επαναμεταγωγή του στο αρχικό κατάστημα από το οποίο μετήχθη. Ωστόσο, ούτε και το γράμμα του φωτογραφικού νόμου τηρήθηκε, καθώς ο Δ. Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού.

Δεν ανεχόμαστε, στο όνομα καμίας «βεντέτας», όπως αυτή που φαίνεται να διέπει την λογική της κυβερνώσας οικογένειας, την έμμεση επαναφορά της θανατικής ποινής, που σταμάτησε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 1972 και καταργήθηκε οριστικά το 1993, διαμέσου μιας εξοντωτικής μεταχείρισης. Δεν θα ανεχθούμε θανάτους κρατουμένων απεργών πείνας, που παραπέμπουν σε θατσερικού τύπου πολιτικές την δεκαετία του ’90, ή στο καθεστώς Ερντογάν που εξολοθρεύει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Τα αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα στηρίζονται στο νόμο και πρέπει να ικανοποιηθούν.

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε.