ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απαιτούμε δικαιοσύνη για το Ζακ/ Zackie oh!

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τις κινητοποιήσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Ζακ/της Zackie oh! 20/9/2020, 18.00 στην Οδό Γλάδστωνος/Πατησίων.

Στις 21 Σεπτέμβρη 2018 ο Ζακ/ Zackie oh! δολοφονήθηκε στυγνά στο κέντρο της Αθήνας, σε δημόσια θέα. Σκοτώθηκε από το βίαιο ξυλοδαρμό του από τον καταστηματάρχη και άλλους «πρόθυμους» συνεπικουρούντες και τα τελειωτικά χτυπήματα από αστυνομικούς της ΕΛΑΣ, που βρέθηκε μπροστά στο θανάσιμο λιντσάρισμά του μόνο και μόνο για να αποτελειώσει  έναν άνθρωπο ημιθανή.

Η εκστρατεία κατασυκοφάντησης του Ζακ περί δήθεν «ληστείας» και «επιθετικής πρόθεσής του» που ξεκίνησαν ενορχηστωμένα η ΕΛΑΣ και τα ΜΜΕ με σκοπό να απενοχοποιήσουν τους θύτες, κατέρρευσε αμέσως εφόσον αποδείχτηκε περίτρανα ότι ο Ζακ χτυπήθηκε όντας εγκλωβισμένος στη σπασμένη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου στη Γλάδστωνος και ότι πριν το λιντάρισμά του ο Ζακ είχε δεχτεί απειλή και ο ίδιος δεν απειλούσε τη ζωή, την ακεραιότητα, ούτε καν την περιουσία κανενός προσώπου.

Δύο χρόνια μετά, οι δράστες αυτού του εγκλήματος κυκλοφορούν ελεύθεροι επιχειρώντας να πέσουν στα μαλακά, συνεχίζοντας την προσβολή της μνήμης του. Ακόμη χειρότερα, δύο χρόνια μετά, δεν έχουν εκλείψει τα φαινόμενα της ίδια αντικοινωνικής, ρατσιστικής βίας, που είναι προϊόν της συνειδητής ρατσιστικής πολιτικής που ασκείται χρόνια τώρα από κυβερνήσεις. Μιας πολιτικής που δηλητηριάζει την κοινωνία προκαλώντας αποτρόπαια και μοιραία φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού και συντηρητισμού, τροφοδοτεί και εκθρέφει τις ακροδεξιές και φασιστικές συμμορίες που απειλούν να τιμωρήσουν ακόμη και εις θάνατον κάθε άνθρωπο αδύναμο, κάθε άνθρωπο διαφορετικό.

Είναι μια πολιτική που νομιμοποιεί πρώτη από όλα η κυβέρνηση που έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία αυταρχισμού και ρατσισμού, στοχοποιεί τους αδύναμους, τους πρόσφυγες και μετανάστες, καταλύει κάθε δημοκρατική ελευθερία καταργώντας ακόμη και τις διαδηλώσεις και εξαπολύει τα κατασταλτικά τάγματα της ΕΛΑΣ με μοναδικό σκοπό το προκλητικό χτύπημα προσφύγων, αγωνιστών, ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων. Ειδικά το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες για σεξιστικές και ομοφοβικές ή τρανσοφοβικές συμπεριφορές και επιθέσεις αστυνομικών, που γιγαντώνονται από την ομερτά που επιβάλλει η κυβέρνηση για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων από τα σώματα ασφαλείας.

Σήμερα, είναι πιο αναγκαίο παρά ποτέ να δυναμώσει ο αγώνας για ενάντια στο ρατσισμό και την εκμετάλλευση. Το «δόγμα του νόμου» και της τάξης έχει στον πυρήνα του την κοινωνική περιθωριοποίηση, την ανοχή των ρατσιστικών επιθέσεων και την ασυδοσία των κατασταλτικών μηχανισμών.

Δεν ξεχνάμε το Ζακ/Zackie Oh!, δεν ξεχνάμε τον Παύλο, την Ελένη, το Σ. Λουκμάν. Απαιτούμε δικαιοσύνη! Λίγες μέρες μένουν μέχρι την απόφαση για την εγκληματική συμμορία της ΧΑ που η ανοχή στην φασιστική δράση της εκκόλαψε τόσες και τόσες ρατσιστικές επιθέσεις.

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τις κινητοποιήσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Ζακ/της Zackie oh!, 20/9/2020, 18.00 στην Οδό Γλάδστωνος/Πατησίων.

Αγώνας για δικαιοσύνη! Αγώνας ενάντια στο ρατσισμό, την καταστολή, την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε
20/9/20