ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυβέρνηση όχι μόνο χαϊδεύει τις απόψεις των ακροδεξιών στελεχών της για αίμα στους πρόσφυγες, αλλά επιχειρεί να τις κάνει πράξη

Χθες, στο Καρά Τεπέ της  Λέσβου, η ΟΠΚΕ και τα ΜΑΤ της κυβέρνησης βομβάρδισαν  αδιακρίτως με δακρυγόνα τους πρόσφυγες, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, βρέφη, ηλικιωμένους, τραυματισμένους, άρρωστους και ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Η κυβέρνηση κάνει πράξη τον πιο ακραίο και απάνθρωπο ρατσισμό, θυμίζοντας το καθεστώς Ορμπάν στην Ουγγαρία και τις χώρες του Βίζεγκραντ. Δεν περιορίζεται στις παράνομες «επαναπροωθήσεις» που πνίγουν εκατοντάδες πρόσφυγες κάθε χρόνο στο Αιγαίο, αλλά τους θυμίζει ξανά αυτά που βίωσαν στις πατρίδες τους, τιμωρώντας τους για το «έγκλημα» ότι θέλησαν να ξεφύγουν από τον θάνατο που προκάλεσαν οι σύμμαχοι της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που έσπειραν.

Στον αντίποδα της ρατσιστικής και κατασταλτικής πολιτικής που ασκούν η κυβέρνηση και τα διαβόητα Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και  «Προστασίας του Πολίτη», την Παρασκευή χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην χώρα μας εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και απαιτώντας από την κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα τους. Πολλές χιλιάδες ακόμη άνθρωποι διαδήλωσαν στην Γερμανία και στην Ευρώπη, απαιτώντας από τις κυβερνήσεις τους να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφος τους και να σταματήσει το αίσχος της Ευρώπης – Φρούριο.

Οφείλουμε να σταματήσουμε το έγκλημα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να δυναμώσουμε τους αγώνες μας απαιτώντας:

 • Να σταματήσει η απομόνωση των προσφύγων σε νησιά και στρατόπεδα.  Την επίταξη μη χρησιμοποιούμενων ξενοδοχείων, υποδομών και ακινήτων κατάλληλων για  διαμονή και στέγαση όλων των προσφύγων με ασφάλεια για την υγεία τους   Πλήρη κάλυψη των αναγκών τους σε πρώτες βοήθειες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τροφή, νερό, στέγη
 • Ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης να μεταβάλει τη χώρα μας σε μία απέραντη φυλακή για τους πρόσφυγες.
 • Απαιτούμε το δικαίωμα των προσφύγων να λάβουν άσυλο στις χώρες στις
  οποίες επιθυμούν να ζήσουν και την ελεύθερη και ασφαλή διέλευσή τους
  προς τις χώρες επιλογής τους, ώστε να σταματήσει το Αιγαίο και η
  Μεσόγειος να μετατρέπονται σε πλωτά νεκροταφεία.
 • Την αποκατάσταση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, που να διασφαλίζουν τις εγγυήσεις για την υλοποίηση του δικαιώματός τους στο άσυλο.
 • Διαδικασίες ένταξης και ενσωμάτωσης, πρόσβασης στις κοινωνικές παροχές, στην εκπαίδευση και στην εργασία.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που ακόμη και τώρα, μετά τις πυρκαγιές στην Μόρια και αφού με την στάση της συνέβαλε στην μαζική διάδοση του Covid -19 στα άθλια και κλειστά προσφυγικά στρατόπεδα του υπερσυνωστισμού,  φτάνει την πολιτική της στα άκρα, στέλνοντας, αντί για βοήθεια, ΜΑΤ και  δυνάμεις καταστολής για την αντιμετώπιση τα ανθρωπιστικής κρίσης.

Καταγγέλλουμε τα κλειστά σύνορα που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους πρόσφυγες, την άρνησή της να τους δεχτεί. Απαιτούμε την κατάργηση της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που βρίσκεται στην ρίζα του προβλήματος και των Κανονισμών του Δουβλίνου που παγιδεύουν στην χώρας μας χιλιάδες πρόσφυγες.

.Δεν θα συμφιλιωθούμε ποτέ με την άποψη ότι οι άνθρωποι πρέπει να γίνουν απλοί αποδέκτες της «μοίρας» τους. Οι πρόσφυγες δεν είναι αναλώσιμοι. Όποιος χαϊδεύει τον ρατσισμό εκτρέφει το τέρας του φασισμού, που μας απειλεί όλους και όλες. Ο αγώνας ντόπιων και μεταναστών ενάντια στην εξαθλίωση είναι κοινός. Να τον δυναμώσουμε!

Επιτροπή Δικαιωμάτων  Λαϊκής Ενότητας

13/9/2020