ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η συμφωνία με το Ισραήλ  δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα αλλά αντιθέτως καλύπτει την απαράδεκτη πολιτική του των προσαρτήσεων Παλαιστινιακών εδαφών

Η Πρόσφατη συνάντηση στο Ισραήλ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατέδειξε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας,  σε συνέχεια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, για αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ. Η στάση αυτή όχι μόνο παραβλέπει τον διαχρονικό ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή, αλλά καλύπτει την κλιμάκωση της επιθετικότητάς του, με την απαράδεκτη Ισραηλινή τακτική των προσαρτήσεων εδαφών εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη, το κοινό ανακοινωθέν και οι κοινές δηλώσεις μεταξύ υπουργών αναδεικνύουν την πρόθεση για την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, στο φόντο των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστικών κατευθύνσεων και συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι αναφορές για αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας και κοινές αεροπορικές και ναυτικές δραστηριότητες.

Παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, το Ισραήλ δεν καταδίκασε το Τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, ενώ οι προηγούμενες διευθετήσεις θαλασσίων ζωνών μεταξύ του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν απέτρεψαν τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο. Απουσιάζει δε η αναφορά στις αναθεωρητικές επεκτατικές βλέψεις του καθεστώτος Ερντογάν, αλλά και στη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία δεν έχουν προσυπογράψει το Ισραήλ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να επισκεφτεί τα Παλαιστινιακά εδάφη και, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προχωρά στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της Βουλής για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Συνολικά η συνάντηση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια των Αμερικανονατοϊκών κατευθύνσεων και συμφερόντων, δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και απαλλάσσει το Ισραήλ από τις τεράστιες ευθύνες της πολιτικής προσαρτήσεων Παλαιστινιακών εδαφών στην Δυτική Όχθη, σε βάρος του Παλαιστινιακού Λαού.

Απαιτείται άμεσα η απεμπλοκή της Ελλάδας από την νατοϊκή ιμπεριαλιστική συμφωνία με Ισραήλ και Αίγυπτο και η εφαρμογή μιας ανεξάρτητης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής προς όφελος του Λαού και της χώρας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

18-6-2020