ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, 

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ…… ΑΞΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ


Με όλους μας να έχουμε στρέψει τις προσπάθειές μας στην αντιμετώπιση της ζοφερής κατάστασης εξαιτίας του κορωνοϊού, και με απαγόρευση συναθροίσεων πάνω από 10 άτομα, η κυβέρνηση της Ν.Δ., πέρασε αιφνιδιαστικά με τροπολογία, νέα ρύθμιση για το ΛΕΠΕΤΕ (μετεργασιακή παροχή τύπου επικουρικής) των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας.
Έτσι, αφού «πετσόκοψαν» το μετεργασιακό αυτό επίδομα των συνταξιούχων της ΕΤΕ από 35% έως 50% την προηγούμενη περίοδο με το ν. Πετρόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος ψηφίστηκε ακριβώς την παραμονή των εκλογών, απαλλάσσοντας κατά πολύ την Εθνική Τράπεζα από τις υποχρεώσεις της απέναντι στους 16.000 συνταξιούχους της, έρχονται να το ξανακόψουν τώρα, για 34%, με νέα ρύθμιση, της Ν.Δ. αυτήν τη φορά, την οποία ψηφίζουν στη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού.
Και στις δυο περιπτώσεις αιφνιδιαστικά, και σε συνθήκες όπου οι συνταξιούχοι δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιδράσουν.
Με τον κ. Βρούτση να επαίρεται στη Βουλή, ότι με τη ρύθμιση αυτή, σώζει την Εθνική Τράπεζα (το πρώτιστο ενδιαφέρον και αυτής της κυβέρνησης), τους συνταξιούχους της ΕΤΕ, τους εργαζόμενους της ΕΤΕ, και την ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!
Ούτε λίγο ούτε πολύ, επέρριψε στις πλάτες των 16.000 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι ακριβοπλήρωναν ανελλιπώς καθ όλο τον εργασιακό τους βίο εισφορές στο ΛΕΠΕΤΕ, την ευθύνη για την πορεία της εθνικής οικονομίας, επιχειρώντας, για μια ακόμη φορά, να δημιουργήσει αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού!

Με το νέο νόμο:

  • Απαλλάσσεται για φέτος η ΕΤΕ, από την εγγραφή στον ισολογισμό της, ως εφάπαξ υποχρέωσή της, του ποσού των 200 εκατ. που θα έπρεπε να καταβάλει στο ΕΤΕΑΕΠ, και, αντί αυτού, θα εγγράφονται οι υποχρεώσεις της ανά έτος, ως ασφαλιστικές εισφορές.
  • Απαλλάσσεται η ΕΤΕ κατά πολύ, από τις δεσμευτικές υποχρεώσεις της προς το ΛΕΠΕΤΕ, με μείωση του ποσού που θα καταβάλει στον ΕΤΕΑΕΠ ετησίως, αφού αυτό δεν θα είναι 40 εκατ., αλλά 12% επί των μικτών αποδοχών των εργαζομένων σ΄ αυτήν, και μεταφέρονται αυτές οι υποχρεώσεις …. στις πλάτες των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ. Να σημειώσουμε εδώ, ότι το ποσό αυτό, θα μειώνεται διαρκώς, αφού οι τράπεζες έχουν ως πρώτο στόχο τους, τη μείωση του προσωπικού τους.
  • Μειώνονται ακόμη περισσότερο οι αποδοχές των συνταξιούχων της ΕΤΕ (για ένα διάστημα η διαφορά με την παροχή του Πετρονόμου θα δίνεται σε “κουτάκι”, μετά θα κοπεί, και απαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπροσαρμογή πλέον). Αθροιστικά, οι μειώσεις θα φθάσουν στο 70% του αρχικού ποσού που έπαιρναν οι συνταξιούχοι. Κι αυτό,  για πέντε το πολύ χρόνια, αν δεν επιβληθεί κάποιος «κόφτης», και μετά…… το χάος.
  • Επιβάλλεται νέος διαχωρισμός των συνταξιούχων, σε πριν και μετά τις 31/12/2018.
  • Η παροχή του ΛΕΠΕΤΕ μετατρέπεται σε επικουρική σύνταξη, στο έλεος της κάθε κυβέρνησης, και κυρίως των δανειστών.

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει τη στάση και  της Ν.Δ., όπως και προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι:

 

  • έχοντας ήδη ανακεφαλαιοποιήσει τρεις φορές τις τράπεζες σε βάρος του δημόσιου κορβανά, δηλαδή των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, 
  • έχοντας ήδη μεριμνήσει να μην πληρώνουν αυτές φόρο, με τον αναβαλλόμενο φόρο που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μόνον για τις τράπεζες,
  • παίρνοντας πάντοτε ευνοϊκά μέτρα για την «εξυγίανση» του χαρτοφυλακίου τους σε βάρος των εξαθλιωμένων δανειοληπτών που βλέπουν τα σπίτια και τα μαγαζάκια τους να βγαίνουν σε πλειστηριασμούς,

 

Συνεχίζουν ακάθεκτοι να τις ενισχύουν προκλητικά, εν προκειμένω την Εθνική Τράπεζα, σε βάρος των εργαζομένων σ΄ αυτές, των πελατών τους, αλλά και των απόμαχων της δουλειάς, και μάλιστα με αιφνιδιαστικούς νόμους, και σε περίοδο που αυτοί δε μπορούν, λόγω της γενικότερης πρωτόγνωρης κατάστασης, να αντιδράσουν.

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

22 Μάρτη 2020