ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα μέτρα για τον κορωναϊό και η ευθύνη της κυβέρνησης

Ο κορωναϊός χτύπησε και την χώρα μας και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα και η υγεία των πολιτών είναι προστατευμένη, η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Η ουσιαστική κατάρρευση ενός ανεπαρκούς Εθνικού Συστήματος Υγείας, μετά την 10ετή εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, αποκαλύπτεται ιδιαίτερα σε στιγμές όξυνσης των προβλημάτων. Η περικοπή των δαπανών με αποτέλεσμα την μείωση του προσωπικού, την έλλειψη υποδομών ακόμα και στοιχειωδών μέσων για την νοσηλεία των ασθενών καθιστούν τα νοσοκομεία αδύναμα να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά περιστατικά, πόσο μάλλον επιπλέον κρούσματα λόγω γρίπης ή κοροναϊού.

Τα κυβερνητικά στελέχη με δημόσιες ανακοινώσεις τους, παροτρύνουν τους ασθενείς να απευθύνονται στους οικογενειακούς τους γιατρούς και να μην επισκέπτονται τα νοσοκομεία , αποκρύπτοντας το γεγονός ότι ούτε οικογενειακοί γιατροί υπάρχουν, ούτε δομές πρωτοβάθμιας υγείας ικανές να αντιμετωπίσουν τις πάγιες και τις έκτακτες ανάγκες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να συρρέουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Απαιτείται

  • Να ανοίξουν όλες οι κλειστές δημόσιες πρωτοβάθμιες δομές υγείας, για να βρίσκει ο πολίτης γιατρό για το σπίτι του, να ανοίξουν όλα τα κλειστά δημόσια  νοσοκομεία με πρώτο το Λοιμωδών .
  • Να προσληφθεί με έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για  να στελεχωθεί  άμεσα ο  θεσμός τού οικογενειακού γιατρού , τα ΤΕΠ και κλινικές των νοσοκομείων και κυρίως μόνιμο  προσωπικό για τις ΜΕΘ.
  • Άμεση και έγκυρη επιστημονική ενημέρωση όλου του προσωπικού των νοσοκομείων και όλων των δομών υγείας, όλων των κλάδων,για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επιδημίας.
  • Να εξασφαλιστεί ιατρική παρακολούθηση σε βρεφονηπιακούς  σταθμούς δημοτικά σχολεία , Γυμνάσια και Λύκεια, σε προνοιακά  ιδρύματα, γηροκομεία, στρατιωτικές μονάδες, δομές  προσφύγων και μεταναστών.
  • Να εκπαιδευτούν γονείς, δάσκαλοι και μαθητές για να διακρίνουν τα πρώιμα συμπτώματα γρίπης.
  • Με άμεση νομοθετική ρύθμιση να εξασφαλιστεί άδεια από την εργασία τους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε όσους εργαζόμενους περιποιούνται παιδιά ή συγγενικά τους άτομα, πού νοσούν από γρίπη στο σπίτι, ώστε να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις για να μην υπάρξει διασπορά όχι μόνο του Κορωναϊού αλλά και της εποχικής γρίπης.
  • Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των  δημόσιων μονάδων   υγείας.
  • Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς) μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά).

Η αύξηση των δαπανών για την υγεία και η ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας με ενίσχυση του προσωπικού και της υλικοτεχνικής υποδομής είναι αδήριτη ανάγκη.

Αν δεν ληφθούν άμεσα όλα τα παραπάνω μέτρα, τότε στο ενδεχόμενο σοβαρής επιδημίας ή έκτακτου σοβαρού υγειονομικού γεγονότος, η χώρα δυστυχώς δεν θα αποδειχτεί «θωρακισμένη»,  όπως ψευδώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα τελείως  ανοχύρωτη.

ΟΧΙ ΠΑΝΙΚΟΣ –ΟΧΙ ΨΕΜΑΤΑ – ΆΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ 

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

4/3/2020