ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποτέλεσμα της ρατσιστικής αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης το νέο προσφυγικό ναυάγιο στα ανοιχτά των Παξών

Το νέο προσφυγικό ναυάγιο στα ανοιχτά των Παξών, με 17 επιβεβαιωμένους πνιγμούς και τουλάχιστον 22 «αγνοούμενους», δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της αντιπροσφυγικής και ρατσιστικής πολιτικής των κλειστών συνόρων που εφαρμόζουν η ΕΕ και η κυβέρνηση της χώρας μας. Την ώρα μάλιστα που τα σύννεφα της αναζωπύρωσης του πολέμου, με βασικό υποκινητή τους τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, πυκνώνουν πάνω από τη Μέση Ανατολή.

Ενώ στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο διαβόητος μισάνθρωπος ρατσιστής  Άδωνις Γεωργιάδης έχουν το απύθμενο θράσος μιλούν για «οργανωμένο σχέδιο αλλοίωσης» της χώρας μας, το νέο πολύνεκρο προσφυγικό ναυάγιο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που κινείται όλο και πιο ακροδεξιά, δεν κάνει άλλο παρά να εκτελεί τον ρόλο του χωροφύλακα των συνόρων της Ευρώπης – Φρούριο:  αφενός κλείνοντας τις διόδους διέλευσης των προσφύγων στο Αιγαίο και τον Έβρο και αφετέρου κάνοντας τον  «βίο αβίωτο» όσων καταφέρνουν να διασωθούν,  εμποδίζοντας συγχρόνως με όλα τα μέσα το πέρασμα τους στην Ευρώπη και την ΕΕ, που φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την καταστροφή των χωρών τους και την διόγκωση της υποχρεωτικής προσφυγιάς. Συνεχίζουν έτσι έναν ακήρυκτο πόλεμο σε βάρος των θυμάτων του πολέμου, της απέραντης φτώχειας και της καταστροφής ολόκληρων χωρών που προκαλούν οι ληστρικές ιμπεριαλιστικές πολιτικές υφαρπαγής των πλουτοπαραγωγικών πηγών τρίτων χωρών, με αποτέλεσμα εκατόμβες νεκρών και εκτός των εμπόλεμων περιοχών.

Δεν θα εθιστούμε στις στατιστικές που μετατρέπουν τους νεκρούς του ακήρυχτου αυτού αντιπροσφυγικού και αντιμεταναστευτικού πολέμου σε αριθμούς. Δεν θα συμφιλιωθούμε ποτέ με την άποψη ότι οι άνθρωποι πρέπει να γίνουν απλοί αποδέκτες της «μοίρας» τους.

Η Λαϊκή Ενότητα, παλεύοντας μαζί με όλες τις αντιρατσιστικές και πολιτικές συλλογικότητες που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των προσφύγων, τον τερματισμό και την αποτροπή των πολέμων καθώς και για την ανατροπή των πολιτικών που βυθίζουν ένα τεράστιο μέρος του πλανήτη στη φτώχεια, στην οικονομική και οικολογική καταστροφή, απαιτεί και διεκδικεί:

–          Την κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και όλων των συμφωνιών που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στη χώρα μας.

–          Την κατάργηση της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που οδηγεί σε εκατόμβες νεκρών στο Αιγαίο και στον Έβρο.

–          Ασφαλείς διόδους διέλευσης των προσφύγων του πολέμου, της φτώχειας και της οικολογικής καταστροφής προς τις χώρες όπου επιλέγουν να ζήσουν.

–          Αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας και πλήρη, ισότιμη ένταξη των προσφύγων στις χώρες υποδοχής και διαμονής τους, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

–          Κατάργηση των hot spots και των κέντρων κράτησης προσφύγων. Ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης να μεταβάλει τη χώρα μας σε μία απέραντη φυλακή για τους πρόσφυγες.

–           Την γιγάντωση ενός μεγάλου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ενάντια στους πολέμους που τροφοδοτούν την φτώχεια και την προσφυγιά.

 

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε.

13/1/2019