ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τις συγκεντρώσεις μνήμης που διοργανώνει η ΟΛΜΕ για τον Νίκο Τεμπονέρα

Όλες και όλοι στην πορεία την Πέμπτη, 9-1 στις 6:30 μμ στα Προπύλαια

 Πριν 29 χρόνια, το βράδυ της 8ης προς 9η Ιανουαρίου 1991 δολοφονείται, μέσα σε κατειλημμένο σχολείο της Πάτρας ο αγωνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας από το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και δημοτικό σύμβουλο της ΝΔ στην Πάτρα, Γιάννη Καλαμπόκα.

Η στυγνή δολοφονία Τεμπονέρα δεν ήταν ατύχημα, ούτε μεμονωμένο περιστατικό. Ήδη, από το φθινόπωρο του 1990 είχε ανακοινωθεί από τον Υπουργό Παιδείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Κοντογιαννόπουλο, η κατάθεση πολυνομοσχεδίου για την παιδεία που προέβλεπε σκληρές πειθαρχικές και κατασταλτικές ρυθμίσεις για την μαθητική και σπουδάζουσα νεολαία (όριο φοίτησης – διαγραφές φοιτητών, λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, περιορισμό του ασύλου, επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας, έπαρση της σημαίας, επαναφορά της καθημερινής προσευχής και του ομαδικού εκκλησιασμού, κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών, ποινικοποίηση της συμπεριφοράς των μαθητών). Η εξαγγελία του πολυνομοσχεδίου προκάλεσε κύμα καταλήψεων σε σχολεία και σχολές, ενώ τον Γενάρη του 1991, παρέμεναν κατειλημμένα 1.800 από τα 3.014 γυμνάσια και λύκεια της χώρας.

Ως απάντηση, ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι οι μαθητές θα χάσουν την χρονιά λόγω αδικαιολόγητων απουσιών, ενώ οργανώνεται από την κυβέρνηση και την ΝΔ  σχέδιο καταστολής του κινήματος και «ανακατάληψης» των σχολείων. Σε αυτό το πλαίσιο, την νύχτα 8 προς 9 Γενάρη του 1991, γίνεται έφοδος ομάδας ΟΝΝΕΔιτών, με επικεφαλής τον Καλαμπόκα, στο 3ο -7ο Γυμνάσιο και Λύκειο Πάτρας, που τελούσε υπό κατάληψη. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο Νίκος Τεμπονέρας δολοφονείται, χτυπημένος άγρια με λοστό στο κεφάλι.

Την δολοφονία Τεμπονέρα ακολούθησε κύμα μαζικών διαδηλώσεων και συγκρούσεων στην Πάτρα, στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Ο υπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος αποσύρει συνολικά το νομοσχέδιο και παραιτείται.

Όμως, ήδη από τότε, ξεκινούν οι απόπειρες συγκάλυψης των φυσικών και ηθικών αυτουργών της δολοφονίας. Οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας Τεμπονέρα σχεδόν αθωώθηκαν με εξαίρεση τον Καλαμπόκα που έμεινε στην φυλακή μόνο 7 χρόνια και βρέθηκε τελικά σε διευθυντική θέση της Εθνικής Τράπεζας Βόλου.

Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, που με κάθε τρόπο, ήδη από την εκλογή της, δείχνει τις προθέσεις της. Διεύρυνση και γενίκευση των πολιτικών σάρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδιωτικοποιήσεις, εξαγγελία αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων. Στο χώρο της παιδείας, επιχειρείται μία ακόμα φορά να νομοθετηθούν πάγιες στοχεύσεις των κυβερνήσεων, ενώ η Νίκη Κεραμέως ακολουθεί τα βήματα του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, καταργώντας το άσυλο, εξαγγέλλοντας διαγραφές φοιτητών, ιδιωτικά πανεπιστήμια, θεσμικές παρεμβάσεις διάλυσης του φοιτητικού συνδικαλισμού, μετατροπή των σχολείων σε εξεταστικά κάτεργα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση «δείχνει τα δόντια της». Από τις διαρκείς αστυνομικές παραβιάσεις, την σκευωρία στο Κουκάκι και την καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, έως την αντιδραστική τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, η ΝΔ τονίζει ότι όποιος κινητοποιείται θα αντιμετωπίζεται με τη σιδερένια μπότα της καταστολής.

Απέναντι στα μέτρα πειθάρχησης και καταστολής της νεολαίας, αλλά και στη συνολική πολιτική της ΝΔ, η σπουδάζουσα νεολαία κινητοποιείται, ήδη από τον Σεπτέμβριο. Οι αγώνες των φοιτητών θα επιβάλλουν στην Νίκη Κεραμέως τον δρόμο που ακολούθησε ο Κοντογιαννόπουλος, η Μαριέττα Γιαννάκου και όλοι όσοι προσπάθησαν να διαλύσουν το μέλλον και την προοπτική τους.

29 χρόνια μετά, ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες του σήμερα, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για την διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, την πειθάρχηση και την καταστολή μαθητών και φοιτητών και την κατάργηση κάθε προοπτικής της νεολαίας.

Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες και τις αντιστάσεις της κοινωνίας ενάντια στην καταστολή, την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την εμπέδωση του καθεστώτος του φόβου.

ΟΛΟΙ στην πορεία την Πέμπτη, 9-1 στις 6:30 μμ στα Προπύλαια

 

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

9/1/2020