ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ «ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΗ», ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ,

«ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΜΕΝΗ» ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΑΣΘ.

Συνεδρίαση «για τα μάτια του κόσμου» πραγματοποίησε χθες ο κ. Ζέρβας, με μοναδικό θέμα συζήτησης τον ΟΑΣΘ. Τη συζήτηση παρακολούθησαν πολλοί συμπολίτες μας (αναπάντεχα πολλοί μάλλον για τον Δήμαρχο), καθώς και κινήσεις πολιτών, όπως η Πρωτοβουλία Εργαζομένων-Φοιτητών-Συνταξιούχων για τις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης.

Συμπεράσματα:

  1. Η εισήγηση του κ. Ζέρβα ήταν ένα γενικόλογο ευχολόγιο, το οποίο κινήθηκε «στη γραμμή» το νόμου που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, με μοναδική πρόθεση από την πλευρά του να «ομορφαίνει» τις στάσεις το 2020, και να φροντίσει για καθαρές λεωφερειολωρίδες.
  2. Τα ίδια ακούστηκαν και από την πλευρά του Προέδρου και του Δ/ντος Συμβούλου του ΟΑΣΘ, οι οποίοι παραδέχθηκαν το οφθαλμοφανές, ότι δηλαδή ο ΟΑΣΘ εκτελεί μόλις το 65% του συγκοινωνιακού του έργου, ότι το 2020 θα βγουν εκτός κυκλοφορίας άλλα 90 λεωφορεία που θα έχουν συμπληρώσει τα 23 έτη κυκλοφορίας, και ότι προτίθενται να προβούν σε ενοικίαση μεταχειρισμένων λεωφορείων, που θα έχουν ήδη 15 έτη κυκλοφορίας. Δεν παρέλειψαν όμως, να υποσχεθούν και internet στα λεωφορεία!
  3. Όλοι οι παραπάνω ομιλητές, σταθερά επέμεναν ότι δεν είναι ώρα να αποδώσουμε ευθύνες τώρα. Τώρα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε.
  4. Προκλητικές ήταν οι τοποθετήσεις της κας Νοτοπούλου και του κ. Παππά (ο δεύτερος δεν τελείωσε την ομιλία του λόγω των αντιδράσεων των μικρομετόχων που ήταν στην αίθουσα), οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι έκαναν το καλύτερο για τον ΟΑΣΘ στη διάρκεια της θητείας τους, μεταξύ αυτών και την μεταφορά του στο δημόσιο, το οποίο όμως αυτοαναιρείται στο σχετικό νόμο που είχαν ψηφίσει.
  5. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μέλη της ΕΛΑΣ δεν άφηναν να μπουν στην αίθουσα αρκετοί συμπολίτες μας, κυρίως νέοι, τους ζητούσαν ταυτότητα και τα στοιχεία τους, κι έφθασαν μέχρι του σημείου να ψάξουν την τσάντα νεαρής κοπέλας. Παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες που έγιναν στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και στο Δήμαρχο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, δε φάνηκε από πλευράς τους η διάθεση να σταματήσουν οι έλεγχοι. Αντίθετα, δυο φορές ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου δήλωσε ότι θα σταματήσει τη διαδικασία αν συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες, και επιχείρησε να το κάνει.

Ο ΟΑΣΘ είναι ένας Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών, ο οποίος έχει καταρρεύσει όχι μόνον ως προς το στόλο του, αλλά και ως προς τα οικονομικά του μεγέθη.

Είναι αδιανόητο να ακούγεται ότι δεν πρέπει να αναζητούνται ευθύνες τώρα. Ευθύνες υπάρχουν, είναι διαχρονικές όλων των κυβερνήσεων (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), και όλων των Διοικήσεων του ΟΑΣΘ, από τους ιδιώτες μέχρι και σήμερα. Πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες, αλλιώς οι ίδιοι άνθρωποι, με τον ίδιο τρόπο, θα συνεχίζουν να διοικούν έναν Οργανισμό σε βάρος όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Για μια ακόμη φορά, γίνονται εμβαλωματικές κινήσεις, με ενοικίαση ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ λεωφορείων, τα οποία σίγουρα θα χαλάνε, ενώ δεν είναι σίγουρη η διασφάλιση των ανταλλακτικών τους, ούτε και τα συνεργεία επιδιόρθωσής τους.

Για μια ακόμη φορά, δεν ανέφεραν πότε θα γίνει ο δημόσιος διαγωνισμός για την αγορά νέων λεωφορείων, τον οποίο και αυτή η κυβέρνηση εξήγγειλε από τον Αύγουστο, αλλά ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί, ούτε γνωρίζουμε αν έχει γίνει η σχετική μελέτη που δήλωσαν ότι χρειάζεται.

Για μια ακόμη φορά, δεν μας είπαν, αν έχουν διασφαλιστεί στον κρατικό προϋπολογισμό, συγκεκριμένα, τα ποσά που απαιτούνται για την ενοικίαση των λεωφορείων, και πολύ περισσότερο για την αγορά καινούριων.

Για μια ακόμη φορά, δεν μας είπαν, αν θα δώσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. τα 45 εκατ. ευρώ που χρωστούν τα Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας στον ΟΑΣΘ (από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), για τα μειωμένα εισιτήρια συγκεκριμένων κατηγοριών συμπολιτών μας.

Για μια ακόμη φορά δεν μας είπαν, τι θα γίνει με τα 27,5 εκατ. ευρώ που χρωστά ο ΟΑΣΘ στον ΕΦΚΑ, από τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν έδωσε, την ώρα που οι συνταξιούχοι είναι ακόμη στους δρόμους για τις καταληστευμένες συντάξεις τους.

Τελικά,  έγινε μια συνεδρίαση φιέστα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, αφού καμιά απόφαση δεν πάρθηκε στο τέλος, ενώ ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να «μπουν μπροστά» για να διεκδικήσουν τις αστικές συγκοινωνίες που μας αξίζουν.

Και το χειρότερο, έγινε μια συνεδρίαση «αποστειρωμένη», αφού, επικαλούμενος ότι δεν υπήρχε ήρεμο κλίμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Παππά, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι διακόπτεται οριστικά η συνεδρίαση, έσβησαν τα φώτα, φύγαμε όλοι όσοι ήμασταν παρόντες, και ω! του θαύματος, μετά από 10 λεπτά, η συνεδρίαση συνεχίστηκε, χωρίς κόσμο, μόνον με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου!

  • Επειδή η ελεύθερη μετακίνηση είναι ατομικό δικαίωμα, και στις περιπτώσεις μεγάλων πόλεων όπως η Θεσ/κη και όρος επιβίωσης για τους πολίτες προκειμένου να πάνε στις δουλειές τους, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια κτλ.,
  • Επειδή καμιά κυβέρνηση δε νομιμοποιείται να μας φορτώνει φόρους δυσβάσταχτους και να μη μας εξασφαλίζει τη μετακίνησή μας με όρους αξιοπρέπειας,
  • Η Λαϊκή Ενότητα καλεί όλους τους συμπολίτες μας να αγωνιστούμε για αξιοπρεπείς, ασφαλείς, λειτουργικές, φθηνές αστικές συγκοινωνίες, με δημόσια ιδιοκτησία και δημόσια διαχείριση, με ουσιαστικό, όμως, δραστήριο και ενεργό κοινωνικό έλεγχο από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που τις χρησιμοποιούν.

Το Γραφείο Τύπου

Θεσσαλονίκη 12 Δεκέμβρη 2019