του Κώστα Ήσυχου

Ο αυτοαποκαλούμενος « Πρέσβης του Γκουαιντο »  στην Αθήνα κ. Παρέδες ζητά την εκκένωση της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, από το διπλωματικό προσωπικό της , όπως διατυπώθηκε πρόσφατα σε  ελληνική εφημερίδα σε συνέντευξη που έδωσε.

Πρόκειται για πρωτοφανή διατύπωση που παραβιάζει κάθε έννοια διπλωματικής και διεθνούς νομιμότητας . Μόνο σε μια πρωτεύουσα έχει πραγματοποιηθεί εισβολή σε πρεσβεία της Μπολιβαριανής  δημοκρατίας της Βενεζουέλας , στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, ( με την εισβολή πρακτόρων του FBI, σε ξένο έδαφος ) , ενώ όλες οι ´άλλες προσπάθειες ( Κόστα  Ρίκα, Αργεντινή)  , απέτυχαν οικτρά με την κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών που παρεμπόδισαν έκνομες ενέργειες που ούτε ο ΟΗΕ , ου τε άλλοι διεθνείς οργανισμοί εγκρίνουν  .

Την ίδια  στιγμή η Γερμανία αλλά και μια σειρά άλλες χώρες της ΕΕ , αναθεωρούν την έως τώρα στάση τους απέναντι στην σημερινή κυβέρνηση της Βενεζουέλας και διεξάγουν εκ νέου συνομιλίες μέσα από τα επίσημα διπλωματικά κανάλια. Ακόμα και το Βατικανού  έχει διατυπώσει την εναντίωση του στον παράνομο οικονομικό και δολοφονικό αποκλεισμό της  Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ.

Η νέα Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει την στάση της και να διευκολύνει τις συζητήσεις που διεξάγονται ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και ομάδες της αντιπολίτευσης ώστε να εξευρεθεί μια ειρηνική οδός στην εξομάλυνση  της όλης κατάστασης , θέση που κρατούν μια σειρά χώρες που διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις, ακόμα και πολιτικά εχθρικά αισθήματα απέναντι στην σημερινή κυβέρνηση της Βενεζουέλας, αλλά σέβονται διπλωματικούς κανόνες και αρχές του διεθνούς δικαίου.

Απόπειρα τυχοδιωκτικών ενεργειών στην Αθήνα με «συμβουλές εντός και εκτός»  χρειάζονται να τεθούν εκτός ατζέντας , εκτός  εάν η σημερινή Ελληνική κυβέρνηση θέλει να συμπεριφερθεί ως η 53η πολιτεία των ΗΠΑ.

Παράλληλα το τοπίο στην Λατ. Αμερική αλλάζει ραγδαία.

Η πρόσφατη νίκη του προοδευτικού Λόπεζ Ομπραδορ  στο Μεξικό, η επικείμενη «μεγαλειώδης» ήττα του νεοφιλελεύθερου πρόεδρου της Αργεντινής Μακρι τον προσεχή Οκτώβρη από προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, είναι αδιαμφισβήτητη.

Η λαϊκή οργή στην Βραζιλία ενάντια στον ακροδεξιό πρόεδρο Μπολσοναρο,  συνοδεύεται από την διεθνή λαϊκή  κατακραυγή εναντίων του σε όλες τις πτυχές της πολιτικής του. Τώρα που ο Αμαζόνιος φλέγεται, μέλη της κυβέρνησης του, όχι απλά υποβαθμίζουν αυτή την τεράστια πλανητική οικολογική καταστροφή αλλά «σφυρίζουν αδιάφορα» . Ο Αμαζόνιος  εξάλλου προορίζεται  για « νεοφιλελεύθερη ανάπτυξη»!

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις Πομπέο, χώρες που έχουν κανονικές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με την Βενεζουέλα, την Κούβα, την Νικαράγουα, κλ.π. ,που δεν είναι της αρεσκείας της Ουάσιγκτον, απειλούνται με εμπορικούς πολέμους. Στις δηλώσεις του αυτές αναφέρει  χαρακτηριστικά  ότι «…… δεν  έχουν δουλειά στην δικιά μας Αμερική ….» .

Η πολιτική της «πίσω αυλής » των ΗΠΑ, με εξυγχρονισμένο  το δόγμα Μονρόε  επανέρχεται ξανά παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, που συνεχώς επικαλείται το διεθνές δίκαιο για μια σειρά σημαντικών εθνικών θεμάτων, θα αποτελούσε διπλωματικό τραγέλαφο να ακολουθήσει ψυχροπολεμικές ιαχές που την κατατάσσουν  σε επίσημο προτεκτοράτο , προσπερνώντας  ακόμα και τις σημερινές συντηρητικές πολιτικές της σημερινής ΕΕ.

Η παραβίαση σειράς άρθρων του Συντάγματος της Βενεζουέλας από τον Γουαιντό , που αυτοανακυρήχθηκε σε πλατεία του Καράκας   «Πρόεδρος», έχοντας λάβει μάλιστα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ποσοστό κάτω του 3%, κάνει τον ίδιο να αμφισβητεί το εκλογικό σύστημα της χώρας του, που το κόμμα του όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ενέκριναν και υπέγραψαν σε επίσημα έγγραφα  με την παρουσία τους στην διακομματική εκλογική επιτροπή.

Ο Γουαιντό, που εδώ και ένα χρόνο έχει αποπειραθεί δεκάδες πραξικοπήματα με απίστευτη προπαγάνδιση δυτικών ΜΜΕ , με ανύπαρκτη λαϊκή υποστήριξη στην Βενεζουέλα, δικαίως, έχει αποκτήσει το παρατσούκλι « κουτσό άλογο» στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος  Τραμπ έχει ζητήσει ευθύνες  από τους πολιτικούς του υφιστάμενους, που τον έχουν παρασύρει, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, σε έναν αδιέξοδο εμπορικό, διπλωματικό πόλεμο και παράνομο αποκλεισμό  σε βάρος του λαού της Βενεζουέλας. Πρόκειται για έναν αποκλεισμό που εμπεριέχει χρηματοπιστωτικά εργαλεία, ύποπτες δολιοφθορές  στις υποδομές της ενέργειας, απαγόρευση εξαγωγών και εισαγωγών στην Βενεζουέλα , ακόμα και εισαγωγή εμβολίων για βρέφη!

Η διπλωματική στρατηγική  της Ελλάδας οφείλει να αναγνώσει προσεκτικά τις νέες διαμορφούμενες πολιτικές , εκλογικές , εξελίξεις στην Λατ. Αμερική το επόμενο διάστημα. Εαν συνεχίσει να αξιοποιεί επικοινωνιακά στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο, ενάντια στην αριστερά,  την Βενεζουέλα, την Κούβα, την Βολιβία , την Ουρουγουάη, το Μεξικό, όπου εν πάσι περιπτώσει υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις στην Λατ. Αμερική, να προσέξει ότι το ίδιο επικοινωνιακό εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίων της στο άμεσο μέλλον. Να αξιοποιηθεί σε  βάρος της Ελληνικής κυβέρνησης οι ιδεολογικές και πολιτικές  της σχέσεις με τους συντηρητικούς , ακροδεξιούς, νεοφιλελεύθερος ηγέτες στην ήπειρο σήμερα Λ που από ότι φαίνεται αναπτύσσονται μέσο του  Γκουαιντο!

Η ιστορία και οι πολίτες των χωρών της Λατ. Αμερικής επιφυλάσσουν ένα καθόλου ευχάριστο πολιτικό μέλλον για  το νεοφιλελεύθερο πολιτικό προσωπικό που αντιμετωπίζει νέες κοινωνικές θύελλες σήμερα.

Το  επικοινωνιακό μπούμεραγκ είναι μια υπαρκτή πολιτική θεώρηση στα ΜΜΕ και οι γνωρίζοντες την πολύπαθη ιστορία της Ηπείρου του Μπολιβάρ και Σαν Μάρτιν οφείλουν να ξέρουν,  πριν βιαστούν να πάρουν αποφάσεις άκρως επικίνδυνες για την διπλωματική επιστήμη και το εναπομείναν κύρος  της χώρας .

 

* Ο Κώστας Ήσυχος είναι πρώην αναπλ. Υπ. Εθνικής Άμυνας .