ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υπουργός Βρούτσης ως εντολοδόχος του ΣΕΒ και της εργοδοσίας προωθεί μέτρα κατά των εργαζομένων

Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει συνεχώς το νεοφιλελεύθερο και εχθρικό  προς τους εργαζόμενους πρόσωπο της. Στο νομοσχέδιο που αφορούσε την κατάργηση του ασύλου και το «πραξικόπημα» στους ΟΤΑ, προστέθηκαν τροπολογίες τελευταίας στιγμής που καταργούν δικαιώματα εργαζομένων.

Ειδικότερα, με την τροπολογία Βρούτση καταργήθηκε α) το βάσιμο του λόγου απόλυσης του εργαζομένου, ως απαραίτητο στοιχείο για το έγκυρο της απόλυσης, β) η θεσμοθέτηση ευθύνης του εργολάβου, που απασχολεί προσωπικό τρίτου εργοδότη με συμβάσεις outsourcing και γ) η αναστολή των προθεσμιών παραγραφής των αξιώσεων του εργαζομένου σε περίπτωση προσφυγής του στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ιδιαίτερα η κατάργηση της ρύθμισης για την αιτιολόγηση των απολύσεων αποτελεί σκανδαλώδες δώρο προς την εργοδοσία και τον ΣΕΒ. Η αιτιολόγηση των απολύσεων είναι ένα μέτρο που ισχύει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα αποτελούσε δυστυχώς θλιβερή εξαίρεση μέχρι την προ διμήνου  ψήφιση του. Αποτελεί λοιπόν, μεγάλο ψέμα εκ μέρους του υπουργού Γιάννη Βρούτση να ισχυρίζεται ότι δεν εφαρμόζεται πουθενά και ότι η κατάργηση της είναι προς όφελος των εργαζομένων!!!

Άλλωστε η διάταξη είχε υπερψηφιστεί και από την Νέα Δημοκρατία, προφανώς για να εξαπατήσει τους εργαζόμενους προεκλογικά, για να έλθει αμέσως μετά τις εκλογές να την καταργήσει.

Δεύτερον η απαλλαγή της ευθύνης σχετικά με την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας των εργοδοτών (εργολάβων) που έχουν αναθέσει υπηρεσίες σε υπεργολάβους, τροπολογία που προωθήθηκε πάλι ύστερα από απαίτηση του ΣΕΒ, αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα στα εργατικά δικαιώματα.

Τα νοσοκομεία αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραβίασης εργατικής νομοθεσίας από τους εργολάβους αφού πάρα πολλές φορές εισέπρατταν από το Δημόσιο χωρίς να πληρώνουν τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία!

Τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους απαλλάσσει και νομοθετικά από την οποιαδήποτε ευθύνη, λέγοντας τους κυριολεκτικά «το Δημόσιο θα σας πληρώνει κανονικά και σεις θα είστε ελεύθεροι να εκμεταλλεύεστε τους εργαζόμενους και να παραβιάζετε την οποιαδήποτε εργατική νομοθεσία».

Είναι όμως και υποκριτικές οι καταγγελίες του  ΣΥΡΙΖΑ, διότι αφενός την ρύθμιση για τις αιτιολογημένες απολύσεις την ψήφισε στην Βουλή προεκλογικά, αφετέρου ανέχτηκε όλο το διάστημα την υποβάθμιση των εργατικών δικαιωμάτων, τους εργολάβους και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον πιο κυνικό τρόπο δηλώνει ότι προέχουν τα συμφέροντα της επιχείρησης και όχι των εργαζομένων, οι οποίοι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι μόνο αν υπάρχει η επιχείρηση ακόμα και αν οι ίδιοι δεν έχουν δικαιώματα.

Σε μια εποχή μάλιστα που οι αυθαιρεσίες και οι επιθέσεις εργοδοτών ενάντια σε εργαζόμενους ακόμα και με τραυματισμούς (περιστατικό Κέρκυρας) ή απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας (περιστατικό  Ηράκλειου), είναι καθημερινή πρακτική η τροπολογία Βρούτση αποτελεί ωμή πρόκληση απέναντι σε όλον τον ελληνικό λαό.

Ακόμα και η ρύθμιση για τις συντάξεις, που προσπάθησε  ο κ. Βρούτσης να παρουσιάσει ως εξορθολογισμό, αποτελεί απάτη με δεδομένο ότι αποκρύπτει, ότι η σύνταξη είναι συνάρτηση των εισφορών, όπως επίσης ότι η οποιαδήποτε αναδρομική νομοθετική ρύθμιση για κατάργηση δικαιώματος είναι  αντισυνταγματική.

Ο κ. Βρούτσης είναι γνωστός εντολοδόχος του ΣΕΒ και είναι ο ίδιος υπουργός που το 2012 μείωσε τον κατώτερο μισθό και κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς στα πλαίσια των μνημονίων υιοθέτησε πολλές από τις ρυθμίσεις του. Το βέβαιον όμως είναι ότι η κυβέρνηση αυτή προσπαθεί όχι μόνο να παγιώσει τις μνημονιακές ρυθμίσεις αλλά να τις οξύνει ακόμα περισσότερο.

Η Λαϊκή Ενότητα δηλώνει ότι απέναντι σε αυτές τις πολιτικές απαιτείται η συγκρότηση μιας μαζικής κοινωνικής αντιπολίτευσης με ανάληψη πρωτοβουλιών από συνδικάτα, από κοινωνικούς φορείς από ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις.

Η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να αντιμετωπιστεί, είναι πολύ πιο αδύναμη απ’ ότι εμφανίζεται κι γι’ αυτό προσπαθεί με τους αιφνιδιασμούς να αποφύγει τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Οι κοινωνικές αντιδράσεις όμως και οι αγώνες θα είναι μπροστά της.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

10/8/2019