Του Γιάννη Δούκα

Οι συντάξεις πάνω από 20.000€ όχημα για νέα επίθεση-νέες περικοπές

Το θέμα συντάξεων ύψους πάνω από 20.000 € που είναι στην επικαιρότητα δεν είναι καινούριο και δεν οφείλεται μόνο στο νόμο Κατρούγκαλου. Για τις συντάξεις αυτές κακώς αναφέρεται ότι υπάρχουν και συνταξιούχοι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ.

Τις συντάξεις αυτού του ύψους τις παίρνουν μόνο μεγάλα στελέχη επιχειρήσεων, τα αναφερόμενα στο παρελθόν και ως GOLDEN BOYS, κάποιοι μεγαλοδημοσιογράφοι και κάποιοι ασφαλισμένοι των πρώην ταμείων των επιστημόνων που αμείβονταν  με υπέρογκες αμοιβές.

Ο νόμος Κατρούγκαλου όρισε πως η αναλογική σύνταξη καθορίζεται με βάση το μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 μέχρι τη συνταξιοδότηση χωρίς να βάλει ανώτερο όριο. Για να πάρει κάποιος αναλογική σύνταξη 20.000 € θα πρέπει ο μέσος όρος των αποδοχών του από το 2002 μέχρι τη συνταξιοδότηση να είναι πάνω 50.000 €.

Εκτός λοιπόν από το νόμο Κατρούγκαλου θα πρέπει να μιλήσουμε και για προηγούμενους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αντίστοιχα δεν όρισαν ανώτατο ποσό συντάξεων και ανώτατο ποσό εισφορών και έτσι χτίστηκαν τέτοιες συντάξεις.

Για τις συντάξεις αυτές έχουν πληρωθεί ανάλογες εισφορές και το πιθανότερο είναι η όποια ρύθμιση ενδεχομένως προωθηθεί να καταπέσει στο Σ.τ.Ε. και αυτό το γνωρίζει καλά η κυβέρνηση. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι πίσω από την ιστορία αυτή και το θόρυβο που έχει προκαλέσει κρύβεται παρέμβαση και επίθεση σε άλλες κατηγορίες συντάξεων.