ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόκληση για τη νεολαία και το λαϊκό αίσθημα η σχεδιαζόμενη αποφυλάκιση του δολοφόνου Κορκονέα

Έχοντας εκτίσει ποινή – χάδι 11 μόλις ετών, ο ψυχρός δολοφόνος του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ειδικός φρουρός Ε. Κορκονέας, αποφυλακίστηκε μετά την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Λαμίας.

Παρότι το δικαστήριο επιβεβαίωσε την ενοχή του για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου», σπάζοντας την ισόβια κάθειρξη και επιτρέποντας την άμεση αποφυλάκιση του Κορκονέα. Ταυτόχρονα, το δικαστήριο αθώωσε το Βασίλη Σαραλιώτη, που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε δεκαετή κάθειρξη, επίσης χωρίς ελαφρυντικά.

Η αποφυλάκιση του Κορκονέα και η αθώωση Σαραλιώτη αποτελούν πρόκληση για το λαϊκό κίνημα και ιδιαίτερα για τη νεολαία. Οι Κορκονέας δεν είναι μόνο ένας ψυχρός δολοφόνος ενός 15χρονου παιδιού. Είναι τέκνο ενός αστυνομικού μηχανισμού που βρίθει φασιστικών και χρυσαυγίτικων στοιχείων που στοχεύουν ευθεία πρώτα από όλα σε όσους αντιστέκονται∙. Τέκνο ενός αντικοινωνικού συστήματος καταστολής, που μισεί κάθε τι νέο και αγωνιστικό.

Στο πρόσωπο το Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου χτυπήθηκαν το Δεκέμβρη του 2008 οι νέοι και οι νέες, οι φοιτητές, οι μαθητές, και οι αγώνες τους για τις ελευθερίες, τα δικαιώματα, για καλύτερη προοπτική.

Αυτή η προκλητικά ελαστική δικαστική μεταχείριση του δολοφόνου του Α. Γρηγορόπουλου και του συνεργού του δεν είναι τυχαία. Έρχεται σε μια περίοδο συνολικής συντηρητικής στροφής και επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα από την ακραία νεοφιλελεύθερη και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

Τέτοιες αποφάσεις σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ίδρυση φυλακών τύπου Γ’, για επαναφορά των εγκληματικών ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ στην ΕΛΑΣ, για κατάργηση του ασύλου κ.ά. αποτελούν ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Οπλίζουν το χέρι του κάθε επίδοξου Κορκονέα.

Τέλος, η απόφαση αυτή αποτελεί πρόκληση στο λαϊκό αίσθημα δικαιοσύνης και εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση του δικαστικού σώματος. Όταν ο δολοφόνος ενός παιδιού με το υπηρεσιακό του όπλο αποφυλακίζεται μετά από 11 έτη, ενώ την ίδια στιγμή η εργαζόμενη καθαρίστρια καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για πλαστό απολυτήριο με σκοπό να εργαστεί, η δικαιοσύνη δεν φαίνεται να είναι τόσο τυφλή, όσο μεροληπτική και ταξική.

Επιτροπή Δικαιωμάτων Λαϊκής Ενότητας

31/7/2019