ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΛΑ.Ε. καταδικάζει την ρατσιστική απόφαση Βρούτση που δυσχεραίνει εξαιρετικά τη χορήγηση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες


Η Λαϊκή Ενότητα καταδικάζει με αποτροπιασμό την ολοφάνερα ρατσιστική, με όλη την πολιτική σημασία του όρου, απόφαση Βρούτση, με την οποία ανακλήθηκε η εγκύκλιος που προέβλεπε πιο απλές διαδικασίες για την χορήγηση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες. Επαναφέροντας έτσι ένα «θολό» νομικό καθεστώς που δυσχεραίνει εξαιρετικά τη χορήγηση ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται πάρα πολλοί ευάλωτοι άνθρωπο, που έχουν τραυματιστεί σωματικά ή ψυχικά.

Πρόκειται για μια απόφαση  που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες τιμωρητικά, μόνο και μόνο επειδή προσπάθησαν να διαφύγουν από τα δεινά των πολέμων, των μαζικών θανάτων και της καταστροφής που επέφεραν στις χώρες τους οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές της Δύσης, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση της οικονομικής κυριαρχίας τους και των σφαιρών επιρροής τους.

Είναι γεγονός ότι η πλήρης νομική κατοχύρωση της απλούστευσης των διαδικασιών για την   απόδοσης ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες  υπογράφηκε από τον αρμόδιο υπουργό της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ με καθυστέρηση, στις  παραμονές των εκλογών, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να βελτιώσει την κοινωνική εικόνα της. Αυτό δεν αναιρεί  την μισάνθρωπη λογική που διέπει την απόφαση  Βρούτση και που στηρίζεται στο δόγμα «κάντε το βίο αβίωτο στους πρόσφυγες», το οποίο είναι κυρίαρχο εντός της ΝΔ και αντανακλάται σε όλο το πρόγραμμα της.

Τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην περίθαλψη, στην υγεία και στην έκδοση ΑΦΜ για να εργάζονται νόμιμα, είναι καθολικά. Δεν χωρούν αστερίσκους και εξαιρέσεις.  Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει το άγριο νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της αποστερώντας το ισότιμο δικαίωμα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Πολύ σύντομα, το ίδιο μέτρο θα επεκταθεί και σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, με την ιδιωτικοποίηση των παροχών υγείας.

Γι’ αυτό και τον αγώνα ενάντια στην κοινή  εξαθλίωσή μας θα τον δώσουμε μαζί, ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες. Τόσο για να υπερασπιστούμε τις αξίες της αλληλεγγύης, όσο και για την επιβίωση της συνολικής κοινωνίας.

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε

16/7/2019