Του Θανάση Σκούμα, 

υποψήφιου βουλευτή Ν.Βοιωτίας με τη Λαϊκή Ενότητα

 

Με υποτονικό πολιτικό κλίμα, συνεχίζεται η προεκλογική περίοδος, που μπήκε στην τελική της ευθεία για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Σ’ αυτό το υποτονικό πλαίσιο, έλλειψης συμμετοχής και δράσης του λαϊκού παράγοντα, η ΝΔ, με προκλητικό τρόπο, προπαγανδίζει το θατσερικό της πρόγραμμα, χωρίς καμία αναστολή. Θεωρεί ότι δεν έχει αντίπαλο. Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει με τον πιο κυνικό τρόπο την εκπροσώπηση των συμφερόντων της ολιγαρχίας και εκφωνεί με αλαζονεία και έπαρση τα πιο ακραία αντιλαϊκά μέτρα, ενώ εκβιαστικά επισείει ότι θα κάνει εκλογές μέχρι να επιτύχει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού έκανε τη δική του αντιλαϊκή θητεία στην μνημονιακή εξουσία, παρά το αφήγημα του, περί δήθεν εξόδου από τα μνημόνια κλπ, φαίνεται να μην έχει δύναμη αντίδρασης στη ΝΔ, αφού εμφανίζει ως τάχα αντίβαρο στη ΝΔ, το ίδιο πλαίσιο πολιτικής με αυτήν. Η αφήγηση της “προοδευτικής συμμαχίας” με πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τα πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ και της ΝΔ, που επιστρατεύτηκαν ως «αντιδεξιός πόλος», δεν πείθει κανένα. Η αντιδεξιά ρητορική, βυθίζεται στα βαθιά νερά των σκληρών αντιλαϊκών επιλογών που εφαρμόστηκαν 4 χρόνια από τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση του. Αυτών των πολιτικών, που έφεραν τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, προ των πυλών της κυβερνητικής εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αντιπολιτευθεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές θέσεις της ΝΔ, αφού το ίδιο πλαίσιο υπηρέτησε, καθ’ όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας του. Ακόμα και τα ψίχουλα που δόθηκαν προεκλογικά τον Μάιο, πέραν του γεγονότος ότι ευθέως ανακαλούνται από την έκθεση (5-6-2019) της Κομισιόν κλπ, προβλέπονται στα μνημόνια και την δημοσιονομική εποπτεία ως μέτρα διαχείρισης της φτώχειας, πάντα υπό την αίρεση της προσωρινότητας τους.

Ο Σύριζα λοιπόν δεν αμφισβητεί την ουσία της πολιτικής αυτής και έχει αποδεχθεί πλήρως, με εμφανή ηττοπάθεια ότι παραδίδει την πολιτική εξουσία ως «ώριμο φρούτο», ως «φυσιολογική συνέχεια» στη ΝΔ. Τα όποια σημεία πολιτικής, που προβάλλει κυρίαρχα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν καθόλου αυτόν τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής, αλλά αφορούν άλλα θέματα (π. χ. με την Συμφωνία των Πρεσπών, την επιστολή Καραμανλή κλπ), ακριβώς γιατί δεν αμφισβητείται η πολιτική που υποβάλλεται με τον πιο υποτελή τρόπο από τους δανειστές και την ολιγαρχία. Προσπαθεί μάλιστα να αποκτήσει νέα θέση στην ευρωπαϊκή συντηρητική πολιτική ιεραρχία για να σταθεροποιήσει ένα νέο ρόλο στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου.

Το διπολικό πολιτικό πλαίσιο, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας, ότι ο Συριζα δεν είναι αντισυντηρητικός και αντι-νεοφιλελεύθερος πόλος. Φορέας αντίστασης στην μνημονιακή συντήρηση, είναι η ανυπότακτη ριζοσπαστική αριστερά, που πρέπει να στηριχθεί απέναντι στο μνημονιακό αυτό δίπολο και τους δορυφόρους του. Οι πόλοι αυτοί του νεοφιλελευθερισμού, θέλουν μια ανενόχλητη εξέλιξη των σχεδιασμών τους, και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι, εκμεταλλευόμενοι την απογοήτευση και την δυσπιστία του ελληνικού λαού και ιδίως της νεολαίας προς το σημερινό πολιτικό δυναμικό.

Είναι δικό μας πολιτικό καθήκον και χρέος προς τον ελληνικό λαό να αντιταχθούμε και να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Να τους χαλάσουμε την ησυχία της αντιλαϊκής διαδοχής-συνέχειας. Αλλά και καλώντας τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, να μην θεωρήσουν δεδομένη την επικράτηση της συντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού. Να μην αποδεχθούν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και δυνατότητα. Να μετατρέψουν την απογοήτευση και το θυμό τους σε ενεργή δράση εναντίον αυτών των μνημονιακών κομμάτων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και των δορυφόρων τους ΚΙΝΑΛ, μερα25, κλπ), και την δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου αντιπολίτευσης στις αντιλαϊκές δυνάμεις και επιλογές.

Να δυναμώσουμε την δημοκρατική λαϊκή απάντηση στα στημένα παιχνίδια τους και να οργανώσουμε την αντίσταση των λαϊκών στρωμάτων για να σταματήσουμε τη νεοφιλελεύθερη επέλαση.

Στηρίζουμε τη Λαϊκή Ενότητα και κρατάμε ζωντανή τη φλόγα της αντίστασης και της ανατροπής!