Την ενίσχυση του κράτους καταστολής, του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού των προσφύγων και μεταναστών, του αστυνομικού αυταρχισμού και την μετατροπή των φυλακών σε ακόμη πιο εκδικητικά και απάνθρωπα κολαστήρια,  υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της πολύ πιθανής ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ. Συγκεκριμένα πρότεινε:

  • Την επανασύσταση της διαβόητης ομάδας ΔΕΛΤΑ, που ευθύνεται για πλήθος παράνομων βίαιων εισβολών σε πολιτικά και κοινωνικά στέκια, τρομοκρατία και τραυματισμούς πολιτών, ακόμα και για πράξεις που εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο:  Να θυμηθούμε, ενδεικτικά μόνο, την εισβολή στο Δίκτυο Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων και τον βαρύ τραυματισμό της Μ. Λαζαρίδου, τον σοβαρό τραυματισμό της καθηγήτριας μέλους του ΕΕΚ και αντιδικτατορικής αγωνίστριας Αγγελικής Κουτσουμπού όταν έπεσε ηθελημένα επάνω της μοτοσυκλέτα της ΔΕΛΤΑ στην διάρκεια διαδήλωσης, ή τον θάνατο του εμβληματικού τραμπούκου της  ομάδας, ανθυπαστυνόμου Δ. Γκόβα, ο οποίος βρέθηκε νεκρός με τα σύνεργα της ηρωίνης δίπλα του, την διακίνηση της οποίας υποτίθεται ότι ήταν επιφορτισμένος να καταπολεμήσει.
  • Την κατάργηση του (ατελούς) νόμου Παρασκευόπουλου, ο οποίος, παρότι καταστρατηγήθηκε  σε πολλές περιπτώσεις, ενώ παράλληλα επιδιώχθηκε να εμφανιστεί ως «δικαιωματικό» άλλοθι «αριστεροσύνης» μιας κυβέρνησης που προώθησε πολιτικές κοινωνικής εξαθλίωσης, υπήρξε κατάκτηση των αντιστάσεων που πρόβαλαν οι ίδιοι οι κρατούμενοι καθώς και του κινήματος για τα δικαιώματά των φυλακισμένων και εξανθρωπισμού των συνθηκών κράτησης.
  • Την επαναφορά φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ, οι οποίες διέπονται από το πρότυπο των «λευκών κελιών» και καθιερώνουν την απομόνωση – πλήρη αποστέρηση των δικαιωμάτων των φυλακισμένων, ιδιαίτερα όσων έχουν καταδικαστεί ή διώκονται για πράξεις που άπτοντα άμεσα ή ενέχουν το στοιχείο της (εξ αριστερών, πάντα)  πολιτικότητας.
  • Την αυστηροποίηση του νόμου για περιπτώσεις φθοράς δημόσιας περιουσίας, δηλαδή την με κάθε πρόσχημα επιβολή δρακόντειων ποινών σε όσους, στο πλαίσιο κινηματικών δράσεων,  αντιδρούν στην αύξηση των κομίστρων στα λεωφορεία, ή «προκαλούν φθορές» με την είσοδο τους σε δημόσια κτίρια κατά τη διάρκεια καταλήψεων (ακόμα και συμβολικών), ματαίωσης πλειστηριασμών κλπ.
  • Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που είναι αναγκαίο στοιχείο της  καταστολής των σπουδαστικών και νεολαιίστικων κινητοποιήσεων που αναπόφευκτα θα προκύψουν από την εφαρμογή ακραία νεοφιλελεύθερων πολιτικών στο χώρο της Παιδείας, όπως και της γενικότερης ενίσχυση του κράτους καταστολής.
  • Την ένταση των πολιτικών αποτροπής των προσφύγων και την ενίσχυση του ρόλου της χώρας ως «χωροφύλακα» της Ευρώπης – Φρούριο σε συνεργασία με την ΕΕ, που θα αυξήσει τους μαζικούς πνιγμούς στο Αιγαίο, όπως και τις παράνομες απελάσεις προσφύγων και τους θανάτους στον Έβρο.
  • Την καθιέρωση κλειστών κέντρων προσωρινής υποδοχής, δηλαδή, χώρων ουσιαστικής και τυπικής φυλάκισης των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων που καταφθάνουν στη χώρα μας. Είναι προφανές ότι αυτή η πολιτική θα συνοδευτεί και από εντατικοποίηση των απελάσεων, στο πλαίσιο της συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ.
  • Την δημιουργία ειδικών τάξεων στα σχολεία για την σχολική ενσωμάτωση  των ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ προσφυγόπουλων, δηλαδή της έμμεσης παραδοχής του αποκλεισμού από την εκπαίδευση των υπόλοιπων παιδιών  της συντριπτικής πλειοψηφίας των προσφύγων, των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται σωρηδόν με πανομοιότυπες αποφάσεις.

Είναι φανερό ότι, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξουδετέρωσε τις κοινωνικές αντιστάσεις στην επιβολή των μνημονιακών δεσμεύσεων και στην υιοθέτηση ρατσιστικών/ξενοφοβικών συμφωνιών, βυθίζοντας την κοινωνία στην ηττοπάθεια και στην αποδοχή του δόγματος  της υποταγής, ήρθε η ώρα του «αυθεντικότερου» εκφραστή των νεοφιλελευθερισμού, για την εφαρμογή των μνημονιακών συμφωνηθέντων σε όλο τους το εύρος. Και αυτό προϋποθέτει ένταση της καταστολής και του ρατσισμού, όποια κι αν είναι η μνημονιακή κυβέρνηση που θα αναδειχθεί στις βουλευτικές εκλογές.

Για τη Λαϊκή Ενότητα και τη ριζοσπαστική αριστερά, δεν απομένει άλλος δρόμος από αυτόν των κοινών αγώνων, ενάντια στη φτώχεια, στην καταστολή και στον κοινωνικό και φυλετικό ρατσισμό. 

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑΕ