Της Αναστασίας Σταυροπούλου

 

Η παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκαλύπτει τις στοχεύσεις της σε όλο τους το εύρος. Επιθετικός νεοφιλελευθερισμός, άρση προστατευτικών ρυθμίσεων και αποχαλίνωση των «επενδυτών», αυταρχισμός, αποτελούν τους βασικούς άξονες του προγράμματος.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν περιλαμβάνουν: μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 20%, μέσα σε δύο χρόνια, και του φόρου μερισμάτων από 10% σε 5%, ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων, φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον (δηλαδή άρση κάθε προστατευτικού φραγμού για το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους), συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Είναι προφανές λοιπόν ότι οι βασικοί στόχοι της Ν.Δ. εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον απορρύθμισης, για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Από την άλλη πλευρά, δεν βρίσκει κανείς ούτε λέξη για τους εργαζόμενους και την πλειοψηφία που έχει τσακιστεί από την κρίση. Οι προστατευτικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους αφήνονται στην πρωτοβουλία των εργοδοτών (Δίνουμε κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα, μειώνοντας τη φορολογία και απλοποιώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες), ενώ τα δικαιώματα των εργαζομένων που αποδιαρθρώθηκαν πλήρως μέσα στην κρίση, μετατρέπονται σε κίνητρα για οικειοθελείς παροχές από τους εργοδότες και μάλιστα με τη μορφή της ιδιωτικής ασφάλισης ή της παροχής μετοχών (προφανώς για τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων).

Σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό, η μείωση των εισφορών δεν συνοδεύεται από καμία αναφορά στις συντάξεις, το ύψος τους, τον τρόπο υπολογισμού τους. Άλλωστε, οι προθέσεις της Ν.Δ. σε αυτό το πεδίο είναι γνωστές και συνίστανται στην θέσπιση ασφαλιστικού τύπου Πινοσέτ.

Ακόμα, εξαγγέλλεται οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή διατήρηση της ίσης επιβάρυνσης στους υπερχρεωμένους μικροϊδιοκτήτες πρώτων κατοικιών, με όσους διαθέτουν τεράστια ακίνητη περιουσία.

Οι προτάσεις για την «ασφάλεια» δημιουργούν ανατριχίλα σε κάθε προοδευτικό πολίτη. Περιλαμβάνουν την αντιστροφή κάθε δημοκρατικής κατάκτησης των τελευταίων χρόνων: επαναφορά ομάδας ΔΕΛΤΑ και ενίσχυση ΔΙΑΣ, ενίσχυση της διαρκούς αστυνόμευσης, επαναφορά των κατάπτυστων φυλακών τύπου Γ, κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου.

Όσα αναφέρονται σχετικά με την τόνωση των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα και τους στόχους αύξησης επενδύσεων κατά 65 δις ευρώ, προερχόμενων από τον ιδιωτικό τομέα αποτελούν έκθεση ανεφάρμοστων ιδεών. Τα τελευταία χρόνια, παρά την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων συνεχίζεται η αποεπένδυση, αφού τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν επανεπενδύονται, αλλά αποθησαυρίζονται ή δαπανώνται στην κατανάλωση αγαθών πολυτελείας.

Έτσι, αυτό που μένει είναι οι σκανδαλώδεις διευκολύνσεις στο ιδιωτικό κεφάλαιο (που φυσικά θα πληρώνονται από τους εργαζόμενους και τους φτωχούς), η καταστολή και η παράδοση του περιβάλλοντος στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η Ν.Δ. έχει δείξει σε κάθε ευκαιρία τις προθέσεις της και έχει κάνει σαφή την πολιτική που θα ακολουθήσει ως επόμενη κυβέρνηση.

Απέναντι στην καταιγίδα των ακραίων νεοφιλελεύθερων μέτρων, την καταστολή και τη σκληρή λιτότητα, η λύση βρίσκεται στην ενίσχυση των αγώνων. Η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) είναι η μόνη δύναμη της αριστεράς που έχει αποδείξει ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κινημάτων, αλλά και έχει κατεύθυνση συγκρότησης αντιστάσεων και λύσης των προβλημάτων του λαού εδώ και τώρα. Έτσι, η ενίσχυσή της αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την αναγκαία αντιπολίτευση και τους αγώνες της επόμενης μέρας.

*H Αναστασία Σταυρόπουλου είναι υποψήφια βουλευτής Βορείου τομέα Αθηνών (Β1 Αθηνών) με τη Λαϊκή Ενότητα.