Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης καλεί στη διαδήλωση του 8ου Pride Θεσσαλονίκης,  στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας, για τη διεκδίκηση του αυτονόητου δικαιώματος στην άρση όλων των κοινωνικών διακρίσεων που εφαρμόζονται σε βάρος της.

Η διαδήλωση του Thessaloniki Pride σηματοδοτείται φέτος εμφατικά από την βάρβαρη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, δραστήριου μέλους του ΛΟΑΤΚΙΑ+ κινήματος, από μία αύξηση του αριθμού των γυναικοκτονιών στο όνομα της «αγάπης», καθώς και από την αναίσχυντη απόπειρα της κυβέρνησης να συρρικνώσει νομικά την έννοια του βιασμού στον νέο Ποινικό Κώδικα, αμβλύνοντας τις ποινές για τους βιαστές. Tελικά, για να οριστεί ο βιασμός με βάση τη συναίνεση του θύματος στο νέο Ποινικό Κώδικα, χρειάστηκαν τρείς τροποποιήσεις, κάτω από το βάρος των διαμαρτυριών γυναικείων και άλλων συλλογικοτήτων.

Σηματοδοτείται επίσης, από μία ένταση του κοινωνικού συντηρητισμού, του ρατσισμού και της ομοφοβίας, που εκφράζεται διαμέσου της εκλογικής ανόδου των δυνάμεων της ακροδεξιάς και του φασισμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα,  δυνάμεων που επιτίθενται με μίσος ενάντια στις ΛΟΑΤΚΙΑ διεκδικήσεις, προτάσσοντας την καθαρότητα του φύλου σαν τη μία και μόνη αποδεκτή κανονικότητα. Το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα έχει αιτίες, ειδικά στη χώρα μας: το συνεχές ξεπούλημα της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, που σε συνδυασμό με τη διαρκή φτωχοποίηση της κοινωνίας, ευνόησαν την άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του φασισμού.

Η Ν.Δ., η οποία επιδιώκει να κυβερνήσει εκ νέου, αυθεντικός εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού,  δεν έχει να υποσχεθεί τίποτα καλύτερο, ούτε στα εργασιακά ούτε στα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα.

Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε έναν προσανατολισμό του Pride στον αντίποδα των προσπαθειών εκμετάλλευσής του από τις συστημικές δυνάμεις, όπως π.χ της κυβέρνησης, του συνόλου των μνημονιακών κομμάτων και «χορηγών», που χρησιμοποιούν το Pride για να προβάλλουν ένα  δήθεν «προοδευτικό» προσωπείο, παρά τις εξοντωτικές πολιτικές τους, που εξαθλιώνουν εξίσου ετεροφυλόφιλους,  ομοφυλόφιλους και τρανς άτομα.

Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης καλεί όλες και όλους το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 17:30 στο Λευκό Πύργο στο πανό του Κινηματικού Μπλοκ.

Τμήμα Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας

Γραφείο Τύπου

21/06/2019