ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Λαϊκή Ενότητα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σηματοδοτείται και φέτος από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πολεμικές συγκρούσεις και πολιτικές αρπαγής των πλουτοπαραγωγικών πηγών τεράστιων περιοχών του πλανήτη, που εξαναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να παίρνουν τους δρόμους της προσφυγιάς.

Ως συμπλήρωμα αυτών των καταστροφικών για τους λαούς πολιτικών, ο «αναπτυγμένος κόσμος», πρωτίστως οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι χώρες του ΝΑΤΟ, υψώνουν τείχη αποκλεισμού των προσφύγων, που έχουν μεταβάλλει τις θαλάσσιες και χερσαίες διόδους διέλευσής τους, στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο,  σε κυριολεκτικά νεκροταφεία. Η συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, έχει στην πράξη καταργηθεί.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλες οι  κυβερνήσεις  που έχουν περάσει από τη χώρα μας, μνημονιακές στο σύνολό τους, έχουν εφαρμόσει τις πολιτικές αποτροπής της ΕΕ κατά γράμμα: Έχουν υπερψηφίσει τις αποφάσεις που ενισχύουν το δουλεμπόριο και τους μαζικούς πνιγμούς στη Λιβύη. Έχουν πρωτοστατήσει στη σύναψη της αποτρεπτικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και στη δημιουργία και τη διατήρηση του επαίσχυντου «φράχτη» του Έβρου, που εξαναγκάζει τους πρόσφυγες να επιλέγουν όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές διαφυγής. Έχουν επιβάλλει την παρουσία του ΝΑΤΟ και της FRONTEX στο Αιγαίο, με κύρια αποστολή τους να μετατρέπουν τη χώρα μας σε «χωροφύλακα» των συνόρων της ΕΕ. Οι καταγγελίες για μαζικές παράνομες απελάσεις στον Έβρο έχουν ως αποτέλεσμα όχι τη δίωξη των αστυνομικών, στρατιωτικών και  παραστρατιωτικών που παρανομούν, αλλά τη δίωξη αυτών που καταγγέλλουν τις παράνομες απελάσεις.

Αλλά και οι πρόσφυγες που καταφέρνουν να διασωθούν, έρχονται αντιμέτωποι με πολιτικές κοινωνικού αποκλεισμού, μακροχρόνιου εγκλωβισμού σε στρατόπεδα όπου έχουν σημειωθεί ακόμα και θάνατοι λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης. Τα προσφυγόπουλα εξακολουθούν να μην φοιτούν σε κανονικά σχολεία. Το προσφυγικό άσυλο χορηγείται με το «σταγονόμετρο» καθώς η πλειοψηφία αιτήσεων ασύλου απορρίπτεται με πανομοιότυπες αποφάσεις. Πρόσφατα, μάλιστα, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει και στην έξωση αναγνωρισμένων προσφύγων από σπίτια που τους είχαν παραχωρηθεί, με την αναγνώριση της προσφυγικής τους ιδιότητας.

Έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάντ Λουκμάν, τα στελέχη της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής» παραμένουν ατιμώρητα.

Οι πολιτικές αυτές νομιμοποιούν επί της ουσίας τις αντιπροσφυγικές στάσεις και ευνοούν τη διείσδυση ξενοφοβικών αντιλήψεων στην κοινωνία, ενισχύοντας τις δυνάμεις του ρατσισμού, της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Η Λαϊκή Ενότητα, στον αντίποδα αυτών των αντιπροσφυγικών πολιτικών παλεύει:

  • Για ασφαλείς διόδους διέλευσης όλων των προσφύγων προς τις χώρες όπου επιλέγουν να ζήσουν
  • Την κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και του Φράχτη του Έβρου
  • Την κατάργηση των hot spots, των κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών
  • Την εγκατάσταση όλων των προσφύγων σε αξιοπρεπείς κατοικίες
  • Την ισότιμη κοινωνική ένταξη, περίθαλψη και εκπαίδευση των προσφύγων στις χώρες υποδοχής τους, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας
  • Τη δημιουργία ενός μεγάλου αντιπολεμικού κινήματος, ενάντια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

 

Για το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας,

20/06/2019