Δελτίο Τύπου

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της ΠΓ της ΛΑΕ, στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM (στο Γιώργο Χουδαλάκη) για τις εκλογές.

Η ΛΑ.Ε (ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ) έκανε προτάσεις εκλογικής συνεργασίας στην ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Δεν βρήκαμε ανταπόκριση.

Η πρότασή μας, καθόσον μας αφορά, εξακολουθεί να ισχύει.

Η ΛΑ.Ε είτε με συμμαχίες είτε μόνη της θα κατέβει στις εκλογές με στόχο την ενίσχυσή της.

 

«Αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε αποτελούμενη από εμένα και το Στάθη Λεουτσάκο, μέλη της ΠΓ της, κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα διερευνητική συνάντηση με την Πρόεδρο της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στα πλαίσια της πολιτικής μας για εκλογική συνεργασία των αριστερών και δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων, της μεταφέραμε πρόταση της ΛΑ.Ε, και όχι απλώς του Αριστερού Ρεύματος, για εκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές. Μία εκλογική συνεργασία, ανοικτή σε συζήτηση και με άλλες αριστερές και προοδευτικές αντιμνημονιακές δυνάμεις, στη βάση μιας αντιμνημονιακής εκλογικής διακήρυξης, με σεβασμό του συσχετισμού δύναμης μεταξύ των δύο κομμάτων που διαμορφώθηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές και με διασφάλιση της πολιτικής αξιοπρέπειας και των δύο πλευρών.

Η πρόεδρος της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ δεσμεύτηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένη προθεσμία λίγων ημερών, εάν υπάρχει πολιτική βούληση του κόμματός της να ανταποκριθεί στην πρόταση εκλογικής συνεργασίας της ΛΑΕ, ώστε να ακολουθήσει επίσημη και δημόσια συνάντηση, για να συζητηθούν οι συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις.

Η προθεσμία αυτή παρήλθε, χωρίς η ΛΑΕ να πάρει καμία απάντηση.

Απλά, με συνέντευξη τύπου αρκετές ημέρες μετά την παρέλευση της προθεσμίας, η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ανακοίνωσε ότι θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές.

Θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ να μην θέλει να συνεργαστεί εκλογικά με τη ΛΑΕ. Πιστεύουμε, όμως, ότι μια τέτοια άρνηση, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, είναι ένα πολύ μεγάλο πολιτικό λάθος. Εάν προχωρούσε αυτή η εκλογική συνεργασία, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας πολιτικός πόλος, που με την είσοδό του στη βουλή θα ακύρωνε ενδεχόμενη αυτοδυναμία της ΝΔ και θα μπορούσε να κάνει μαχητική αντιπολίτευση μετά τις εκλογές.

Επίσης, δεν θεωρούμε σωστό, εάν κάποιος δεν θέλει να συνεργαστεί με την ΛΑ.Ε, να προσπαθεί με διάφορά προσχήματα να φορτώσει σ’ αυτή, την άρνησή του.

Παρόλα αυτά, καθόσον μας αφορά η πρόταση της ΛΑΕ στη ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ για εκλογική συνεργασία εξακολουθεί να ισχύει, γιατί θεωρούμε ότι αυτό εξυπηρετεί το λαό και τη νεολαία, και υπάρχει ακόμα χρόνος για θετικές εξελίξεις.

Με απόφαση του ΠΣ της ΛΑ.Ε απευθύναμε πρόταση εκλογικής συνεργασίας στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ώστε να μπορέσει μετεκλογικά να στηρίξει τις κοινωνικές αντιστάσεις ενάντια στη συνέχιση και κλιμάκωση των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών. Η απάντηση της ήταν αρνητική.

Η ΛΑΕ σε κάθε περίπτωση είτε με συμμαχίες είτε μόνη της θα κατέβει στις εκλογές. Με βάση το αναμφισβήτητο ηθικό της πλεονέκτημα, γιατί δεν συμβιβάστηκε και δεν υποτάχτηκε στους δυνάστες του λαού μας, τους αγώνες της αυτή την τετραετία και την εναλλακτική απέναντι στη λιτότητα και στον ευρωμονόδρομο φιλολαϊκή της πρόταση θα διεκδικήσει την ισχυροποίησή της, ώστε από καλλίτερες θέσεις να αγωνιστεί για τα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας.

Αθήνα 14/6/2019

Το Γραφείο Τύπου