Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει την διαδήλωση του Pride,  στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας για τη διεκδίκηση του αυτονόητου δικαιώματος στην άρση όλων των κοινωνικών διακρίσεων που εφαρμόζονται σε βάρος της.

Η διαδήλωση του Pride σηματοδοτείται φέτος εμφατικά από την βάρβαρη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, δραστήριου μέλους του ΛΟΑΤΚΙΑ+ κινήματος, από μία αύξηση του αριθμού των γυναικοκτονιών στο όνομα της «αγάπης», καθώς και από την αναίσχυντη απόπειρα της κυβέρνησης να συρρικνώσει νομικά την έννοια του βιασμού στον νέο Ποινικό Κώδικα αμβλύνοντας τις ποινές για τους βιαστές.

Σηματοδοτείται επίσης από μία ένταση του κοινωνικού συντηρητισμού, του ρατσισμού και της ομοφοβίας, που εκφράζεται διαμέσου της αθροιστικής εκλογικής ανόδου των δυνάμεων της ακροδεξιάς και του φασισμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα,  δυνάμεων που επιτίθενται με μίσος ενάντια στις ΛΟΑΤΚΙΑ διεκδικήσεις, προτάσσοντας την καθαρότητα του φύλου σαν τη μία και μόνη αποδεκτή κανονικότητα. Το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα έχει αιτίες: το συνεχές ξεπούλημα της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, που σε συνδυασμό με την διαρκή φτωχοποίηση της κοινωνίας ευνόησαν την άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του φασισμού.

Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε έναν προσανατολισμό του Pride στον αντίποδα των προσπαθειών εκμετάλλευσής του από τις συστημικές δυνάμεις της κυβέρνησης, του δήμου, του συνόλου των μνημονικών κομμάτων και «χορηγών», που χρησιμοποιούν το Pride για να προβάλλουν ένα  δήθεν «προοδευτικό» προσωπείο, παρά τις εξοντωτικές πολιτικές τους που εξαθλιώνουν εξίσου ετεροφυλόφιλους,  ομοφυλόφιλους και τρανς άτομα.

Το φετινό Pride καλείται να δώσει φωνή και ορατότητα σε όσες και όσους παλεύουν για την ελευθερία της σεξουαλικής πρακτικής και έκφρασης, την αυτοδιάθεση των σωμάτων τους, το δικαίωμα στην εργασία, την κοινωνική χειραφέτηση και δικαιοσύνη.

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑΕ

Για το Γραφείο Τύπου,

07/06/2019