Του Αλέκου Καλύβη, υποψήφιου ευρωβουλευτή με τη «Λαϊκή Ενότητα – Μέτωπο Ανατροπής»

 

Η προεκλογική μάχη για τις ευρωεκλογές έχει ανάψει για τα καλά όμως το επίπεδο της αντιπαράθεσης διαρκώς χειροτερεύει και ο κόσμος θα κληθεί να ψηφίσει σε ένα κλίμα απίστευτης πόλωσης.

Μέσα σε αυτή την ένταση και το φανατισμό αποκρύβονται τα βασικά και ουσιώδη επίδικα αυτών των εκλογών.Ακούγονται μισές αλήθειες και πολλά ψέμματα.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεχάσει ότι η ευρωπαϊκή ένωση για να διασώσει το ευρώ και τις γαλλογερμανικές τράπεζες οδήγησε στη χρεωκοπία της χώρας μας.Επίσης πρέπει να διατηρείται στη μνήμη μας η αντικειμενική παραδοχή ότι για την κρίση που ενέσκηψε στη χώρα την βασική ευθύνη την έχουν τρία κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα από την μεταπολίτευση και μετά. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία για την διακυβέρνησή τους μέχρι την έναρξη των μνημονίων, η οποία οδήγησε στην έξαρση των ελλειμμάτων και του χρέους καθώς και  για την εφαρμογή των δύο πρώτων μνημονίων  τα οποία προσέδεσαν τη χώρα στο άρμα του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου και οδήγησαν στη χρεωκοπία της χώρας και της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ,ο οποίος πήρε τη σκυτάλη και ψήφισε το τρίτο μνημόνιο μαζί με τα άλλα μνημονιακά κόμματα και κράτησε όλες τις δυσμενείς συνέπειες των προηγούμενων μνημονίων οι οποίες συνεχίζονται αδιάλειπτα και μετά τη λήξη του δανειακού προγράμματος. Εν τω μεταξύ όλοι οι δείκτες που αφορούν τη ζωή των απλών ανθρώπων(εισόδημα, όγκος και ποιότητα εργασίας,κοινωνικά δικαιώματα,επίπεδο φορολογίας)έχουν χειροτερέψει δραματικά ,το χρέος διογκώθηκε,η ανάπτυξη είναι αναιμική,ενώ οι τράπεζες -λόγω των βαρών που ανέλαβαν για να σωθούν οι ελληνογαλλικές τράπεζες  και της έξαρσης του εσωτερικού ιδιωτικού χρέους -αδυνατούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνται μέχρι το 2022 προκαλούν  αφαίμαξη στην οικονομία και επειδή αξιοποιούνται για την πληρωμή των δανειστών αποστερούν τη χώρα από πολύτιμους πόρους.

Αναγκαίος ένας άλλος δρόμος

Η χώρα μας και ο λαός μας έχουν χορτάσει από τα μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρυσμα.

Η Λαϊκή ενότητα είπε ευθέως τη γνώμη της.Δεν θα υπάρξει έξοδος από την κρίση αν δεν αμφισβητηθεί συνολικά η Γερμανική Ευρώπη και δεν ανακτηθεί η εθνική και λαϊκή κυριαρχία.Διαφορετικά χωρίς δημοσιονομική και νομισματική ανεξαρτησία ο μόνος δρόμος που θα της επιβάλλεται είναι η εσωτερική υποτίμηση.Δηλαδή μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης μέχρις εσχάτων.Αλλά ακόμη και αν αποκτήσουμε αυτά τα εργαλεία ,δεν αρκούν διότι χρειάζεται να τροποποιηθεί ριζικά το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ώστε να ενταχθεί με διαφορετικούς όρους στον ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό εργασίας.Για το στόχο αυτό απαιτείται βαθιά διαγραφή του δημόσιου χρέους και του ιδιωτικού για όσους πραγματικά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Χρειάζεται επίσης να υπάρχει ένα δημόσιο-κοινωνικοποιημένο τραπεζικό σύστημα και ένα δραστικά αυξημένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι ανάγκη να σταλεί ένα διπλό μήνυμα καταδίκης και στην ευρωπαϊκή ένωση και στο πολιτικό σύστημα στη χώρα μας.Το μήνυμα αυτό θα είναι σαφές και ευθύ με την ψήφο στη Λαϊκή ενότητα-Μέτωπο Ανατροπής.Η ισχυροποίηση της  στην ευρωβουλή  και μετέπειτα στις εθνικές εκλογές  θα δημιουργήσει τους όρους να υπάρξει μια μαχητική αντιπολίτευση στον νεοφιλελευθερισμό και στις συντηρητικές πολιτικές  και θα ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη ριζοσπαστική αλλαγή στη χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να εγκαταλείψει το χώρο της αριστεράς και να πορευτεί με βάση ένα μείγμα νεοφιλελεύθερων μέτρων που πλήττουν τον κόσμο της εργασίας, διαγκωνιζόμενος την Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ σε αντεργατικές πολιτικές.Οι προεκλογικές παροχές του αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με όσα έχασαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι την περασμένη δεκαετία και εφόσον δεν εντάσσονται σε ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης το πιθανότερο είναι ότι θα επιστραφούν διπλά και τριπλά μετά τις εκλογές.Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στη ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ δεν συμβιβάστηκαν δεν συνθηκολόγησαν και επιμένουν στις αρχές στις αξίες της ριζοσπαστικής αριστεράς.Στις σημερινές συνθήκες αποτελούν την πλέον χρήσιμη δύναμη  για την προώθηση των λαϊκών συμφερόντων.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.bankingnews.gr