Γιάννης Τόλιος: Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής «φορολεηλασίας» των μισθωτών-συνταξιούχων και συστηματικής φοροδιαφυγής των ευπόρων στρωμάτων.!!

Με αφορμή τη δημοσίευση στοιχείων της Α.Α.Δ.Ε. με βάση τις φορολογικές δηλώσεις στα έτη 2014-17, ο Γιάννης Τόλιος, μέλος ΠΓ και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΛΑΕ, δήλωσε ότι, τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων), αποκαλύπτουν με τον πλέον επίσημο τρόπο, τις αρνητικές συνέπειες των πολιτικών «Λιτότητας και Επιτροπείας» που εφαρμόζονται σταθερά την τελευταία δεκαετία.

Συγκεκριμένα, παρ’ ότι στο διάστημα 2014-17, υπήρξε μια μικρή αύξηση του ΑΕΠ, τα εισοδήματα που δηλώθηκαν ήταν κατά 2,4 δις λιγότερα σε σχέση με το 2014, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε φοροδιαφυγή των ευπόρων στρωμάτων, ενώ οι μισθωτοί και συνταξιούχοι παραμένουν πάντα τα «φορολογικά υποζύγια». Χαρακτηριστικό ότι το 2017, οι μισθωτοί-συνταξιούχοι δήλωσαν εισόδημα 56 δις, οι επιχειρηματίες 4,5 δις, εισοδηματίες 10 δις και αγρότες 3,2 δις. Επίσης το 62% των νοικοκυριών δήλωσαν εισόδημα κάτω των 10.000 €, το 40% κάτω των 5.000 €, οι οικογένειες χωρίς εισόδημα αυξήθηκαν (!), ενώ μειώθηκαν (!) οι οικογένειες με εισόδημα άνω των 100.000 €.! Να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο το δημόσιο, χάνει γύρω στα 2 δις από το λαθρεμπόριο καυσίμων και ανυπολόγιστα δις από το αμαρτωλό καθεστώς των «offshore» εταιριών και φορολογικών προνομίων της ολιγαρχίας. Παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις και «εξαγγελίες» όλων των κυβερνήσεων, μαζί και του ΣΥΡΙΖΑ, για «πάταξη» της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, το «καθεστώς» της φοροασυλίας των «εχόντων και κατεχόντων» ζει και βασιλεύει.! Από την άλλη αυξάνουν συνεχώς τα χρέη στις εφορίες (από 32 δις το 2009, σε 74 δις αρχές 2015 και 104 δις αρχές 2019), που οφείλονται κυρίως στην αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση, αλλά και στην απουσία πολιτικής βούλησης να πληρώσουν οι μερικές χιλιάδες μεγαλο-οφειλέτες, ενώ οι διώξεις και κατασχέσεις λογαριασμών περιορίζονται κυρίως σε μικρομεσαίους οφειλέτες.

Αυτή η πολιτική της «φολολεηλασίας» των λαϊκών στρωμάτων και της «φοροασυλίας» των «εχόντων και κατεχόντων», αποτελεί βασικό κρίκο της πολιτικής «Λιτότητας και Επιτροπείας» και πρέπει το συντομότερο να ανατραπεί.!

Για τη «Λαϊκή Ενότητα» (ΛΑΕ), η μείωση της φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων και η στήριξη της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων, δεν αποτελούν μόνο στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και βασική προϋπόθεση για τόνωση της ζήτησης, την παραγωγική ανόρθωση της οικονομίας και δραστική μείωση της ανεργίας, καθώς και αναγκαίο βήμα μιας ελπιδοφόρας προοπτικής για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Οι επερχόμενες πολλαπλές εκλογές, αποτελούν σημαντική ευκαιρία να δοθεί η αναγκαία ώθηση, ώστε αυτή η «αναγκαιότητα» …να γίνει πραγματικότητα.!

Το Γραφείο Τύπου

22.3.19