Δελτίο Τύπου

7-5-2019

Την Τρίτη 07/05  η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων με το «Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα» Αυγή Μπέσκα Θεοδόση, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».  Μαζί της η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη «Λαϊκή Ενότητα – Μέτωπο Ανατροπής» Δέσποινα Σπανού και η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής με την «Ανυπότακτη Αττική» Μαριάνα Τσίχλη. Ακόμα στην περιοδεία συμμετείχαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Μάκης Γκίκας και Ευαγγελία Μεταξά και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Κατσάμπης και Γιάννης Γιαννόπουλος .

Το κλιμάκιο στελεχών των αυτοδιοικητικών παρατάξεων και της Λαϊκής Ενότητας, συναντήθηκε και συνομίλησε με εργαζόμενους στο νοσοκομείο, αλλά και πολίτες. Στην συνάντηση με εκπρόσωπους του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, αναδείχτηκε το τεράστιο ζήτημα των εγκαταλελειμμένων παιδιών στα δύο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία. Συγκεκριμένα ενημερωθήκαμε ότι τώρα φιλοξενούνται 60 παιδιά στο «Αγία Σοφία» και 24 στο «Αγλαΐα Κυριακού».

Λόγω της έλλειψης δομών αλλά και προσωπικού που πρέπει να τις στελεχώσει, τα παιδιά αυτά που φτάνουν ασυνόδευτα στα νοσοκομεία  μετά από εισαγγελική εντολή, παραμένουν εκεί, πολλές φορές και για μήνες.

Οι ηλικίες τους είναι από βρέφη έως δεκαέξι χρόνων και ο αριθμός τους για τα δύο νοσοκομεία, Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, με βάση τα στοιχεία που δίνονται από την διοίκηση, κυμαίνεται από 60 έως και 100 κάποιες μέρες. Εξυπακούεται ότι ο χώρος των νοσοκομείων δεν ενδείκνυται για ένα παιδί το οποίο δεν χρήζει νοσηλείας. Υπάρχει ακόμα θέμα με τα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και εφήβους που αναπτύσσουν παραβατικές συμπεριφορές  με αποτέλεσμα, να κινδυνεύουν πολλές φορές τα ίδια, να ενοχλούν τα νοσηλευόμενα  παιδιά και να δημιουργούν ακόμα περισσότερα προβλήματα στους εργαζόμενους, οι οποίοι αν και δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτό, καλούνται να λογοδοτούν για οτιδήποτε προκύψει. Πρόσφατα οι διευθύνσεις των τμημάτων έλαβαν οδηγίες από τον εισαγγελέα, από τον οποίο  ζητούνται τα ονόματα των εργαζομένων της βάρδιας  όταν προκύπτουν  συμβάντα.

Σε συνάντηση που είχε το ΔΣ του σωματείου των εργαζόμενων του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού με την διοίκηση, ετέθη το πρόβλημα και αντί απάντησης, πήραν μια ακόμα υπόσχεση, ότι ετοιμάζεται δομή, όπου θα πάνε αυτά τα παιδιά, η οποία όμως παραμένει μόνο υπόσχεση  και το πρόβλημα συνεχίζεται και εντείνεται.

Οι εργαζόμενοι ζητούν, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες δομές, ώστε να αποσυρθούν τα παιδιά από τον ακατάλληλο για τα ίδια χώρο των νοσοκομείων. Να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις για ξενώνες στον Άλιμο, που χρονίζουν. Ακόμα είναι απαραίτητο η Περιφέρεια να πάψει να ισχυρίζεται ότι δεν έχει αρμοδιότητα και να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.

Να γίνει παιδικός σταθμός για τα παιδιά των εργαζομένων των νοσοκομείων και χώρος προσωρινής δημιουργικής απασχόλησης για τα αδέλφια των ασθενών παιδιών.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν επίσης ότι δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης, με αποτέλεσμα οι συνοδοί παιδιών, να πληρώνουν τα πρόστιμα που επιβάλλει η δημοτική αστυνομία.

Δυστυχώς η νυν διοίκηση ασχολείται μόνο με το ίδρυμα Βαρδινογιάννη δίνοντας έμφαση στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» σε βάρος του «Αγλαΐα Κυριακού».

Τέλος ενημερωθήκαμε ότι οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν απεργιακή κινητοποίηση για τις 16 Μαΐου με αιτήματα:

  • Προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό.
  • Όχι στην συγχώνευση και υποβάθμιση των δύο νοσοκομείων.

Η υποψήφια δήμαρχος Αυγή Μπέσκα – Θεοδόση, η Υποψήφια Ευρωβουλευτής Δέσποινα Σπανού και η Υποψήφια περιφερειάρχης Μαριάννα Τσίχλη, τόνισαν στις παρεμβάσεις τους ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το νοσοκομείο, οι εργαζόμενοι αλλά και οι πολίτες, είναι απόρροια των μνημονιακών πολιτικών της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που με την  συνεχή και κλιμακούμενη υποχρηματοδότηση   της Δημόσιας Υγείας,  την οδηγούν μέρα με την μέρα σε κατάρρευση.