Δήλωση της υποψήφιας περιφερειάρχη Δέσποινας Χαραλαμπίδου με την «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία»

 

 «Η Θεσσαλονίκη τιμά το Μάη του ΄36 για να μπορεί να κοιτάζει στα μάτια τις επόμενες γενιές»

 

«Η Θεσσαλονίκη των εργατικών αγώνων, της Federation, του Αβραάμ Μπεναρόγια, του Τάσου Τούση (αυτοκινητιστής, πρώτος νεκρός στα επεισόδια της 9ης Μάη), της Αναστασίας Καρανικόλα (πρώτη νεκρή καπνεργάτρια), και τόσων ακόμα που θυσιάστηκαν για τα εργατικά δικαιώματα, τιμά τη μνήμη των αγωνιστών του Μάη του ΄36 .

Στις 9 εκείνου του τραγικού Μάη της Θεσσαλονίκης (δυστυχώς έμελλε να ακολουθήσουν κι άλλοι όπως ο Μάης του ΄63 και του ‘68) οι απεργοί, εργάτες, τεχνίτες καπνεργάτες και αυτοκινητιστές, που βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας συλλογική σύμβαση εργασίας, βρέθηκαν απέναντι στη βία της χωροφυλακής του Μεταξά, με απολογισμό 20 νεκρούς και 300 τραυματίες.

Σήμερα, 83 χρόνια μετά, όλοι εμείς που περπατήσαμε στους δρόμους του Μάη του ’36 και τραγουδήσαμε συγκλονισμένοι τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου, δίνουμε όρκο τιμής, να μην αφήσουμε την κυβέρνηση και τους δανειστές της χώρας μας, να μας κλέψουν όσα με αγώνα και θυσίες κατακτήθηκαν. Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το 8ωρο, την κυριακάτικη αργία κάποιοι πλήρωσαν με αίμα γι’ αυτό είναι πολύ ακριβά για να ριχτούν στο βωμό των μνημονιακών πολιτικών και του κέρδους των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Σήμερα, 9 του Μάη σκύβουμε το κεφάλι με σεβασμό στα θύματα του 1936 και το σηκώνουμε ψηλά με το βλέμμα προσηλωμένο στους αγώνες που έχουμε  μπροστά μας για να ξανακατακτήσουμε όσα μας πήραν.

Για να μπορούμε να κοιτάζουμε στα μάτια τις επόμενες γενιές»