Να πάρουν πίσω κάθε σκέψη για επέκταση του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ συνεδριάζει τη μεγάλη Τρίτη 23/4 για τη λήψη απόφασης επέκτασης της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής από τους 250.000 τόνους/χρόνο στους 450.000 τόνους/χρόνο (350.000 σύμμεικτα και 100.000 βιοαπόβλητα).

Προχωρούν με διαδικασίες fast track σε μια απόφαση που φτάνει στα άκρα την εγκληματική πολιτική που ακολουθείται στη διαχείριση των απορριμμάτων από τους αρμόδιους φορείς και τη διοίκηση της Περιφέρειας. Και δη από τη διοίκηση Δούρου που εξελέγη υποσχόμενη δήθεν αποκέντρωση, κλείσιμο της Φυλής, στροφή στην πρόληψη!

Λόγω της συνειδητής πολιτικής που ακολουθεί χρόνια τώρα η Περιφέρεια και οι κυβερνήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος των εργολάβων, το ΕΜΑΚ είναι καταδικασμένο να παράγει πενιχρά αποτελέσματα στην ανάκτηση πραγματικά χρήσιμων υλικών, και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των «προϊόντων» του καταλήγει για ταφή στον παρακείμενο ΧΥΤΑ Φυλής.

Με την απόφαση αυτή, δίνεται το τελειωτικό χτύπημα στη Δυτική Αττική και τους κατοίκους της, που υποφέρουν την υποβάθμιση της ζωής τους, τη χρόνια επιβάρυνση της υγείας τους, τη δυσοσμία.

Φτάνει πια! Το ποτήρι ξεχείλισε. Να απαλλαγούμε από την πολιτική που έχει καταστήσει τη Φυλή χωματερή όλης της Αττικής και το ΕΜΑΚ το μεγαλύτερο εργοστάσιο συμμείκτων απορριμμάτων στην Ευρώπη.

Καλούμε την Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ να μην προχωρήσει στην απόφαση επέκτασης του ΕΜΑΚ.

Απαιτούμε να κλείσει οριστικά το αίσχος της Φυλής.

Διεκδικούμε άμεσο σχεδιασμό και υλοποίηση μιας πολιτικής αποκέντρωσης και πρόληψης, στροφής στην διαλογή στην πηγή, ανάκτηση – επαναχρησιμοποίηση με έργα και υποδομές που θα βρίσκονται στο δημόσιο έλεγχο Δήμων και Περιφέρειας.

Στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας τις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων ενάντια στην επαίσχυντη επέκταση του ΕΜΑΚ.

Αθήνα, 22.04.2019

Το γραφείο Τύπου