Το «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΙΟΝΙΟ» με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Στέφανο Σαμοΐλη, συναντήθηκε την Τετάρτη 17/04/2019 , στο δημαρχείο , με τον Δήμαρχο Ιθάκης Διονύση Σταμνίτσα, στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων και του Δήμου Ιθάκης για :

  1. ΤΑ EPΓA ΠOY AΠAITOYNTAI ΓIA NA KAΛYΦΘOYN OI ANAΓKEΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ TOY NHΣIOY
  2. ΤΗΝ KATAΣKEYH ΔIKTYO AΠOXETEYΣHΣ KAI BIOΛOΓIKOΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
  3. ΤΗΝ KATAΣKEYH ΛIMANIOY ΣTON ΠIΣΩ AETO
  4. ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ YΠOΔOMΩΝ , ΣTO BAΘY , EΞYΠHPETHΣHΣ TOYPIΣTIKΩN ΣKAΦΩN

Ο Στέφανος Σαμοΐλης τόνισε ότι , η διεθνής εμπειρία, έχει αποδείξει όπου επιχειρήθηκαν αποκρατικοποιήσεις των οργανισμών ύδρευσης, η κατάσταση έγινε τραγική. Τεράστια αύξηση της τιμής του νερού και κακή ποιότητα. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, ότι το νερό πρέπει να παραμείνει κάτω από δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο και δεν τίθεται θέμα κέρδους.

Για το θέμα του νερού, χρειάζεται αυστηρή ιεράρχηση στη διαχείρισή του:

  • προηγείται η μείωση της σπατάλης, η εξοικονόμηση νερού, η προστασία των υδατικών πόρων και των πηγών τους,

  • ακολουθεί η επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση νερού (σε επίπεδο κατοικίας, τουριστικών μονάδων, οικισμών, νησιού)

  • και μόνο σε αυτή τη βάση, σχεδιάζονται τα όποια τεχνικά έργα (αφαλάτωση σε συνδυασμό με εφαρμογή ΑΠΕ, διπλή αφαλάτωση, λιμνοδεξαμενές, μικρά φράγματα, μεταφορά νερού κλπ).

Η Περιφέρεια πρέπει να προβεί στη σύσταση ειδικών διεπιστημονικών φορέων έρευνας. Η Κυβέρνηση , δια των ΠΔΕ, να ενισχύσει τις δαπάνες στους τομείς της έρευνας και της σύγχρονης τεχνολογίας πρώτο μέλημα, πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση και ενίσχυση του ΙΓΜΕ, του ΚΕΠΕ, του ΕΜΠ, των διαπανεπιστημιακών ερευνητικών ομάδων και των κρατικών ινστιτούτων ερευνών.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ

Γραφείο τόπου

17/04/2019