ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνάντηση Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων ΕΛΤΑ: Να μπει ένα τέλος στην φτωχοποίηση των συνταξιούχων

 

Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας, αποτελούμενη από τον Γραμματέα του ΠΣ της Παναγιώτη Λαφαζάνη και τα μέλη του ΠΣ της Δημήτρη Στρατούλη (πρώην Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης) και Μάξιμο Μπόλα, συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΛΑΕ με αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Πεπόνη, πρόεδρο του συλλόγου, Αναστάσιο Γεωργιάδη, Γενικό γραμματέα, και από τους Γιάννη Μπακάρα, Γεράσιμο Ζηνεβή και Νώντα Βλάχο, μέλη του προεδρείου.

Η αντιπροσωπεία του συλλόγου συνταξιούχων ΕΛΤΑ αναφέρθηκε αναλυτικά στους τρόπους με τους οποίους λεηλατήθηκαν οι συντάξεις τους από τους δανειστές της χώρας και από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και ζήτησαν τη στήριξη της ΛΑΕ για να μπει ένα τέλος στις μειώσεις των συντάξεών τους, για να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικές τις μειώσεις των συντάξεών τους και να τους επιστραφούν τα παράνομα παρακρατηθέντα. Παρέδωσαν, επίσης, στην αντιπροσωπεία της ΛΑΕ υπόμνημα με τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο Γραμματέας του ΠΣ της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε την ολόπλευρη στήριξη του στα αιτήματα των συνταξιούχων και κατάγγειλε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις που τους οδήγησαν στην απόλυτη εξαθλίωση και φτώχεια. Επίσης, τους ανέφερε ότι η ΛΑΕ αυτή τη περίοδο αγωνίζεται για τους εξής στόχους, που αφορούν τις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση:

  • Επαναφορά του δημόσιου – καθολικού – αναδιανεμητικού, αλληλέγγυου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με κατάργηση όλων των νόμων που ψηφίστηκαν στη διάρκεια των 3 μνημονίων λιτότητας, με τους οποίους το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατράπηκε κατά 70% σε κεφαλαιοποιητικό.
  • Ανακεφαλαιοποίησή της με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, για την αποκατάσταση της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών της από τις τράπεζες, τις κυβερνήσεις και την άρχουσα τάξη της χώρας μας.
  • Να σταματήσουν οριστικά και αμετάκλητα οι μειώσεις συντάξεων και για τους παλιούς και για τους νέους συνταξιούχους. Να γίνει σταδιακή αποκατάσταση των μνημονιακών απωλειών στις συντάξεις, ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Εφαρμογή για όλους τους συνταξιούχους των δικαστικών αποφάσεων, που κρίνουν παράνομες τις μνημονιακές μειώσεις των συντάξεων και την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων από τους συνταξιούχους.
  • Αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας και όσον αφορά το ποσοστό αναπλήρωσης και όσον αφορά την κατάργηση του ηλικιακού ορίου.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους συνταξιούχους.
  • Ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Επίσης ανέφερε ότι η ΛΑΕ στηρίζει την ενότητα και τον συντονισμό όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων και τις πανσυνταξιουχικές ή κλαδικές κινητοποιήσεις τους.

Τέλος, διευκρίνισε ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του ασφαλιστικού απαιτείται η ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και των πολιτικών δυνάμεων που τις εφαρμόζουν. Αυτή η ανατροπή μπορεί να έρθει με την ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων, τη συνεργασία των αριστερών και αντιμνημονιακών δημοκρατικών δυνάμεων και την ενδυνάμωση της ΛΑΕ, την επανείσοδό της στην Ευρωβουλή και την είσοδό της στη Βουλή. Αυτή είναι και η καλύτερη εγγύηση για να υπάρξει πραγματική αντιπολίτευση, για να ανατραπεί το μνημονιακό καθεστώς της λιτότητας και για να ανοίξει ο δρόμος στην ελπίδα για μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική.

Για το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας,

18/04/2019