«Αν θέλουμε να την παλέψουμε την ακροδεξιά πρέπει να σπάσουμε τη λογική του νεοφιλελευθερισμού και του ευρωμονόδρομου που τη συντηρεί και την αναπαράγει», σημείωσε, μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο δικηγόρος και υποψήφιος ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Δημήτρης Σαραφιανός.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια τόνισε πως «η αντίληψη που υπάρχει ότι με το να κινηθεί η Ελλάδα κάτω από τα φτερά των ΗΠΑ της δίνει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων δεν ευσταθεί. Στην πραγματικότητα τις δίνει μεγαλύτερους κινδύνους».

Ο κ. Σαραφιανός επεσήμανε σχετικά ότι υπάρχει μια όξυνση του ιμπεριαλιστικών ενστάσεων, ενώ ειδικότερα για τα Βαλκάνια, επεσήμανε ότι η συμφωνία των Πρεσπών έγινε με μοναδικό στόχο την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και τον περιορισμό των βλέψεων της Ρωσίας στην περιοχή. «Σκοπός είναι να διαμορφωθεί μια τεράστια αμερικανική βάση που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την άλλη βάση που υπάρχει στο Κόσοβο», τόνισε και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα την αβεβαιότητα στην περιοχή έχει εντείνει η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας.

Ο κ. Σαφαριανός υπογράμμισε ακόμα ότι η ειρήνη στην περιοχή υπονομεύεται κι από τις “ενεργειακές” συμμαχίες που, υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, σύναψε η Ελλάδα με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ καθώς αυξάνει την πίεση προς την Τουρκία διαμορφώνοντας συνθήκες ακόμα και για κάποιο θερμό επεισόδιο.

Σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες ευρωεκλογές ο κ. Σαραφιανός τόνισε ότι η άνοδος ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων είναι πιθανό να αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα. Σημείωσε όμως ότι «από την άλλη μεριά, ωστόσο, υπάρχουν κι αντίρροπες δυνάμεις, όπως π.χ. το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” στη Γαλλία ή η “Ανυπότακτη Γαλλία”. Υπάρχουν δηλαδή και ελπίδες». Ο ίδιος προσέθεσε πως «όσο οι δυνάμεις που επικαλούνται το “φως” και την Αριστερά και καλούν να ενωθούν όλες οι δυνάμεις του “φωτός” και της προόδου για να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά, συνεχίζουν να ακολουθούν τον νεοφιλελεύθερο ευρωμονόδρομο τότε το πολιτικό κενό θα αναπαράγεται και αυτός είναι πράγματι ένας μεγάλος κίνδυνος».

«Πρέπει να πάρουμε πίσω το μέλλον που μας έκλεψαν και αυτή η κατεύθυνση θέλει συγκρούσεις. Γι’ αυτό κι εμείς πιστεύουμε ότι όλες οι δυνάμεις που αντιλαμβάνονται αυτή την ανάγκη πρέπει να συνεργαστούν και στο κίνημα και πολιτικά και στις εκλογές» είπε καταλήγοντας ο κ. Σαραφιανός.

*Πηγή: Χανιώτικα νέα