ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Παν. Λαφαζάνης στην Αλεξανδρούπολη
Παν. Λαφαζάνης: Η ισχυρή ΛΑ.Ε στην Ευρωβουλή και τη Βουλή – βόμβα για τον ολοκληρωτισμό των Βρυξελλών, εφιάλτης για τον ΣΥΡΙΖΑ, φόβος για τη ΝΔ, ελπίδα για τον λαό και τον τόπο
Παν. Λαφαζάνης: Η ΛΑ.Ε για ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης, διεξόδου και ελπίδας για τη Θράκη και τη χώρα μας

Ο Παν. Λαφαζάνης, Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε, πραγματοποίησε μεγάλη περιοδεία το Σάββατο και την Κυριακή (5-6/4) στην Αλεξανδρούπολη, αφού το Σάββατο το πρωί, σε συνέχεια της παρουσίας του στην Κομοτηνή, πέρασε από το μεγάλο παζάρι της πόλης.

Ο Παν. Λαφαζάνης και ο Διον. Φλαμιάτος, μέλος του Π.Σ της ΛΑ.Ε και τα τοπικά στελέχη της ΛΑ.Ε που τον συνόδευαν, συνάντησαν, όπου πήγαν, θερμή υποδοχή, ενώ οι θέσεις της ΛΑ.Ε έβρισκαν παντού θετική ανταπόκριση και πολλοί πολίτες εξέφρασαν αυθόρμητα την απόφασή τους να στηρίξουν την πολιτική προσπάθεια της ΛΑ.Ε.

Πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι της Θράκης τόνιζαν ότι η θερμή απήχηση της περιοδείας Λαφαζάνη στους πολίτες της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με ορισμένες στημένες δημοσκοπήσεις των Αθηνών που φτάνουν μέχρι και του σημείου να εξαφανίζουν προκλητικά, σκόπιμα και τεχνητά την ΛΑ.Ε από τον πολιτικό χάρτη!

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι, παρά το γεγονός ότι η Θράκη είναι μια περιοχή με μεγάλες δυσκολίες για αντισυστημικές δυνάμεις, η ΛΑ.Ε έχει μεγάλες δυνατότητες να παρουσιάσει στις επερχόμενες εκλογικές, πολιτικές και κοινωνικές αναμετρήσεις μια ισχυρή εκλογική και πολιτική επιρροή.

Ο Παν. Λαφαζάνης μίλησε Σάββατο και Κυριακή σε πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Έβρου και της Θράκης (ραδιόφωνα, εφημερίδες, τηλεοράσεις) και μεταξύ άλλων τόνισε:

«Εξαπατούν και εμπαίζουν τον λαό, χλευάζουν τα βάσανά του και υποθηκεύουν το μέλλον του και το μέλλον του τόπου όσοι εμφανίζουν ως το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών την πλαστή επιλογή ανάμεσα στον μεταλλαγμένο και «υπόδουλο» ΣΥΡΙΖΑ και την αμετανόητη για τα εγκλήματά της ΝΔ.

Μόνο με μια ισχυρή εκλογικά και πολιτικά Λαϊκή Ενότητα μπορεί να υπάρξει ουσιαστική και ανατρεπτική με επίκαιρους όρους αντιπολίτευση στην Ευρωβουλή και στην ελληνική Βουλή απέναντι στον ολοκληρωτισμό των Βρυξελλών και το ξεπούλημα της χώρας, αντιπολίτευση με δυναμική μιας νέας λαϊκής διακυβέρνησης του τόπου μας.

ΛΑ.Ε ισχυρή στην Ευρωβουλή σημαίνει πολιτική βόμβα στη νεοαποικιοκρατία Βερολίνου και Βρυξελλών και ΛΑ.Ε ισχυρή στη Βουλή σημαίνει εφιάλτες για τον ΣΥΡΙΖΑ και κακός δαίμονας για τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ και την επιδίωξή της για αυτοδυναμία.

Ισχυρή ΛΑ.Ε στην Ευρωβουλή και τη Βουλή σημαίνει πρώτα απ’ όλα αφετηρία για μια δυναμική ανατροπής, που θα ανοίξει για την Ελλάδα έναν καινούργιο δρόμο εθνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού, έναν δρόμο εθνικής κυριαρχίας σε ρήξη με τα δεσμά της εθνικής υποτέλειας, επίσης, έναν δρόμο δημοκρατίας, ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο Παν. Λαφαζάνης αναφέρθηκε ειδικότερα στα κρίσιμα προβλήματα της Θράκης και των νομών της, που την έχουν οδηγήσει στην έσχατη θέση στην Ελλάδα και από τις τελευταίες περιφέρειες στην Ευρώπη.

«Η Θράκη είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκαταλελειμμένης περιφέρειας στην Ελλάδα και το πιο χαρακτηριστικό πειραματόζωο οικονομικής και κοινωνικής περιθωριοποίησης στην Ευρώπη.

Στη Θράκη η πρωτογενής παραγωγή διαλύεται, η μεταποίηση παρακμάζει, οι επαγγελματίες και οι έμποροι στενάζουν και φυτοζωούν, η ανεργία μαζί με τη μετανάστευση καλπάζουν, ενώ εδώ οι κανόνες και οι συνταγές της ευρωζώνης και της ΕΕ επιβεβαιώνουν τη χρεοκοπία τους και δείχνουν πως οδηγούν μια φτωχή περιφέρεια να γίνεται όλο και πιο φτωχή και περιθωριοποιημένη».

Ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι η εγκατάλειψη της Θράκης είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, που δείχνει την βαθιά ανατροπή που χρειάζεται η χώρα μας με επίκεντρο την παραγωγική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτιστική απογείωση της Ανατολικής Μακεδονίας και του Θρακικού χώρου.

Συγκεκριμένα ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο αναστήλωσης και αναζωογόνησης της αγροτικής-κτηνοτροφικής παραγωγής και της αλιείας, δραστηριότητες που μπορούν ν’ αποκτήσουν ευρύτατο πεδίο ανάπτυξης στη Θράκη.

Αυτά, πέραν των πολλών άλλων, σημαίνουν πρώτα απ’ όλα πολιτικές γενναίας μείωσης του κόστους παραγωγής των αγροτικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών προϊόντων, την προώθηση ισχυρών συμμετοχικών δημοκρατικών συνεταιρισμών χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και την καταπολέμηση της ληστείας των μεγάλων εμπορικών κυκλωμάτων.

Η πρωτογενής παραγωγή χρειάζεται άμεσα φτηνή ενέργεια και φτηνό, χωρίς δυσβάστακτους φόρους, πετρέλαιο. Χρειάζεται ακόμα μείωση τιμών στα αγροτικά εφόδια. Ταυτόχρονα, η διάθεση των προϊόντων και η τόνωση της εγχώριας αγοράς χρειάζονται μονοψήφιους, το πολύ, ανώτερους συντελεστές ΦΠΑ με αποτελεσματική αυστηροποίηση των ποινών για τη μη απόδοσή του, πράγμα που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη, χωρίς μείωση των δημόσιων εσόδων, αφού έτσι θα μειωθεί δραστικότατα η μη απόδοση του αντιλαϊκού αυτού έμμεσου φόρου.

Η Ελλάδα και πρώτα απ’ όλα η Θράκη, χρειάζονται ρήξεις με τους απαράδεκτους κανόνες της ευρωζώνης και της ΕΕ, που, μαζί με τις εγχώριες αντεργατικές και αντιπαραγωγικές πολιτικές, διαλύουν τον παραγωγικό ιστό, επιδεινώνουν αφόρητα το εργασιακό τοπίο και καταστρέφουν τον επαγγελματικό και εμπορικό κόσμο και τις τοπικές αγορές.

Σήμερα επιχειρήσεις μετακομίζουν ή αλλάζουν έδρα σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, μόνο και μόνο γιατί το καθεστώς ευρωζώνης και ΕΕ επιτρέπει στο όνομα των «ανοικτών αγορών» το φορολογικό και εργασιακό «ντάμπινγκ», πράγμα που ζημιώνει την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις γειτονικές χώρες, σε έναν αδιέξοδο δρόμο με κέρδη χωρίς φόρους και εργασία σε συνθήκες γαλέρας.

Το ίδιο τραγική είναι η ερήμωση των τοπικών αγορών της Θράκης, αφού οι Έλληνες πολίτες που φτωχοποιούνται αναζητούν φτηνότερα προϊόντα λίγα χιλιόμετρα έξω από τα σύνορά μας, πχ στη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Οι καταστάσεις αυτές από τη μια δείχνουν πόσο αδιέξοδη είναι η πολιτική υπερφορολογήσεων στην Ελλάδα που, μαζί με πολλά άλλα, τινάζει στα ύψη τις τιμές αλλά και πόσο αδιέξοδο είναι το καθεστώς της «απελευθερωμένης», δήθεν, αγοράς της ΕΕ και της ΟΝΕ και των νεοφιλελεύθερων κανόνων που τις διέπουν, οι οποίοι τελικά ευνοούν μόνο τη χρηματιστική ολιγαρχία, το πολυεθνικό κεφάλαιο και τις ισχυρές οικονομίες, ενώ πνίγουν τις πιο αδύναμες οικονομίες, ρίχνουν στην εξαθλίωση τις κοινωνίες και στο έρεβος τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του κόσμου της εργασίας.

Σήμερα όσο ποτέ οι ρήξεις με την ευρωζώνη και την ΕΕ και οι εναλλακτικές εγχώριες πολιτικές γίνονται όρος για να ανασάνει η Θράκη, να ανασάνει η Ελλάδα και να ανοίξουν δρόμοι ελπίδας και αισιοδοξίας για τον τόπο».

Τέλος ο Παν. Λαφαζάνης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι «απευθύνουμε από την ακριτική Ροδόπη και τον ακριτικό Έβρο προσκλητήριο συμπόρευσης, συμπαράταξης και ενιαίου πολιτικού και εκλογικού μετώπου, πέρα από διαφορές, προς όλες τις αριστερές, τις προοδευτικές, τις δημοκρατικές, πατριωτικές αντιμνημονιακές και αντισυστημικές δυνάμεις.

Έστω και στο παρά πέντε των ευρωεκλογών αυτό το πλατύ πολιτικό και εκλογικό ελπιδοφόρο μέτωπο μπορεί να γίνει πραγματικότητα και να γίνει αρχή μιας μεγάλης Άνοιξης για την πατρίδα μας.

Οι δυνάμεις που διατείνονται ότι είναι αντισυστημικές και επιμένουν να γυρίζουν, είτε ευθέως είτε εμμέσως, την πλάτη στην ανάγκη μιας συμπαράταξης όλων των δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων, μόνο ως «Δούρειοι Ίπποι» της ανατρεπτικής προσπάθειας μπορούν να χαρακτηριστούν, προσφέροντας έδαφος και ανακούφιση στο σύστημα και στα πλαστά του διλήμματα με παρακμιακά αποκαΐδια και «ορφανά» της Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς».

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε
Αθήνα, 7/4/2019