ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες και στο δικαίωμα τους για ελεύθερη μετακίνηση

 

Ανεξάρτητα από το ποιος και γιατί διακίνησε το ψευδές μήνυμα ότι δήθεν ανοίγουν τα σύνορα για τη μετακίνηση των προσφύγων προς την Ευρώπη, η προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων να εγκαταλείψουν τη χώρα δείχνει την απελπισία που βιώνουν λόγω των αντιπροσφυγικών πολιτικών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης,  που έχει αναλάβει το ρόλο του χωροφύλακα της Ευρώπης – Φρούριο.  Μιας ΕΕ που, αφού πυροδότησε ή υπέθαλψε πολέμους για την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών των προσφύγων, υψώνει απέναντι τους τείχη κοινωνικού αποκλεισμού και κινητοποιεί ναυτικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μεσόγειο που έχουν οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες πνιγμούς.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας: Οι πρόσφυγες που «κατέλαβαν» τον σταθμό Λαρίσης ήταν στο σύνολο τους κάτοχοι νόμιμων εισιτηρίων για τη μετάβαση τους στη Β. Ελλάδα, στους οποίους επιβλήθηκε μια αυθαίρετη και ρατσιστική στέρηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης.

Το αίτημα των προσφύγων να ανοίξουν τα σύνορα προς της Ευρώπη είναι απολύτως δίκαιο. Όπως δίκαιη είναι και η απαίτηση τους να σταματήσουν να βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον ρατσισμό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που ακολουθεί πιστά τις πολιτικές που εφάρμοσαν και οι προκάτοχες της, έχοντας μάλιστα πρωτοστατήσει στη σύναψη της κατάπτυστης συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ για τον εγκλωβισμό των προσφύγων και την παρεμπόδιση της μετακίνησης τους προς την Ευρώπη, συνεχίζει να τους διατηρεί σε συνθήκες κυριολεκτικής εξαθλίωσης στα νησιά και στην ενδοχώρα, έχοντας ακυρώσει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την καταργημένη στην πράξη Συνθήκη της Γενεύης. Χαρακτηριστικότερο πρόσφατο παράδειγμα, η εντολή έξωσης των αναγνωρισμένων προσφύγων από τα σπίτια που τους είχαν παραχωρηθεί για να διαμείνουν, μετά την πάροδο εξαμήνου και χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως κρατική μέριμνα για την επιβίωσή τους (εκμάθηση γλώσσας και δυνατότητα εργασίας).

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες και καταγγέλλει τον ξυλοδαρμό τους από δυνάμεις των ΜΑΤ στα Διαβατά.

Απαιτούμε:

Την ελεύθερη διέλευση των προσφύγων προς τις χώρες στις οποίες επιθυμούν να ζήσουν. Την ισότιμη κοινωνική ένταξη των προσφύγων στις χώρες υποδοχής τους, συμπεριλαμβανόμενης της χώρας μας. Την κατάργηση των hot spots, των κέντρων κράτησης και των άθλιων στρατοπέδων «φιλοξενίας, με την μετεγκατάσταση των προσφύγων σε σπίτια και με διαχείριση από το κράτος των ευρωπαϊκών πόρων που έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό.

Ο αγώνας των ντόπιων και των προσφύγων ενάντια στην εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό είναι κοινός.

Για το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας,

05/04/2019